Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:04, 21. 4. 2020.

| Društvo

Konačno se koristi savremeni aparat niške Kardiohirurgije za testiranje na koronu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
aparat
Još jedna laboratorija za testiranje na kovid 19; foto: printscreen

Nišlije ubuduće mogu da računaju na još jednu laboratoriju koja će testirati uzorke pacijenata na virus korona. Kako kaže doktor Dragan Milić, testiranja će se raditi na najsavremenijem aparatu koji dnevno može da odradi i 1.200 uzoraka i koji je konačno stavljen u pogon, a zahvaljujući snagama Medicinskog fakulteta.

Posle mnogo polemike u javnosti i izjava da je jedan od najsavremenijih aprata za testiranje koji se od početka pandemije nalazi na niškoj Kardiohirurgiji “rezerva”, on je konačno profunkcionisao.

Za to su, kako kaže Milić, zaslužne niške snage, a pre svega Medicinski fakultet.

Medicinski fakultet u Nišu, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, počeo je od 18.4.2020. da radi testiranje uzoraka biološkog materijala bolesnika na prisustvo COVID-19 infekcije. Za analizu uzoraka koristi se najsavremeniji real-time PCR aparat Quant Studio 5 koji nam je doniran od strane Komande Američke vojske za Evropu (poslednja reč tehnologije) i prateća oprema Medicinskog fakulteta - piše dr Milić na Fejsbuku.

Laboratorijski tim predvode, kako kaže, mladi stručnjaci sa niškog fakulteta Vukica Đorđevic i Milena Bogdanović, koje su prve počele testiranje na virus korona u novoformiranoj laboratoriji, a njima su se pridružile i iskusnije kolege.

Pridružili su se ugledni nastavnici fakulteta: prof. dr Tatjana Jevtović Stoimenov, doc. dr Miloš Kostić, doc. dr Nikola Stefanović i ass. dr Milan Lazarević. Svi mi na fakultetu ponosni smo na Dekana, prof. dr Dobrilu Stanković Đorđević, koja je inicirala, organizovala i realizovala ideju o formiranju nove laboratorije u ovom veoma važnom i teškom trenutku za nasu otadžbinu! Posebno smo ponosni na svoje kolege koje su se uključile u prvu liniju fronta borbe protiv Covid infekcije! - piše dr Milić.

Bilo je tu i donacija pipeta koje bi, kako kaže, trebalo da ubrzaju proces i omoguće testiranje većeg broja uzoraka na aparatu koji ima kapacitet za 1.200 testova dnevno.

Podsetimo, ovaj najsavremeniji aparat je bio u Nišu i pre početka pandemije kada se na nivou Srbije testiralo oko 200 ljudi, ali je na pitanja novinara zašto se ne koristi rečeno da je problem u posebnoj vrsti testova i da je on rezerva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    10:16 // 22. 4. 2020.

    Kako sam ja razumeo: aparat stajao ne korišćen jer nisu sa klinike znali da ga koriste. Onda se angažovala pametna deca studenti i naučili sami kako se koristi aparat (bravo za studente). E onda su im se prišljmčili matorci dr, mr, i ostali sa raznim titulama ali koji nisu znali da pokrenu aparat. I ti matori dr se hvale a ne studenti. Sram vas bilo matori dr. Da nije bilo studenata ni danas ne bi

    • Zlobnik

      12:05 // 22. 4. 2020.

      @Pera : Ne , nisi slabo razumeo .
      Ti , uopšte nisi razumeo !

  • Miladin

    09:22 // 22. 4. 2020.

    Povrace mi se kad procitam neke komen.Samo nesigurni u sebe mogu ovako pisati.Prof.Milic mi spasao nogu,a mozda i zivot.Beskrajno sam mu zahvalan.

  • Prst na celo, i razmisli te gde ste doveli KC.

    08:52 // 22. 4. 2020.

    Uvek je bilo da losi napadaju najbolje.Losi slozni i ne prezaju od niceg.Neurologija, Psihikatrika,ORL i druge ogledalo KC.i rukovodstva.Sramota i jad

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: