Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 13. 10. 2023.

| Društvo

Još ništa od rekonstrukcije niškog porodilišta, Dveri donirale 100 posteljina

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
gak donacija dveri
Perišić najavljivao početak rekonstrukcije do kraja 2023; foto: JV / Tamara Radovanović

“Dok ne bude rekonstrukcija, ne može drugačije ni da bude” - kaže direktor Ginekološko-akušerske klinike u Nišu Dejan Mitić o tome što se pacijentkinje žale na loše uslove. Kada će biti obnove - ne zna, ali kaže da 30 pacijentkinja koristi jedan mokri čvor i da je to "rak rana" Klinike. Iz niških Dveri donirali su im 100 posteljina u sklopu akcije “Jedna je majka” i poručili da jug Srbije zaslužuje obnovu što pre.

gak 4 Dveri donirale posteljine; foto: DveriO lošim uslovima, nehigijeni, ali i tretmanu na GAK-u u Nišu porodilje se žale već godinama, dok one koje su ležale na Patologiji kažu da su dane provodile u ostacima od spavaćica, pocepanoj postelji i da su bile prinuđene da koriste neuslovne toalete i kabine za tuširanje.

Zato su problemi GAK-a aktuelna tema u Nišu već neko vreme, a ove godine više puta je najavljivana i konačna rekonstrukcija, pa je direktor Kliničkog centra Zoran Perišić aprila rekao da je država izdvojila 900 miliona dinara za to i da bi radovi trebalo da počnu ove godine.

Direktor GAK-a Dejan Mitić tvrdi da o početku rekonstrukcije nema pouzdane informacije, a o žalbama pacijentkinja da ne može da bude drugačije dok ne bude rekonstrukcije.

Pričamo iznova o nekim stvarima koje su činjenica i koje su poznate. Znači, dok ne bude rekonstrukcija, ne može drugačije ni da bude. Mi možemo da se trudimo da održavamo higijenu što bolje, ali je činjenica opet da na deset soba sa po tri kreveta na 30 pacijentkinja mi imamo jedan zajednički čvor, koji sigurno nije odgovarajući u ovom savremenom društvu - navodi on.

gak 1 Toaleti pregrađeni dekorativnom ogradom; foto: JV / Tamara RadovanovićDonacije, lična zalaganja i kontakti, kaže Mitić, pomogli su da se deo Klinike u prizemlju obnovi, pa su tako toaleti ograđeni dekorativnim ogradama i postavljen je pult za informacije, dok stare kabine za portira nema.

Posteljine i spavaćice su najpotrebnije, navodi Mitić, a iz niškog ogranka Pokreta Dveri donirali su kutije sa 100 posteljina.

Narodna poslanica Tamara Milenković Kerković kaže da je razlog podatak koji imaju - da svaka deseta majka u Srbiji više ne želi da rađa posle prvog deteta zbog uslova u porodilištima.

Akciju “Jedna je majka” pokrenuli smo Forum za nacionalnu demokratiju i ja kao poslanik u Narodnoj skupštini aprila ove godine jer smo shvatili da mora da se učini nešto na obnovi porodilišta u Srbiji, na dostojanstvenom tretmanu trudnica i porodilja u njima - navodi ona.

gak 2 Novi pult u prizemlju; foto: JV / Tamara RadovanovićUz posteljine predali su i vodiče za mame sa informacijama o njihovim pravima, a Milenković Kerković dodaje i da Nišlije i jug Srbije zaslužuju novo porodilište i obnovu starog što pre.

Samo zahvaljujući ogromnom trudu osoblja ovde se rađa između 3.500 i 4.000 dece godišnje. Dok god majku koja je heroj u Srbiji ne dočekamo u porodilištima kao kraljicu, nećemo moći o govorimo o tome da Srbija ima budućnost - poručuje Milenković Kerković.

Podsetimo, da je niško Porodilište dotrajalo izjavila je krajem marta i ministarka zdravlja Danica Grujičić, obavestila predsednika Aleksandra Vučića, a on naložio ministru finansija Siniši Malom da nađe novac za rekonstrukciju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bayazit

    13:32 // 31. 10. 2023.

    Неће га ни бити у догледно време. Битно да су се "капијани" истрчали на време са богатом донацијом ...

  • Berija

    16:39 // 14. 10. 2023.

    Bravo za vratare, skromno ali glasno do Mont Everesta.

  • Suzana

    11:43 // 14. 10. 2023.

    To je tačno Jedna je majka ali degradirate misli rod znaci otac moze biti ko hoće ,hagahahaha

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: