Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:05, 20. 2. 2018.

| Društvo

Jovo Bakić: Vučića će oboriti glad naroda za pravdom

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti

Društvena nejednakost u Srbiji je najveća u Evropi, tvrdi sociolog Jovo Bakić, a nepravda je toliko velika da vapi za ispravljanjem, pa ocenjuje da bi to moglo biti uzrok pada sa vlasti Aleksandra Vučića. Ipak, za postojeće stanje Bakić krivi sve “stare” stranke i veruje u “nove” pokrete.

Poznati intelektualac i oštri kritičar i vlasti i opozicije, Jovo Bakić navodi da su sve stranke u Srbiji samo “lovci na plen” i da nemaju ideologiju, a da su kreirale “patronažno-klijentelistički” sistem.

Patroni imaju svoje klijente, ako stranka dobro prođe na izborima, zapošljavaju se po opštinama, javnim firmama. Naprednjaci su čak uveli da imaju čak i dogovor sa stranim investitorima da primaju njihove ljude. To je sistem, ne samo katastrofalan za politiku, već je gangrena na društvenom tkivu - rekao je Bakić.

Građani su poverovali Aleksandru Vučiću 2012. godine i njegovom “veštom manevru” hapšenjem Milorada Miškovića, navodi Bakić. Ipak, posle dolaska naprednjaka na vlast 2012, pojašnjava da je na delu sistem “autoritarne oligarhije sa gospodarom na čelu”. Međutim, napominje da bi isti razlog velike popularnosti mogao biti i uzrok pada sa vlasti Aleksandra Vučića.

Mislim da će takođe biti glad za pravdom u velikoj meri zaslužna za njegov pad, zbog toga što je društvo Srbije najmanje jednako u Evropu, a ljudi u Srbiji su tradicionalno skloni jednakosti. Nepravda je toliko velika da vapi za ispravljanjem - kaže Bakić.

Bez potpunog uništenja političkog sistema, dodaje Bakić, nema napretka Srbije i poziva građane da se uključe u nove lokalne građanske pokrete, jer postojeće stranke neće doneti promenu.

Više o tome kako Bakić definiše političku stvarnost u Srbiji, kako misli da je treba menjati, o vladavini Aleksandra Vučića, o Demokratskoj stranci, o Šutanovcu, Šapiću i Lenjinu, kao i o nejednakosti u Srbije i o tome zašto je levičar, možete pogledati u emisiji “15 minuta”.


Revolucionarna pravda za pojedine

Napominjući da su neki zaslužili revolucionarnu pravdu, kaže da bi naročito voleo prema neiskrenim levičarima, a posebno negativno apostrofira Socijalističku partiju Srbije, koja je “kreirala i održavala zloćudni sistem”.

Osvrnuo se i na TV Pink.

To je jedno zlo, ogromno zlo. To zlo treba zatrti. Televizija Pink zaslužuje da nestane, a njen vlasnik zaslužuje revolucionarnu pravdu - kaže Bakić.

Inače, Bakić je na beogradskim lokalnim izborima podržao Pokret “Ne davimo Beograd”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djole

    13:56 // 23. 2. 2018.

    Jovo Bakicu, vi ste daleko od intelektualca i sluzite nekom a taj neko ne misli dobro ovom narodu.U svim zemljama ima svakakvih problema,ocito vas najveci problem je TV Pink i sto vas nema tamo, a nema vas ni na nekim drugim ozbiljnim televizijama.Hocete da se ukine i nestane, e pa vecina Srba bi da neka druga televizija nestane.Prema tome Jovo Bakicu narod se pita i narod odlucuje.

  • Borko

    11:40 // 21. 2. 2018.

    Država može biti po meri naroda koji živi u njoj ili po meri svetskih moćnika, novog svetskog poretka i njihovih slugu u državi. Prava država ima svoju prošlost, sadašnjost ali i budućnost (koja nije 10, 100 ili 200 godina, nego mnog više od toga), Razne imperije su nastajale i propadale ali mi smo opstajali i mnogima smo videli leđa. Jedino je istina neprolazna i na nju se ne hvata nikakva rđa.

  • Bata Petrović

    07:45 // 21. 2. 2018.

    Poštovani g. Bakiću veoma vas uvažavam kao odgovornog intelektualca,ali se ne slažem sa vama da će revolt zbog društvene nepravde uzrokovati promenu modela vlasti. Šteta što bar kratko niste bili član neke stranke, tu bi ste"in vivo" napravili veran socijalno-psihološki snimak ovog naroda.On je po meni vrlo porazan.Dragi Jovo, narod Srbije je već dresiran, navikao na kraduckanja i nepravdice!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: