Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 21. 3. 2023.

| Društvo

Jedan pešački prelaz u Nišu koji stručnjaci ocene kao najnebezbedniji dobija pojačano osvetljenje

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
pešački ja
Analizom treba utvrditi koji je pešački u Nišu najnebezbedniji; ilustracija; foto: JV/Tamara Radovanović

Neosvetljeni i nepregledni pešački prelazi su među problemima na koje se Nišlije često žale, a Grad preko tendera traži firme koje će analizom utvrditi najnebezbedniji pešački u Nišu i urediti ga pojačanim osvetljenjem. Rok za završetak radova biće 120 dana od uvođenja u posao, a cena nije istaknuta.

pešački ljubica Nije istaknuto koliko će novca biti izdvojeno; foto: JV/Ljubica JocićVojvode Gojka, Vojvode Putnika, Dimitrija Tucovića, Pantelejska, kao i brojne ulice u niškim prigradskim naseljima - samo su neke od onih u kojima je rizično za pešake i gde vozači moraju da budu dodatno oprezni zbog neosvetljenog prelaza.

U Vojvode Putnika je nepregledno i preko dana, jedva se vidi da pešak stoji i čeka da pređe gore kod nekadašnjeg semafora, a noću je strašno. Uvek usporim, ali mislim da ni to ne i bilo dovoljno kada bi pešak izleteo u mrklom mraku - žali se građanin.

I iz Grada Niša zaključuju da je neophodno smanjiti rizik od stradanja pešaka, ali će stručnom analizom biti utvrđen samo jedan, najnebezbedniji pešački, koji će dobiti novo osvetljenje.

Stoga je Savet za bezbednost saobraćaja odlučio da analizom pešačkih prelaza na teritoriji lokalne samouprave utvrdi najnebezbedniji pešački prelaz i uredi ga novom tehnologijom pojačanog osvetljenja pešačkog prelaza - navode iz Grada.

Izabrani pešaki prelaz trebalo bi da dobije četiri čelična stuba sa svetiljkama, a neki od zahteva Grada su da to ne zahteva presecanje asfalta i da postoje senzori koji će detektovati nameru pešaka da pređe ulicu, kako bi se automatski aktivirali svetlosni i zvučni signali.

pešački ja 2 Građani kažu da je u Vojvode Putnika prelaz nebezbedan; foto: JV/Tamara RadovanovićStubovi treba da imaju i samostalne komande, da budu “veoma masivni”, da se sistem napaja pomoću solarnih panela, kao i da žuto trepćuće svetlo sa strane stuba bude vidljivo u svako doba dana, ali da ima dva nivoa osvetljenja - za dan i za noć.

Da praćenje pešačkog saobraćaja i žuto treptuće svetlo koje se aktivira u slučaju prelaska pešaka rade 24/7, dok laserski znak koji se takođe aktivira prilikom prelaska pešaka preko kolovoza treba da bude aktivan u sumrak i noću prema podešenoj vrednosti pomračenja - jedan je od zahteva.

Iz Grada napominju da se više saobraćajnih nesreća sa poginulim osobama desi u noćnim uslovima nego preko dana, kao i da u skoro trećini od ukupnog broja nezgoda koje se dogode noću ima teško povređenih osoba. Takođe, više nezgoda se događa u sumrak nego u svitanje.

Pešacima kao ranjivoj kategoriji učesnika u saobraćaju treba posvetiti posebnu pažnju, s obzirom na specifičnosti kretanja i potrebe za obezbeđivanjem adekvatne infrastrukture. Kada se desi nezgoda u kojoj učestvuje pešak, direktan kontakt je sa njegovim telom, pa su iz tog razloga posledice za te kategorije učesnika značajno teže, odnosno saobraćajne nezgode koje se dešavaju sa pešacima i sa “malim” sudarnim brzinama mogu imati teške posledice - pojašnjavaju iz Grada.

Zaključuju da je osvetljavanje pešačkih prelaza, osim u velikim, važno i u malim i manje frekventnim mestima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mike Andric

    23:24 // 22. 3. 2023.

    "Najbolje je da bahati vozaco na pesackom prelazu zbog onih sa slusalicama, kapuljacama i telefonima ukljuce brisace."

  • Doktor

    23:22 // 21. 3. 2023.

    Lepo staviti ispred pešačkog po jednog ležećeg policajca i rešena muka. E pošto će to da košta, onda angažovati policiju da svakog pešaka koji nosi slušalice i razgovara telefonom dok prelazi ulicu lepo kazni i svi mirni.

  • Var tehnolog

    18:11 // 21. 3. 2023.

    Ne brinite, cenu znaju oni, koji treba da ucestvuju ! Nece se izgube !
    Citam ovde pojedine komentare, hule na pesake, pa se mislim, sta su oni,koji su parkirali kola ,prelaze ulicu gde stignu, da nesto zavrse ? Zar medju pesacima nema vozaca i obratno ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: