Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:22, 8. 1. 2019.

| Društvo

Jedna od najstarijih zgrada u Nišu čuva istoriju medicine i čeka pare za rekonstrukciju

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Pasterov zavod Niš
Zgrada Pasterovog zavoda izgrađena 1900. godine, a dograđena dvadesetih; Foto: JV/V. Milić

Zgrada Pasterovog zavoda, koja je sazidana 1900. godine, pored nekoliko objekata podignutih u 19. veku, jedna je od najstarijih građevina u Nišu. Ipak, ova zgrada deli sudbinu mnogih kulturnih spomenika od velikog značaja, te delom propada, dok je samo prednja fasada renovirana pre tri godine.

Tako se sa Bulevara Zorana Điniđića može videti blistavilo zdanja koje nosi ime pronalazača vakcine protiv besnila - Luja Pastera, dok sasvim drugačiju sliku dobiju oni koji zađu iza Zavoda. Tu su oguljena i oronula fasada, propala stolarija, a ni crep nije u dobrom stanju. Pasterov zavod Rekonstrukcija bi bila skupa; Foto: JV/V. Milić

Kako objašnjavaju iz Instituta za javno zdravlje Niš (IZJZ), pod čijom je ingerencijom Pasterov zavod, ova zgrada predstavlja prvu zdravstvenu ustanovu za preventivnu zaštitu na Balkanu, koja je otvorena u sklopu tadašnje Moravske vojne bolnice. Ovakvu medicinsku ustanovu Niš je dobio prvi u Srbiji, kako se navodi u pojedinim istorijskim spisima, upravo zbog straha od širenja zaraza.

Arhitekta je, kažu, nepoznat, ali zgrada ima status nepokretnog dobra kao spomenik kulture od velikog značaja. Iz IZJZ navode da je objekat napravljen za godinu dana, ali da je prvobitno sagrađen centralni deo zgrade, dok su bočna krila izgrađena dvadesetih godina prošlog veka.


Muzej koji nije otvoren za sve

Trenutno je u Pasterovom zavodu i Muzej zdravstvene kulture koji čuva dokumenta o osnivanju ustanove, ali i mnoga druga istorijska svedočanstva o razvoju medicine u svetu i Srbiji.

Muzej čuva dokumenta o osnivanju Pasterovog zavoda, prikaze svetske medicine od pojave čoveka kroz vekove do danas, slike koje prikazuju razvoj medicinske misli u svetu, Evropi, Balkanu, Srbiji u Nišu i regionu. U muzejskim vitrinama nalazi se i materijal o epidemiološkim prilikama u Srbiji ali i regionu u različitim istorijskim razdobljima i epohama - navode iz IZJZ.

Paterov zavod arhiva Zbog straha od zaraze, Pasterov zavod izgrađen daleko od prestonice; Arhivska fotografija najverovatnije nastala oko 1910. godineOsim što je u ovoj zgradi moguće videti kakve su bile epidemiološke prilike u poslednjih 100 godina u Nišu i Srbiji, jer su sačuvane arhive zdravstvenih evidencija, u njoj su izloženi i medicinski alati iz prethodna dva veka.

Muzej poseduje i eksponate iz 19. i 20. veka u vidu medicinske opreme, instrumenata, mobilijara, fotografija, edukativnih postera i drugih predmeta. Od skora su u muzeju izložene i umetničke slike velikana i vizionara medicinske misli - navode iz Instituta.

Iako nije svakodnevno otvoren za posetioce, kako kažu iz Instituta za javno zdravlje, već za organizovane i stručne posete, Muzej je ove godine po treći put učestvovao u manifestaciji Noć muzeja.


Institut trenutno nema para za nastavak rekonstrukcije

Pasterv zavod sa strane I crepovi stari; Foto: JV/V. MilićZgrada stara 118 godina delimično je rekonstruisana i to samo prednja fasada i delom sa strane, što je koštalo oko 2,4 miliona dinara. Iz Instituta podsećaju da je ovo urađeno 2015. godine, ali navode da planiraju rekonstrukciju čitave fasade.

U narednom periodu planira se dalja rekonstrukcija ovog objekta, a mogući izvor finasiranja su: projekti, donacije i sopstvena sredstva - naveli su.

Doktor Čedomir Šagrić iz Centra za promociju zdravlja IZJZ, službe koja se takođe nalazi u zgradi Pasterovog zavoda, kaže da iz ove ustanove konstantno traže pare za kompletnu obnovu objekta. Ističe da su u pitanju izuzetno složeni i skupi radovi, te da trenutno Insitut nema para da to plati. Dodaje da je cela zgrada već bila rekonstruisana 1981. godine, kada je takođe bila u lošem stanju, kao i da su pre tri godine za 115. rođendan objekta obnovili deo koji je takođe bio najkritičniji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    15:24 // 9. 1. 2019.

    "Gradska vlast" i ostali satrapi ionako uzimaju pare za nerad , pa jedan mesec kad ne rade , neka odvoje tu platu za renoviranje Pasterovog zavoda ! Da imaju u šta da se kunu tj. da su nešto dali od svog nerada za "grad" NIŠ !

  • S kraja na kraj

    11:14 // 9. 1. 2019.

    Sad stedimo za Mek Donalds.

  • Kontejneri

    10:21 // 9. 1. 2019.

    Otisla sredstva na kontejnere za jedno nocenje za socijalno ugrozena lica bez domova.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: