Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:01, 17. 4. 2020.

| Društvo

Krivična prijava protiv državnog vrha zbog uvođenja vanrednog stanja bez Skupštine, reagovao i OEBS

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
vrh
sami potpisali odluku o vanrednom stanju, bez Skupštine; foto: Vlada Srbije

Vanredno stanje u Srbiji uvedeno je 15. marta, ali bez zasedanja Narodne Skupštine, kako Ustav nalaže. Zbog toga je Toplički centar za demokratiju iz Prokuplja krivične prijave podeno protiv Aleksandra Vučića, Ane Brnabić i Maje Gojković, a zbog zapostavljanja i neaktivnosti parlamenta u vanrednom stanju oglasio se i OEBS.

Toplički centar je prijavu podneo zbog sumnje da su izvršili krivično delo "napad na ustavno uređenje iz člana 308. Krivičnog zakonika u sticaju sa krivičnim delom Udruživanje radi protivustavne delatnosti iz člana 319. Krivičnog zakonika".

Oni su u Beogradu, dana 15. marta 2020. godine, u stanju uračunljivosti, svesni svog dela i njegove zabranjenosti, čije su izvršenje hteli, kao pripadnici organizovane kriminalne grupe koju je oformio prvoprijavljeni Aleksandar Vučić, a u cilju sticanja neograničene političke moći i uvođenja autoritarnog modela vlasti pojedinca, primenom političke sile, doneli i svojim supotpisima potpisali Odluku o proglašenju vanrednog stanja, koja je objavljena u „Službenom glasniku RS“, broj 29 od 15. marta 2020. godine, bez da su prethodno sazvali ili probali da sazovu Narodnu skupštinu Republike Srbije, čime su preuzeli njenu nadležnost, a istu suspendovali, čime su izvršili navedeno krivično delo - piše u krivičnoj prijavi.

Od Tužilaštva traže da se prijavljenim licima odmah odredi pritvor budući da sama činjenica da se prijavljeni nalaze na državnim funkcijama predstavlja osobitu okolnost da bi u kratkom vremenskom periodu mogli da ponove krivično delo.

Uz ocenu da je ovo najteži oblik napada na ustavno uređenje iz Topličkog centra traže maksimalnu zakonsku kaznu od 15 godina.


Prvi ukazivao Pokret “Dosta je bilo”, reagovao i OEBS

Odmah nakon uvođenja vanrednog stanja narodni poslanici "Dosta je bilo" su skrenuli pažnju da je Ustav prekršen i da parlament ne može biti raspušten tokom vanrednog stanja, kao i da se poslanici u vanrednom stanju sastaju i bez poziva.

Oni su zbog toga apelovali na poslanike da se sastanu i održe zasedanje, ali se niko nije odazvao.

DJB upozorava da ne postoji prihvatljivo opravdanje za ćutanje o ukidanju ustavnog poretka u zemlji. Svako dalje ćutanje razumećemo kao znak odobravanja i kao saučesništvo u izdaji države. Narodni poslanici su položili zakletvu da će štiti Ustavni poredak. Ako njihove političke opcije kalkulišu u u vezi odbrane Ustava, to ne bi smelo da ih spreči da sami ustanu u odbranu Ustava - poručuju iz DJB.

ODIHR - posebno odeljenje Misije OEBS koje se bavi izbornim procesima, vladavinom prava i razvojem demokratije, pozvalo je srpske vlasti da obezbede rad parlamenta.

ODIHR poziva vlasti Srbije da osiguraju ključnu ulogu parlamenta u nadzoru vanrednog stanja i čvrstu pravnu osnovu za sve vanredne mere koje su uspostavljene - piše u njihovom tvitu.

Podsetimo, odluka o proglašenju vanrednog stanja doneta je 15. marta nakon sastanka Kriznog štaba i bez odluke parlamenta koji je u tom trenutku bio raspušten zbog ranije raspisanih izbora.

Iako su u takozvanom tehničkom mandatu, poslanici nisu pozvani da se izjasne o ovom predlogu, a odluku su potpisali predsednik, premijerka i predsednica Skupštine.

Advokati i pravnici su ocenili da je odluka neustavna, a podnete su i inicijative Ustavnom sudu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BATA

    13:56 // 18. 4. 2020.

    Reagovao OEBS a da li je reagovao RTS i druge tv kuce?

  • Rade

    11:10 // 18. 4. 2020.

    Hahaha...ovu glupost od tuzbe odbacice svaki sud u Srbiji,a posebno Ustavni sud koji je nadlezan za ovo.

  • Pedja Bojanic

    06:46 // 18. 4. 2020.

    Da je skupstina mogla da se odrzi ista bi odluka bila doneta. Zamislite u vreme epidemije oko 200 poslanika u sali, plus skupstinska sluzba, novinari itd.

    • Žarko

      16:26 // 18. 4. 2020.

      Zamislite u jednoj hali 200 radnika u vreme epidemije
      Pa boze oni su nebitni

    • Borivoje Šurdilović

      19:38 // 22. 4. 2020.

      Ništa ih nije sprečavalo da organizuju zasedanje u Sava Centru. Sa razmakom od dva metra između svih učesnika. Sve se može kad se koće.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: