Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:44, 14. 12. 2021.

| Društvo

Kako su bodovani kandidati za socijalne stanove u Nišu, iz GSA odbili da daju uvid "Južnim vestima"

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Majakovskog stanovi
Gradska stambena agencija odbila Zahtev Južnih vesti; ilustracija; foto: GSA

Kako je komisija bodovala prijave građana za kupovinu stanova na gradskom konkursu, od kojih je jedan pripao i zetu gradonačelnice Dragane Sotirovski, još nije poznato. Gradska stambena agencija je odbila novinarima Južnih vesti Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, u kojem je tražen uvid u svu dokumentaciju konkursa, prijave i bodovanja.

Konkurs za kupovinu stanova koje su gradski čelnici najavljivali kao socijalne, a po ceni nižoj od tržišne moći će da ih kupe i oni na direktorskim mestima, izazvao je burne reakcije javnosti. Na rang-listama, između ostalih, našli su se i zet gradonačelnice, odbornik, kao i tehnički direktor Toplane, a pojavile su se informacije da su pojedini socijalno ugroženi građani ostali ispod crte.

Mogućnost da stranački kadrovi, direktori i rođaci funkcionera u Nišu kupuju stanove po nižoj ceni iz Gradske stambene agencije pravdali su time da su socijalni stanovi deljeni po pravilniku i da su proveravani i prihodi.

Novinari su najpre zahtevom tražili da im javno preduzeće GSA pošalje kopiju dokumentacije i sve prijave sa konkursa, ali su odatle dobili samo tekst konkursa i rang-liste koje su dostupne i na sajtu.

Javnost je opet uskraćena da sazna da li je komisija poštovala kriterijume bodovanja, jer su iz tog preduzeća drugi zahtev Južnih vesti, kojim s tražili uvid u dokumente, odbili.

U obrazloženju GSA navode da se zahtev odbija jer bi dostavljanje informacija povredilo pravo na zaštitu podataka o ličnosti i pravo na ugled lica.

Tražena dokumentacija i prijave građana, na koje se odnosi zahtev tražioca, između ostalog, sadrži i podatke o zdravstvenom, socijalnom, materijalnom i bračnom stanju učesnika konkursa, kao i druge podatke o ličnosti učesnika, s obzirom da su ovi podaci ujedno predstavljali neke od kriterijuma za odlučivanje u postupku dodele stanova. Odredba Zakona o zaštiti podataka o ličnosti izričito zabranjuje obradu podataka o zdravstvenom stanju, usled čega je ovaj organ ovlašćen da odbije dostavljanje traženih informacija odnosno dokumentacije - piše u obrazloženju.

Sam konkurs i rezultati tog konkursa izazvali su veliko interesovanje javnosti, a iz preduzeća navode da je u ovom slučaju interes javnosti podređen pravima i interesima učesnika konkursa. To je još jedno opravdanje odbijanja zahteva iako novinari ni na koji način ne bi zloupotrebii poverljive informacije.

O daljem toku će odlučiti poverenik za informacije od javnog značaja, jer su novinari uputili žalbu na odluku Gradske stambene agencije.

Podsetimo, iako su još pre izgradnje stanovi najavljivali kao "socijalne”, a tako ih je zvala Sotirovski i pozivala Nišlije da se prijave, njena prva reakcija na rang-listu na kojoj je i njen zet bila je da stanovi nisu za socijalne kategorije, već su građeni kao podrška stanovanju.

U gradskim dokumentima i planovima oni jesu za socijalno stanovanje, a tako je pojašnjeno i u priručniku Stalne konferencija gradova i opština - socijalni stanovi su podrška stanovanju za one koji nisu u mogućnosti da plate punu tržišnu vrednost nekretnine.

Zato što je njen zet na listi, gradonačelnca je, kako je rekla, pitala Agenciju za sprečavanje korupcije da li je u sukobu interesa, ali nije precizirala da li je pitala pre ili posle objavljivanja konkursa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojan Bojić

    10:37 // 25. 4. 2022.

    SNS konkurs za članove SNS stranke

  • Pravna država

    04:15 // 15. 12. 2021.

    Koju bolest treba da ima mlad čovek da bi dobio 10 bodova za teško zdravstveno stanje i prioritet pri rangiranju?

  • Milos Jovanovic

    15:21 // 14. 12. 2021.

    Nakon najurivanja vlasti otvoriti sva nepocinstva
    Odgovorne

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: