Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:24, 4. 5. 2018.

| Društvo

Mediji na jugu Srbije nikad nisu bili ugroženiji

Autor:A. KostićIzvor:Safejournalists.net, Južne vesti
mediji ilustracija foto aleksandar kostic
Osim stalnih pretnji, pritisci se ogledaju i kroz finansiranje i nesaradnju vlasti; foto: A.K.

Da su pritisci svake vrste konstantni i da mediji koji promovišu javni interes, a ne političke strukture, trpe brojne pretnje i pritiske, od finansijskih do nesaradnje vlasti, kao i da mediji nikad nisu bili ugroženiji na jugu Srbije, zaključak je diskusije o slobodi medija i stanju u lokalnim medijima u regionu u Bujanovcu koju su, povodom Svetskog dana slobode medija, organizovali portali JUGPress iz Leskovca i Titulli iz Bujanovca, uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Urednik portala Tituli Skender Saćipi, govoreći o problemima koje imaju mediji na albanskom jeziku, kako navodi portal Safejournalists.net, istakao je da postoje mediji koji promovišu javni interes i mnogo veći broj medija koji promovišu političke strukture.

Mediji najviše služe da se promovišu određene poltičke strukture. Mediji koji drugačije rade imaju brojne pritiske i pretnje - rekao je Saćipi, a prenosi Safejournalists.net.

Osnivač i glavni i odgovorni urednik portala JUGPress Ljiljana Stojanović, govoreći o problemima sa kojima se suočava uređujući portal koji postoji gotovo 12 godina, pored finansijskih pritisaka, istakla je i pretnje članovima porodice.

Dešava se da prvoklasne projeke sa kojima konkurišemo na opštinskim konkursima za sufinansiranje medija odbace potpuno nekompetentne komisije, iako slične ili iste projekte prihvati Ministarstvo kulture i informisanja - rekla je Stojanovićeva.

Suočavamo se i sa pretnjama otkazom koje dobijaju članovi naših porodica zaposleni u javnom sektoru, dodala je urednica Jugpressa, što je, smatra ona, direktna posledica borbe novinara za javni interes.

Nikada situacija u srpskim medijima nije bila teža - smatra Radoman Irić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

On je posebno ukazao da je u 7 opština Pčinjskog okruga registrovano 64 medija, od toga samo u opštini Bujanovac 18, što u odnosu na broj stanovnika tu opštinu stavlja na prvo mestu po broju medijskih kuća u okrugu.

Opština Bujanovac je u budžetu za 2018. godinu opredelila 5 miliona dinara za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja – 2 miliona manje u odnosu na prošlu godinu i upola manje od 1 % budžeta opštine, što je, prema Ministarstvu kulture i informisanja, minimum finansijskih sredstava koje bi trebalo opredeliti medijima, a slična situacija je i u ostalim opštinama na jugu Srbije.

Diskusiji održanoj u prostorijama OEBS u Bujanovcu nisu prisustvovali predstavnici lokalne vlast, iako su bili pozvani.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bosko

    00:36 // 5. 5. 2018.

    Gruba i jedina podela na vecinske poslusnike i malobrojne samostalne, ostalo je mrak i tuga sta objavljuju i cime se bave. Udar na centralni nervni sistem.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: