Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:57, 21. 10. 2020.

| Društvo

Kombinovana nastava u vreme korone - za neke srednjoškolce dobra, za druge komplikovana

Autor:T.TasićIzvor:Južne vesti

Od ove školske godine zbog epidemiološke situacije, srednjoškolci po prvi put pohađaju nastavu od kuće i u školi. Model kombinovane nastave, kako kažu neki učenici, nije lak, dok za druge ne predstavlja problem. U celoj situaciji najviše im nedostaju, saglasni su učenici, prijatelji iz škole.

Pre više od dva meseca Krizni štab je odlučio da stariji učenici pohađaju kombinovani model nastave. Ekipa Južnih vesti posetila je Pravno-poslovnu školu u Nišu, u kojoj polovina učenika jedne nedelje dolazi u školu, a druga prati nastavu od kuće i obrnuto.

Učenica Dušanka Todorović je iz sela kraj Ribarske banje, kako ne bi putovala svakog dana, kaže da je kombinovana nastava pogodna kad je kod kuće, ali je u velikoj meri poremetila rutinu i nje i drugih učenika.

Nama koji smo završna godina ova nastava je komplikovana, a mislim da je i drugim razredima. Sad moramo da menjamo način učenja, pošto jedne nedelje idemo u školu, jedne nedelje smo kod kuće. Tako da ove druge nedelje profesori ne mogu da odlažu testove i onda moramo sve da odgovaramo te nedelje. Znači, moramo dosta redovnije da učimo što je, zapravo, dobro, ali je ujedno i teže – priča Todorovićeva.

Tokom kombinovane nastave najviše joj, ističe, nedostaju prijatelji, a s tim je saglasan i učenik Vukašin Konatarević, te kaže da je zbog praktične nastave mnogo lakše kada đaci idu u školu.

Sigurno nije lako. Na onlajn nastavi mnogo je teže jer oni nam samo daju materijal koji mi moramo sami da čitamo i ako imamo nešto što nam je nepoznato moramo da ih pitamo, pa čekamo odgovore. Ima puno učenika koji imaju loš internet ili nemaju u trenutku i ne mogu da uče, pa je dosta teže, a na času je mnogo lakše jer odmah dobijamo odgovore i lakše radimo – objašnjava Konatarević.

Drugačije mišljenje ima učenica Jana Milosavljević, za koju je ovakav rad dobar režim nastave.

I kada nismo u školi dobijamo materijal koji je radila druga grupa, a kada smo u školi uglavnom odgovaramo ili učimo novo i to isto dobija druga grupa, tako da niko nije u zastoju i svi znamo sve šta se radi i nema problema. Jedini problem je što mi nedostaju prijatelji – kaže Milosavljevićeva.

Učenik jedne niške tehničke škole koji pohađa samo onlajn nastavu, kaže da je za njega princip rada ostao isti kao i za vreme tradicionalne nastave. škola 92 odsto učenika pohađa kombinovnu nastavu u niškoj Pravno-poslovnoj školi; foto: T.T.

Uradi, pošalji, nauči, odgovaraj. Manjak društva je veliki minus i razdaljina čini sve manje ozbiljnim tako da je škola dosadnija nego ikada. Slobodnog vremena imamo više nego ikad što je, po mom mišljenju, dobro – kaže učenik.


Pravno-poslovna škola daje opremu za nastavu od kuće učenicima koji je nemaju

Prema rečima direktora Pravno-poslovne Milorada Gavrilovića, 92 odsto učenika se opredelilo za model kombinovane nastave, a za one koji nemaju računare za praćenje onlajn nastave, kaže, škola izlazi u susret.

Dali smo jedno obaveštenje odeljenskim starešinama da je škola spremna da svim učenicima koji eventualno nemaju kući adekvatnu elektronsku opremu za praćenje nastave na daljinu, da nam se jave i da ćemo mi pokušati da svakom takvom učeniku omogućimo ili neki laptop, računar ili tablet – navodi Gavrilović.

Navodi da je najveći problem stručnih srednjih škola za vreme korone praktična nastava, te da se profesori veoma trude da kombinovani model srednjoškolcima učine što lakšim.

Ovo je nešto novo za sve nas, snalazimo se u okolnostima u kojima svi živimo. Jeste ovo otežavajuća okolnost i za učenike i za profesore. Ranije smo praktičnu nastavu dosta obavljali u privrednim društvima, sada je to nemoguće. Tako da se i tu snalazimo i praktičnu nastavu realizujemo trenutno u školi – kaže Gavrilović.

Podsetimo, prošlo je više od dva meseca kako je Krizni štab odlučio da će za srednjoškolce ove školske godine nastava biti kombinovana. Pre zvanične odluke, novinari Južnih vesti u anketi su pitali čitaoce koji model nastave je bolji, a rezultati su pokazali da je najviše odgovora bilo za tradicionalnu nastavu, u školi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cica Jovanović

    13:12 // 23. 10. 2020.

    Veliki problem je i u tome što đaci uopšte nisu naviknuti na ovaj način rada. Dosta njih ne radi ništa onlajn. Pored toga, ne osećaju potrebu da imaju ili donose u školu udžbenik po kome se radi a koji je neophodan. Mnogi ne rade ništa po nedelju dana pa dolaze u školu potpuno nespremni. Dogovorene pismene provere učenici često izbegavaju. Sve je idealno zamišljeno ali u praksi nije tako.

  • Milja

    21:50 // 21. 10. 2020.

    Teško je utvrditi kome je teze deci ili nastavnicima!

  • Mara

    20:03 // 21. 10. 2020.

    Vi ne treba ni da idete u školu.Odavno sve učite sa interneta deco draga greota

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: