Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:08, 24. 1. 2018.

| Društvo

Ko će prvi do sobe u novom Kliničkom centru - lekari ili pacijenti?

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Klinički centar
Radovanović kaže da je nova zgrada namenjena pacijentima, a ne lekarima koji se zatvaraju u kancelarije po tri sata; foto: JV/P. Blagojević

I dok se lekari žale da u novom Kliničkom centru u Nišu nemaju svoje kancelarije, kao što su imali u starom delu, a građani da su neke sobe za pacijente upravo prepravljene u kabinete, direktor Zoran Radovanović tvrdi da sobe niko nije dirao, ali da je “mnogo tužnih” lekara koji nemaju svoje prostorije u kojima su ranije radili “stvari koje baš nisu primerene”.

Prema informacijama Južnih vesti, u nedavno otvorenom Kliničkom centru neke sobe za pacijente su pretvorene u kancelarije lekara i načelnika, jer im navodno nije obezbeđen prostor za kabinete, koje su inače imali u starom delu.

Radovanović kaže da je u novom Kliničkom centru drugačiji koncept rada i da je on sada namenjen pre svega pacijentima i da zato lekari nemaju svoje kancelarije. KC unutrašnjost Da li će biti dovoljno mesta za pacijente u novom Kliničkom centru? foto: JV/S. M.

Ako je neko tužan zbog toga što nema prostoriju u kojoj bi mogao da pije viski u radno vreme, slobodno neka se javi meni, daću mu prostoriju, ali van Kliničkog centra, gde će moći da pije viski koji je dobio kao mito, a nije ga prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije - kaže Radovanović.

Na spekulacije da su svoje kabinete u novom delu ipak dobili lekari i načelnici koji su bliski sa Radovanovićem, on kaže da on “blisko sarađuje” sa svim direktorima klinika.

Ipak, s obzirom na to da su formirane 4 nove klinike, kako kaže, 4 nova direktora, glavne sestre i tehničko osoblje imaju nove prostorije, pa on kaže da je to možda naljutilo ostale lekare.

To je verovatno razlog što, sad kad uzimamo brojke, 15 ili 16 onih koji su imali svoje sobe gde su pili viski, da ne kažem šta se još sve radilo, u radno vreme što je zabranjeno, su malo tužni i neka budu tužni - navodi Radovanović.


“Sobe za pacijente niko nije dirao”

Radovanović tvrdi i da nije tačno da su sobe za pacijente pretvorene u kabinete za lekare i da će da insistira na tome da se to ni ubuduće ne desi. Iako je bila praksa da se, kako kaže, u starom delu Kliničkog centra pacijenti pregledaju u kancelarijama, to će biti promenjeno u novom delu gde su preseljene klinike.

Neće moći da bude sobičaka, soba, nečega što se zove prostor u kome bilo ko može da radi bilo šta drugo, osim prostora za odmor koji su naravno predviđeni, jer je drugačiji koncept rada same zgrade i mora da postoji prostorija za odmor. Bukvalno od 300 i nešto lekara, ja ne znam da li osim direktora klinika, postoje možda 2 ili 3 prostorije koje je neko iskoristio, ali u smislu iskoristio pozitivno, da bude tu za konsultacije sa studentima ili za nešto drugo, sve ostalo je totalna neistina - ističe Radovanović.


Transplantacija u delu gde su preminuli pacijenti?

Navodno je bilo predloga da u novom Kliničkom centru deo za transplantaciju bude smešten u "mrtvačnicu", odnosno prostor gde se smeštaju pacijenti koji preminu, jer su druge sobe zauzeli lekari. Danas je prema nezvaničnim informacijama KC Niš posetio i kooordinator Komisija za transplantaciju dr Đorđe Žulafić, a Radovanović pojašnjava da na svakom spratu, odnosno na svakoj klinici, postoji prostorija u koju se smeštaju oni koji preminu u Kliničkom centru.

Tu boravi 2 sata i taj neko se stavlja u taj deo jer ne bi bilo lepo da leži u sobi sa ostalim pacijentima ili da bude na hodniku. To je prostor koji nema prozore, na vratima piše da je to prostor za umrle i mislim da niko normalan ne bi poželeo da u tom prostoru provodi radno vreme. Posebno po tome što po zakonu i ne može da bude tu - kaže Radovanović.

Kaže i da po prvi put Klinički centar ima operacionu salu za transplantaciju koja je uvek prazna i spremna za operaciju, kao i posebne "boksove" u kojima smeštaju pacijente posle transplantacija.

Tvrdi da od 300 prostorija, nijedna nije "preimenovana" u nešto drugo osim za pacijente, jer to nije po zakonu i zdravstvena inspekcija bi mogla ozbiljno da ih kazni.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Bgd

    07:52 // 27. 1. 2018.

    Ovo sve više podseća na diktaturu u Severnoj Koreji. Lekari bi trebalo da dostojanstveno imaju svoje prostorije. Radovanović je nekada znao.da se bori i za intetese.studenata medicine, a kamoli lekara. Daj nekome vlast da vidiš kakav je, ne kaže se bezveze tako. Dole diktatura!

  • Aco

    09:08 // 26. 1. 2018.

    Pacijenti u novoj bolnici ne mogu da stignu na red da se leče od bolesnih lekara. Zauzeše sve termine, skeniraju se i ostalo na novim aparatima. Prvi je to uradio Radovanović. Sramota!

  • ghat

    17:04 // 25. 1. 2018.

    kad vidim kolicinu mrznje prema lekarima u komentarima, zapitam se: zasto sam upisao specijalizaciju uopste? zasto sam ostao u srbiji? zasto mi se zivot sveo na krevet, posao i knjigu? zasto ulazem nenormalne napore da svaki dan budem jos bolji i da saznam vise? zasto, kad tobom svako moze da obrise pod, i svi jedva cekaju da kolektivno pljunu po svim lekarima. ne vredi.

    • FoxMulder

      22:57 // 25. 1. 2018.

      Da je više takvih kao tebe... da rade svoj posao kako treba i da se ne bahate i seljanče sa trubačima i slikajući svoje selfije u sred operacije i da ne nabrajam više... Begaj tamo gde se tvoj posao ceni i gde ćeš morati da ga radiš po svim pravilima hteo ti to ili ne.

    • prof dr CVETKO Prvi

      00:32 // 26. 1. 2018.

      @ghat: Rh , shto si takav ?
      Nisi znao, sinko, da ce doci 2012.god. i period posle nje,koji je sve nas iskvario , srozao , razbucao... ne samo materijalno /shto i nije mnooogo opasno-navikli smo/ vec i moralno i karakterno . Vidish i sam. Neznanje, zavist, poltronstvo, pokvarenost, bezobrazluk, etc,etc.. Ali to nije razlog da pochnemo da se mrzimo. Uchi , vidish i sam da je narod bolestan.

    • Оскар Питагор

      08:15 // 26. 1. 2018.

      Постоје професије где се клекне чим се појави одређена одора. Да људи поштују бели мантил кога благо заноси алкохол док кокетира са "сестрицом" и похотно скенира чекаоницу - ствар прошлости.
      Реалан живот: Купац је увек у праву.
      Не свиђају ти се купци? Но проблем: испечи занат па мењај купце- државу.
      Или овде: отвориш своју ординацију, истакнеш цену, дефинишеш правила понашања и бираш клијентелу.

    • Jasar

      08:58 // 27. 1. 2018.

      Brate pasos u ruke ko ti brani,vidis da si ti izuzetak,za razliku od tvojih koji su specijalizaciju najvise usmeruli,"izadjite napolje,ne znam,pitajte ovog onog,itd."

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: