Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:57, 9. 12. 2023.

| Društvo

Marko Lens za "Južne vesti": Nije problem da profesorska deca rade u zdravstvu, ali u Nišu imate nepotizam

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti

Srpski lekar u dijaspori Marko Lens nedavno je upozorio da niška Klinika za endokrinu hirurgiju ne sme da postoji samostalno, to je potvrdila Zdravstvena inspekcija, ali ne i v. d. direktora UKC Niš, pa se epilog još čeka. Za to vreme istraživao je i druge nepravilnosti u niškom zdravstvu, a gostujući u emisiji Južnih vesti istakao je da postoje sumnje u nepotizam i sukob interesa na Medicinskom fakultetu, uz zaključak da nije problem da se profesorska deca zapošljavaju, ali da jeste to što se ne poštuju procedure.

Novinari Južnih vesti već su pisali o zaključku Zdravstvene inspekcije koja je naložila da se Klinika za endokrinu hirurgiju i hirurgiju dojke praktično zatvori i pripoji Opštoj hirurgiji, ali to ne bi značilo njeno gašenje. O tome sada odlučuje Ministarstvo zdravlja, jer se UKC Niš žalio i pozvao upravo na njihovu odluku o njenom osnivanju 2017. godine, iako je stav Inspekcije da nije ni mogla da bude formirana, jer nema dovoljno lekara specijalista odgovarajuće grane hirurgije.

Marko Lens; foto: JV Na to je prvi ukazao doktor Marko Lens, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije, koji se inače bavi tumorima kože, a tim povodom bio je gost emisije Južnih vesti.

To nije jedini problem koji je uvideo tokom svog istraživanja, jer je utvrdio da je Klinikom koja nije ni smela da bude formirana samostalno, od njenog formiranja rukovodio doktor Nebojša Đorđević, inače suprug dekanke Medicinskog fakulteta Dobrile Stanković Đorđević, a koji je nastavio da bude na toj poziciji i nakon sticanja uslova za odlazak u penziju i istovremeno je bio i šef Katedre na fakultetu.

Podsetio je na izjavu ministarke zdravlja o tome da svi koji steknu uslove treba da idu u penziju, osim ako nije reč o deficitarnim zanimanjima, pa je tražio broj intervencija doktora Nebojše Đorđevića i došao do podataka da je za tri godine imao svega 48 intervencija, pa sumnja da li je njegovo produženje radnog statusa zaista bilo neophodno i opravdano.

Dalje doktor Lens ukazuje na to da je u maju ove godine, kada se penzionisao, rukovođenje klinikom preuzeo njegov sin Miodrag Đorđević, a prema podacima koje je dobio o njemu zaključuje da je "jako brzo napredovao".

Za to vreme je njegov sin zaposlen upravo na toj klinici, od 2019. godine je saradnik u nastavi bez specijalizacije, potom je 2021. završio specijalizaciju opšte hirurgije, a potom je 4 dana nakon toga raspisan konkurs za izbor u zvanje asistenta na fakultetu, izabran je u julu, u septembru je završio doktorat, a potom 2023. godine postaje docent - navodi Lens.

Lens intervju; foto: JV Lens pojašnjava da je izborni period kada se neko bira za asistenta na Medicinskom fakultetu 3 godine, a da je u slučaju doktora Miodraga Đorđevića postupak pokrenut nakon godinu i po dana.

Zašto, da li su dve godine stručnog iskustva dovoljne da neko ima toliko znanja da bi mogao druge da uči? Nije isključeno da je papirološki sve ispunjeno za njegov izbor, ali da li je ispravno da čovek koji ima manje od dve godine radnog iskustva bude izabran u docenta, što je nastavničko zvanje, a da li je to s druge strane osoba koja ima dovoljno iskustva da bude rukovodilac klinike, jer onog trenutka kada je tata otišao u penziju, nakon nekoliko dana, izabran je za direktora Klinike sa svega dve godine radnog iskustva u svojstvu specijaliste - ističe Lens.

Tim povodom Lens je imao otvorena pisma upućena državnom sekretaru Mirsadu Đerleku i dekanki Medicinskog fakulteta, koju je u emisiji pozvao i na javnu debatu, ali kaže da njihove odgovore nije dobio.


UKC i Medicinski - Đorđević pokrenuo nove metode operacija i obezbedio 3 donacije

Donacija-stolica-foto-UKC-Nis Novinari Južnih vesti su i pre njegovog gostovanja tražili informacije o doktoru Miodragu Đorđevića od fakulteta i niškog Kliničkog, a zaključak na osnovu njihovih dosadašnjih odgovora je da se radi o izuzetnom stručnjaku, koji nije napredovao ništa brže od drugih docenta, uz isticanje da je pokrenuo nove metode operacija i obezbedio 3 donacije aparata na klinici kojom rukovodi.

U odgovoru koji potpisuje v. d. direktora UKC Zoran Perišić navodi da je sin dekanke izuzetno kvalitetan, ambiciozan i sposoban hirurg, da je obezbedio donaciju dva aparata - za sentinel i stolicu za stereotaksičnu biopsiju dojke, a potom i aparat za neuromonitoring, pokrenuo metodu detekcije sentinel limfnog čvora kod pacijentkinja sa karcinomom dojke i počeo je da radi minimalno invazivno tireidektomiju, prvi put u Nišu.

1280x0_pre-M-izjave Na konkretna pitanja koja su mu novinari postavili - na osnovu kojih kriterijuma je doktor Miodrag Đorđević izabran za rukovodioca Klinike za endokrinu hirurgiju, da li smatra da ima dovoljno iskustva za rukovodeću poziciju, kao i dovoljno znanja i kompetencija za tako odgovornu poziciju, Perišić je odgovorio:

Takođe, ne shvatam potrebu, tog malicioznog i tendenzioznog potenciranja godina starosti doc. dr Đorđevića, odnosno starosne diskriminacije, kao i njegovog porodičnog porekla, jer sam smatrao, da vi, kao "nezavisni" medij, koji propagira istinu i objektivnost, ne propagirate ejdžizam i stigmatizaciju - napisao je Perišić, iako u novinarskim pitanjima nije bilo reči o njegovom porodičnom poreklu niti godinama starosti.

Doktor Lens je o tome upitan u emisiji, a istakao je da glavnim pitanjem smatra broj intervencija koje je doktor Đorđević obavio, a prema informacijama koje je takođe dobio zvaničnim zahtevima kaže da nije uradio 40 intervencija pre nego što je počeo samostalno da radi, što je standard u svetu. Što se tiče donacija, rekao je da nigde nije video da je donaciju nabavio ili obezbedio lično on.

Kako je moguće da nekog specijalizanta koji dolazi da uči, treba da uči čovek koji po zakonu ne može da mu bude mentor jer nema 5 godina radnog iskustva u svojstvu specijaliste? Mislim da je apsurdno, ali vrlo jasna situacija zašto ja smatram da je to zaista neispravno - zaključio je Lens.

1280x0_Donacija-stolica1-foto-UKC-Nis Zbog sumnji na nepotizam novinari su pisali i Agenciji za sprečavanje korupcije, gde navode da ih je dekanka Dobrila Stanković Đorđević 2019. i 2020. godine obaveštavala da je njen sin izabran u zvanje saradnika u nastavi na Katedri Hirurgija, da je njenom suprugu produžen radni odnos, kao i da je njena snaha Vukica Đorđević jedini kandidat za asistenta i da su je tada obavestili o tome da postoji sukob interesa.

Takođe, proverom službene evidencije, utvrđeno je da je Dobrila Stanković Đorđević, u svojstvu dekanke Medicinskog fakulteta u Nišu Univerziteta u Nišu, 01.03.2021. godine obavestila Agenciju o tome da je na tom fakultetu raspisan konkurs za izbor asistenta za UO Hirurgija, na kojem je jedini kandidat Miodrag Đorđević, njen sin i da je Agencija obavestila imenovanu o tome da više nije javni funkcioner i da Agencija više nije nadležna za postupanje po njenom obaveštenju - navode iz Agencije.

Upitan da li to što dekanka za Agenciju više nije javni funkcioner znači da neće biti nikakve kontrole, Lens je u emisiji rekao da to ne bi smelo da znači da treba da vlada anarhija.

Zaključio je i da nije problem da dekanka zaposli svog sina i snaju ili da profesorska deca rade u zdravstvu, već procedura koja mora biti ispoštovana i da nema sukoba interesa.


Doktor Lens kaže da nastavlja borbu

Nakon svega postavlja se pitanje zašto se istaknuti stručnjak koji živi i radi u inostranstvu bavi niškim zdravstvom, a Lens kaže da je razlog to što je bio povučen jednim neispravnim i kako smatra nezakonitim postupanjem dekanke Medicinskog fakulteta, a reč je o jednom veštačenju za koje smatra da nije bilo ispravno.

I kada sam krenuo u tu borbu i video da dekanka reaguje na jedno vrlo ozbiljno pitanje, a u akademskom svetu pitanje sukoba interesa je izuzetno bitno. Pošto je dekanka kada sam joj zatražio određene informacije pokazala otpor, jer nije želela da mi dostavlja informacije, onda to tako krene jednostavno i onda sam ja rekao "e pa sad ćemo malo da istražimo da vidimo šta se tu dešava". I onda sam došao do brojnih saznanja, koje su za mene kao nekoga ko živi na zapadu i tamo radi, zaista iznenađujuće. Ima trenutaka kada pričam svojim kolegama koji me gledaju zapanjeno i pitaju da li je to moguće da se to dešava. Da, da dešava se - kaže Lens.

Javno istupanje doktora Lensa i informacije do kojih je došao zvaničnim putem stigle su, kaže, do brojnih profesora i lekara u Nišu, od kojih kaže da svakodnevno dobija podršku.

U jednom trenutku se postavilo pitanje nakon svega da li taj doktor Lens zaista postoji i da li smo mi profesori niškog Medicinskog fakulteta sve ove godine anestezirani ili što bi rekla jedna koleginica "da li smo mi jeli bunike" da vidimo sve šta se dešava, ali jednostavno iz straha ili nekih drugih razloga ćutimo i ne preduzimamo ništa - zaključuje Lens.

Kaže da neće odustati, jer smatra da u akademskoj zajednici i lekarskoj profesiji moraju da se poštuju principi.

Celo gostovanje doktora Lensa je u videu na vrhu teksta, a odgovori Medicinskog fakulteta i Univerzitetskog kliničkog centra u dokumentima ispod.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Odgovor Medicinskog fakulteta (preuzmi) - 8.85 KB
  2. Odgovor UKC Niš (preuzmi) - 737.02 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milena

    22:34 // 11. 12. 2023.

    Kad citas komentare tacno vidis ko je ko i ko je ciji. Obicnim ljudima potpuno nevazno. Uodtalom, sta ima tamo neki Lens da dolazi i komentarise nesto sa cim nema apsolutno nikakve veze sa ovim gradom i institucijama, koja je sledeca ustanova za maltretiranje od ovog potpunog anonimusa…

  • Lažni car Lens, vrlo mali ...

    15:17 // 11. 12. 2023.

    Dodje vam "prof dr sci" kozmetičar- po pozivu i ulepša vam stvarnost a i sve vas!Inače,on je poznat širom sveta zbog svoje predanosti poslu tzv. "plastičnog kozmetika" i kod njega se ne čeka red a sad je na pauzi i svi su dobrodošli jer je "viziting profesor" širom svih kozmetičkih salona /za ljude/ a onda ih namaže /Pavlovićeva mast/ i svi su edukovani i mogu da prime diplomu iz UK bez plagijata

  • Sasa

    11:53 // 11. 12. 2023.

    Puna podrska dr Lensu! Ali nazalost tesko je izaci na kraj sa direktorom Perisicem i dekanicom Dobrilom. Zappslili su sve svoje i digli ih u visine a ne vrede nista. Kriminal u UKC Nis.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: