Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:42, 11. 4. 2019.

| Društvo

Kante nestaju, a komunalci pišu kazne zbog nepropisnog bacanja đubreta

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Đubre
Kanti nema, a kazne se pišu; foto: JKP Mediana

U Nišu nestaju kante za smeće, ali ima kazni za Nišlije. Komunalna policija piše kazne onima koji otpad iz domaćinstva odlažu u takozvanim uličnim kantama ili na mestima gde su one nekad bile. U poslednjih mesec dana sankcionisano više od 100 Nišlija.

Nedavno su brojne Nišlije počele da se žale Južnim vestima kako je nemoguće naći kantu na trotoaru u koju bi bacili smeće, jer je najveći broj njih prosto nestao. Iz Mediane i dalje nisu odgovorili Južnim vestima zašto su kante nestale, da li će i kada biti ponovo postavljene.

One koje postoje, sudeći po fotografijama Mediane i kaznama koje su udeljene građanima, pretrpane su kućnim otpadom, kome nisu namenjene. Đubre Kaženjeno preko 100 Nišlija za mesec dana; foto: JKP Mediana

Najveći problem i nesporazum sa građanima, pa samim tim i razlog za pisanje prekršajnih naloga je odlaganje komunalnog otpada u kante koje su namenjene za laki otpad i postavljene na teritoriji celog grada - kažu u niškom javnom komunalnom preduzeću.

Ipak, to se menja poslednjih dana, navode u Mediani, jer je “svakim danom sve manje nemarnih građana”, a apeluju na Nišlije da podrže ovu akciju za čistiji grad, “poštovanjem više moralnih, nego zakonskih pravila.”

Svaki preduzetnik, pravno ili fizičko lice treba da ima rešenje o tipu, vrsti i lokaciji posude za komunalni otpad. Pored rešenja, trebalo bi da imaju i ugovor sa operaterom koji preuzima reciklažni otpad - kažu u Mediani.

Kazne za prekršaje ove vrste su 60.000 dinara za pravna lica, 20.000 dinara za preduzetnike, a 6.000 dinara za fizička lica i odgovorna lica u pravnom licu.

Inače, pored udarnih rupa, smeće je tokom 2018. godine bilo najčešća meta pritužbi građana putem aplikacije Prijavi problem. Sem nesavesnosti građana i zakasnelih reakcija Mediane, razlog je i nedostatak kanti i kontejnera, pa su tako u njihovom nedostatku za bacanje đubreta poslužili i stari lokali, frižider i izlog, zelenila su često pretrpana smećem, a čest prizor je i stari nameštaj pored kontejnera.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Demir

    17:15 // 16. 4. 2019.

    Nek se usaglase Medijanci i komunalci kao asvalteri i grebatori istog.

  • Cica

    08:54 // 12. 4. 2019.

    Ne znam gde nestaju,ali znam da su u Vozdovoj od C.Pevca pa do Vozdove skole,letos skinuli sve, jer su stavljali Behaton i nisu ih vratili.To je istina i moze vam to potvrditi Direkcija za izgradnju grada.Zbog toga je trotoar svakog jutra pun ambalaze od brze hrane,pa cak ubacuju preko ograda u dvorista pored trotoara.

  • нишлијка

    08:34 // 12. 4. 2019.

    На жалост, некултура је огромна, али ни комуналне службе ништа не раде. Гледам препуне канте, људи уредно бацили кесе са отпадом, а птице и мачке чепркају и ваде. Да комуналне службе чешће обилазе град, да одвезу ђубре пре него што из канти и контејнера почне да прелива и лети у ваздух, било би много боље. Поред тога, треба кажњавати оне који бацају ван канти!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: