Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 31. 10. 2017.

| Društvo

Kazandžijsko zbog kafića ostaje bez dela kaldrme

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
kopitareva
Ostaće samo jedna trećina današnje kaldrme; foto: M. Z.

Da bi bašte kafića u Kopitarevoj ulici u centru Niša, poznatijoj kao Kazandžijsko sokače, stajale na ravnoj površini, kako kaže gradski većnik Miloš Milošević, sa obe strane ove turističke ulice biće uklonjene kocke, a umesto njih će biti postavljene velike granitne ploče. Stručnjaci ocenjuju da je ovakav potez loš i da narušava staroniški šarm kojeg je ionako malo.

Anketa

Nekada uličica puna kazandžijskih radnji, po kojima je i dobila ime, a kasnije stecište niških boema i jedina ulica u Nišu koja je bar delimično zadržala duh starog grada, u naredna dva meseca ostaće, bar delimično bez prepoznatljive kaldrme, koju će, po krajevima zameniti granitne ploče.

I dok pojedine Nišlije negoduju, Milošević kaže da je u pitanju rekonstrukcija koja za cilj ima "ulepšavanje ove ulice" i dodaje da se to radi i iz praktičnih razloga.

Vratiće se granitna kocka po sredini, a po krajevima će biti granitne ploče u istoj boji kao i kocke, ali veće površine. Zahvaljujući granitnim pločama, bašte kafića će moći da funkcionišu bez platformi, koje će biti uklonjene - rekao je Milošević.

On je dodao da je projekat radio Zavod za urbanizam, a da ga izvodi ABM Putogradnja iz Mramora, kao deo periodičnog održavanja, a da se kraj radova očekuje najkasnije za 2 meseca.

plan Plan novog izgleda Kazandžijskog sokačetaOvakvim projektom zadovoljne su i niške kafedžije, pa Miodrag Anđelković, vlasnik jednog od najpopularnijih ugostiteljskih objekata u Kazandžjskom sokačetu Pležr kaže da je veoma zadovoljan budućim izgledom ove uličice.

Stvarno će biti lepo. Nažalost, trebalo je da se to radi parcijalno, da ne bismo morali da zatvaramo radnje i odjavljujemo radnike u periodu izgradnje, ali spremni smo i mi vlasnici i naši radnici da prihvatimo malu žrtvu, zarad nekog boljeg sutra - rekao je Anđelković.


Arhitekta: Treba osavremeniti grad, ali da sačuva što više starog

tende Platforme odlaze u istoriju; foto: M. Z.Arhitekta konzervator Aleksandra Mirić smatra da "ne treba radi neznatnog poboljšanja komfora menjati okolinu proglašenih kulturnih dobara".

Oni koji žele da popiju kafu na betonu, za to imaju toliko drugih mesta. Kazandžijsko sokače je vredno i retko sećanje na stari Niš, a kaldrma je deo šarma. Odgovoran konzervatorski pristup, a to je samo moje mišljenje, bi podrazumevao popravku ulice, poboljšanje sistema evakuacije vode i slično, nikako nepovratno izmeštanje dela kaldrme - rekla je Mirićeva.

Treba osavremeniti grad, dodaje ona, ali tako da se sačuva "što je više moguće od originalnog tkiva".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dm

    22:31 // 13. 11. 2017.

    ma koga briga za sve ovo.. ae u beograd da zivimo..

  • Markovic

    21:23 // 6. 11. 2017.

    Ime kazandzisko sokače imalo je opravdanje sedamdesetih god. kad su stvarno još postojale zanatske radnje, i onda ga je trebalo konzervirati i tako ostaviti.Stvaranjem kafića uništeno je sve ono vredno,prema tome može da sad radimo šta hoćemo.Samo bi zamolio da postave jednu tablu na kojoj bi pisalo "ovo je nekad bilo kazandzisko sokače"

  • Kaca

    20:06 // 3. 11. 2017.

    Ukloniti ove baste, kao i ove iz centra!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: