Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 6. 6. 2018.

| Društvo

Jovanović nakon vraćanja zahvalnice: Privatniku daju reke za velike pare

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
jovanovic
Jovanović nastavlja borbu; foto: printscreen

Dok se ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan protivi izgradnji malih hidrocentrala na zaštićenim područjima, kako kaže Aleksandar Jovanović iz Saveza mesnih zajednica na Staroj planini, Ministarstvo građevine “štanca” dozvole za masovnu izgradnju hidrocentrala u zaštićenim područjima.

Jovanović je juče, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, odbio da primi zahvalnicu Ministarstva, jer kako kaže, svoj posao nisu završili, pa i dalje stoji pretnja da ono što se desilo Rakitskoj reci može da se desi i rekama na Staroj planini.

Ministarstvo građevine izdaje dozvole, oni se prozivaju na Prostorne planove grada, koji u suprotnosti sa Ustavom, Zakonom o zaštiti životne sredine, protivno mišljenju Zavoda za zaštitu prirode. Oni to krše i svesno rade na tome da privatniku u ruku daju vodu i male reke da bi zaradili velike pare, a da nas ostave bez vode. Proizvodi se zanemarljiva količina energije, ali je reč o dobroj količini novca - kaže Jovanović.

Toplodolska reka; foto: Aleksandar Jovanović Toplodolska reka; foto: Aleksandar Jovanović Po njegovim rečima, Savez mesnih zajednica ima podršku ministra Gorana Trivana, koji je i juče ponovio da se protivi izgradnji malih hidroelektrana na Staroj planini, i naglasio da ili će biti zaštićenih područja prirode ili će biti mini hidroelektrana.

Ministar nema moć da se suprotstavi gospođi Mihajlović (Zorana Mihajlović prim. aut.) koja vodi tu priču i zajedno sa državnom sekretarkom Aleksandrom Damnjanović “štanca” dozvole za izgradnju malih hidrocentrala. Trenutno nestaje 10 reka, uglavnom u zaštićenim područjima. Ona je ta koja se pita, finalni potpis je Ministarstva građevinarstva - dodao je Jovanović.

On smatra da postoji pretnja da Pirot ostane u budućnosti bez pijaće vode, a da oni u svojoj borbi nemaju podršku gradonačelnika Pirota Vladana Vasića. Svojom aktivnošću su došli i do predsednika Aleksandra Vučića i ministara u Vladi Srbije.

grafiti-u-centru-Pirota Grafiti u centru Pirota; foto: Lj. F.Reč je o malim vodotokovima, planinskim rekama, pritom je to pijaća voda. Pirotu preti da ostane bez vode, on se snabdeva vodom sa tog terena. Vladan Vasić nije hteo da nas primi, nas svoje sugrađane, jedino gradonačelnik ćuti, igrnoriše nas, on zna zašto ćuti, a pritom je on Staroplaninac koji je odrastao na toj vodi - rezigniran je Jovanović.

Na koktelu u Botaničkoj bašti, kako govori Jovanović, bila je prisutna cela svita, sve je bilo organizovano "u američkom fazonu", sve je bilo kako kaže spakovano i sve je bilo super, tako da su se svi lepo proveli.

Cela ekipa koja živi od zaštite životne sredine, zaposleni u državnim institucijama ili društva koja se bave ekologijom, uglavnom su svi bili tu da bi ćutali, neko za manje neko za veće pare - priča Jovanović.


Spremni su na radikalizaciju protesta

Jovanović je naglasio da investitori nemaju problema sa gradnjom na nekim terenima, jer se radi o selima sa malim brojem stanovnika, ali da takav slučaj nije sa selima na Staroj planini. 800x600-Aleksandar-Jovanovic-odbija-zahvalnicu-foto-N1-printskrin Aleksandar Jovanovic odbija zahvalnicu;foto: printskrin N1

Ustav i zakon su na našoj strani, poslednji je čas da odbranimo naše reke, ako neće država da nas brani mi ćemo se braniti sami, na način na koji niko ne želi. Ta priča će se prekinuti na ovaj ili onaj način, Stara planina je organizovana, nije dobro da neko pokuša na silu da nam otima reke, mi ćemo se organizovati, napravićemo barikade, nećemo dopustiti da nam uzimaju život - zaključio je Jovanović.

On je iskomentarisao i presudu Ustavnog suda kojom je poništeno rešenje Ministarstva kojim se sprečava izgradnja hidroelektrane “Pakleštica” na reci Visočici na Staroj planini.

U presudi se navodi da je sud doneo presudu u ime naroda. Ja pitam u ime kog naroda je Ustavni sud je presudio. Presuda je smrtna kazne za nas i naše reke - završio je Jovanović.

Podsetimo, Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, a tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Ipak, sud je poništio odluku ministarstva i "stao na stranu" privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane. Jovanović je svoj problem izneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posete Pirotu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dzabe

    11:48 // 7. 6. 2018.

    SSSS
    samo strazburg srbina spasava

  • BATA

    09:06 // 7. 6. 2018.

    Ako je ministar Trivan odmerio i kaze ovo je ekoloska katastrofa onda mora javno da istupi i kaze to,ovako je to samo lazno zalaganje.Ili javno protiv koleginice ili ostavka,pa da poverujemo.Minstarka je ko tornado pa ko ima srece preskoci ga ali kako se tornado ponavlja tesko da ce se Srbija zastititi od ove gospodje.Ocigledno da i sudovi spadaju u istu kategoriju.Uvalise ameri i ovakve vetrove.

  • kada

    16:57 // 6. 6. 2018.

    iskoristiš sve zakonske mogućnosti ovde onda na red dolazi Međunarodni sud pravde. Lepa je to reklama za Vladu i ministarstvo infrastrukture, građevine i saobraćaja i ministarku Mihajlović. Čuvajte vodu, beograđani neka uništavaju svoja izvorišta i reke.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: