Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 6. 7. 2022.

| Društvo

Jednojezične umesto dvojezičnih zahvalnica najboljim đacima u multietničkom Bujanovcu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti, Bujanovačke
zahvlanice
Greška ispravljena narednog dana; foto: Bujanovačke

Štampanje zahvalnica lokalne samouprave najboljim đacima svih škola u multietničkom Bujanovcu samo na albanskom jeziku, koje je iz Opštine Bujanovac okarekterisano kao tehnička greška, osudio je i ministar prosvete Branko Ružić (SPS). Upravo poraz socijalista na nedavnim izborima u Velikom Trnovcu i gubitak jednog poslaničkog mandata, urednik portala Bujanovačke Nikola Lazić, vidi kao razlog za oglašavanje ministra, koji se o drugim problemima učenika i studenata u Bujanovcu do sada nije oglašavao.

12 đaka generacije u isto toliko škola u Bujanovcu, u kojima se nastava odvija na oba jezika, a među kojima su učenici i srpske i albanske nacionalnosti, dobili su po 20.000 dinara, a uz novac dobili su i zahvalnice.

Problem je nastao kada su one odštampane samo na albanskom jeziku, ali su to ubrzo uvideli i u lokalnoj samoupravi.

Šef kabineta predsednika opštine Sali Salihi rekao je za Bujanovačke da je u pitanju tehnička greška štamparije. Ona je ispravljena u sredu, 6. jula, kada su direktori sa učenicima došli u Opštinu i dobili nove zahvalnice.

Primetili smo odmah. Sve je u redu sada - rekao je Salihi.

Prijemi za najbolje učenike organizovani su i ranijih godina, a ove godine su prvi put dodeljene i zahvalnice, po prvi put i u mandatu predsednika Nagipa Arifija.

Dvojezična nastava u školama ipak nije dovela i do dvojezičnih zahvalnica, pa su na srpskom odštampane za jedne, a na albanskom za druge učenike.

Oglasio se i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u saopštenju stoji da najoštrije osuđuje postupak lokalnih vlasti u Bujanovcu, jer su đacima generacije srpske nacionalnosti uručene zahvalnice na albanskom jeziku.

Ipak ni ministar Ružić nije tražio da se štampaju dvojezične zahvalnice, već da đaci srpske nacionalnosti dobiju zahvalnice na srpskom jeziku. ružić Oglasio se i ministar Ružić; foto: arhiva JV

Za svaku osudu je što su učenicima srpske nacionalnosti uručene zahvalnice na albanskom jeziku, s obzirom na to da se u ovoj opštini nastava odvija i na srpskom i na albanskom jeziku. Zahtevam da se poštuju prava zagarantovana Ustavom i zakonom i da se učenicima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i zahvalnice izdaju na srpskom jeziku - rekao je ministar.


Urednik "Bujanovačkih": Nenamerna greška koju je Ružić jedva dočekao

Da je napravljen propust i da nije bilo namere i da takođe nema političke pozadine, stav je urednika Bujanovačkih Nikole Lazića, lokalnog portala koji je prvi izvestio o tome.

Nemam dilemu da se radi o tehničkoj, nenamernoj grešci. Verujem da se radi o slučajnoj grešci. Ali treba da bude nauk i za ljude u lokalnoj samoupravi da povedu stvari o takvim stvarima jer se radi o osetljivoj sredini - kaže Lazić.

Kaže da je lokalna samouprava poslednih godina poboljšala položaj učenika i studenata kroz razne programe, nagrađivanja i olakšice, a da ovaj potez neće poremetiti odnose dveju zajednica. Nikola Lazić Lazić kaže da se radi o nenamernoj grešci; foto: Privatna arhiva

Nije poremetilo odnose. Ovde su ljudi navilki na takve stvari, ali to brzo prolazi kod građana - kaže urednik Bujanovačkih.

Ipak, kaže da je zanimljiva reakcija odlazećeg ministra iz redova SPS-a, jer se do sada nije oglašavao o drugim problemima.

On ima mnogo motiva da se oglasi zbog poraza SPS-a na izborima u Velikom Trnovcu. Do sada se nije oglašavao o problemu udžbenika na albanskom ili o problemu priznavanja diplomama sa Kosova, to su mnogo veći problemi. Ovo je jedva dočekao da osudi - kaže Lazić.

Pored zahvalnica, svaki učenik dobio je i po 20.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BMK

    16:59 // 6. 7. 2022.

    Da je kojim slucajem obrnuto isti ovaj i ako bi se oglasio bi reko da je namerna greska.Nasi su nam najveci neprijatelji ne neki drugi janicari!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: