Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:06, 4. 5. 2024.

| Društvo

Kakav meni za Uskrs preporučuju niški nastavnici kulinarstva - sukana pita, jagnjetina i Vasina torta

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
sukana-pita2-foto-uts
Zeljanica jedna od preporuka; foto: Ugostiteljsko-turistička škola

Za jedan od najvećih pravoslavnih praznika Uskrs, pored neizostavnih jaja, na trpezi su brojna jela, a dok većina domaćica za ručak pravi sarme i pečenje, nastavnici niške Ugositeljsko-turističke škole preporučuju nešto drugačiji meni - sukanu pitu zeljanicu, uskršnju pogaču, jagnjeći bubrežnjak sa pečurkama, kiseli kupus sa suvim mesom i Vasinu tortu za dezert.

Nastavnici Suzana Stevanović i Stefan Veljković iz Ugostiteljsko turističke škole nisu dali samo preporuku za to šta spremiti za praznik, već su sa nama podelili i recepte za ova jela.

Sukana pita zeljanica

sukana-pita-foto-uts foto: Ugostiteljsko-turistička školaZamesiti testo za kore: 800 grama mekog brašna tip 500, kašika soli, malo sirćeta, malo ulja. Zamesiti mlakom vodom, dobro izraditi testo rukama da bude glatko i da se ne lepi za ruke. Pokriti i ostaviti da odmori jedan sat. Zatim napraviti loptice od testa, ostaviti malo da odmore i sukati kore.

Dok je testo odmaralo napraviti fil od sira, jaja i zelja koje je prethodno operano i isečeno na manje komade. U fil se može staviti pola praška za pecivo i posoliti malo.

Preko svake nasukane kore stavljati malo ulja, stavljati fil, uvijati koru i stavljati u tepsiju u krug počev od sredine.T ako svaku koru dok ne napunite tepsiju. Preko sirove pite naseckati listiće maslaca i staviti da se peče.

Uskršnja pogača

pogaca-foto-uts foto: Ugostiteljsko-turistička školaZamesiti 1 kilogram brašna sa mlakim mlekom rastopljenim kvascem (pola kockice rastopiti u mlakom mleku sa kašičicom šećera i sačekati da naraste). Dodati kašiku, soli, malo ulja, 2 jaja i sve dobro umesiti. Može se dodati i malo rastopljenog maslaca ili margarina. Ostaviti testo da naraste oko 1 sat. Zatim premestiti, odvojiti veći komad testa, razvući oklagijom, vaditi krugove čašom i ređati ih u podmazanoj tepsiji u krug da se preklapaju do pola. U sredini pogače staviti izrezane komade testa koji su ostali. Premazati žumancem i u sredini staviti jedno jaje. Kad pogača naraste peći na 220 stepeni.

Jagnjeći bubrežnjak sa pečurkama

Komad jagnjetine, najbolje bibrežnjak ili slabinski deo, propržiti na zagrejanom ulju i maslacu (2 kašike ulja i dve kašike maslaca) sa svih strana da ravnomerno porumeni.

Posebno propržiti 300 grama pečuraka, dodati ih u posudu sa mesom, dodati 500 grama očišćenih mladih krompirića, posoliti sve i pobiberiti. Peći u poklopljenoj posudi na 200 stepeni u rerni.

Napraviti umak - maslac se zagreje, doda se kašika brašna, malo proprži, doda se malo paradajz pirea, naseckan beli luk, bujon od supe ili vodu, kao i još začina po želji. Mešati umak dok se ne zgusne.

Pre služenja meso preliti ovim umakom.

Kiseli kupus sa suvim mesom

jelo Ilustracija; foto: Aleksandar KostićZa 10 osoba potrebne namirnice su: dve manje glavice kiselog kupusa isečene na kriške, 500 grama junećeg mesa isečenog na komade, 250 grama slanine isečene na režnjeve, 500 grama suvog mesa isečenog na komade, 500 grama svinjskog mesa isečenog na komade, 2 kašike masti,1 glavica sitno iseckanog crnog luka,1 kašika brašna, 2 kašičice aleve paprike i 1 ljuta crvena papričica.

U veći lonac, po mogućnosti zemljani, staviti red kupusa. Preko njega komade junetine, pa opet kupus, red slanine i suvog mesa, pa opet kupus. Potom svinjsko meso i na kraju kupus. Od začina dodati lovorov list i biber. Sipati vodu da ogrezne i kuvati na tihoj vatri 3 do 4 sata dok meso ne omekša.

Na kraju se kupus zaprži tako što se zagreje mast, doda crni luk, malo soli, brašna i aleva papriku. Po želji dodati ljutu papričicu i lagano dokrčkati.

Vasina torta

Poslastičari Ugostiteljsko - turističke škole Niš predlažu nacionalnu poslasticu Vasinu tortu, za koju kažu da postoji više varijacija ovog recepta, a da oni preporučuju onaj provereni.

Kora: 6 jaja, 120 g šećera, 120 g mlevenih oraha, 20 g brašna

Fil: 300 g mlevenih oraha, 50 ml vrelog mleka, 150 g prah šećera, 1 kora i sok od pomorandže, 500 g crne čokolade, 200 g putera, 4 žumanca, 4 kašike šećera

Šam: 2 dl vode, 300 g šećera, 4 belanaca

Priprema:

Kora - mikserom umutiti belanaca, pa pred kraj postepeno dodavati šećer uz neprestano mućenje dok se ne formira čvrst šam. Dodati žumanca, jedno po jedno, sjediniti ih, a zatim dodati brašno i orahe, pa i njih lagano ručno izmešati vodeći računa da šam ne splasne. Obložiti kalup za tortu prečnika 26cm papirom za pečenje sipati šam i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 do 20 minuta. Ostaviti da se kora ohladi, a zatim je preliti sokom od jedne pomorandže.

Fil - orahe popariti mlekom, a zatim dodati puter i šećer u prahu i sve dobro sjediniti. Dodati otopljenu čokoladu i struganu koru i sok od jedne pomorandže.

Zasebno penasto umutiti 4 žumanca sa 80 g šećera, kratko skuvati na pari, pa ih izmešati sa smesom od oraha. Ovim filom filovati koru, a preko njega treba staviti šam koji se pravi na sledeći način: ušpinovati šećer i vodu, a zatim postepeno dodavati u prethodno umućena belanca. Dobro umutiti i složiti preko torte.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Meni...

    23:40 // 4. 5. 2024.

    ...ništa a za vas ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: