Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:38, 24. 3. 2020.

| Društvo

Među lekarima sa koronom i ginekolozi, trudnicama savet iz Doma zdravlja da dolaze samo ako je hitno

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Trudnice i porodilje
Trudnice koje su pred porođajem će biti zbrinute; foto: flickr.com

Da je među zaraženima virusom korona i ginekolog iz niškog Doma zdravlja mnoge trudnice saznale su prošle nedelje, kada su otišle na pregled, pa im je savetovano da više ne dolaze. Iz Doma zdravlja saopštili su da je virus testom potvrđen kod jednog ginekologa koji je u izolaciji više od 14 dana, da su sve mere zaštite preduzete i da lekari koji trenutno rade nisu bili u kontaktu sa zaraženim. Trudnicama preporučuju da dolaze samo ako je hitno, a da nemaju razloga za brigu poručuju im i sa niškog GAK-a.

Nišlijke koje očekuju dete, a sa kojima su novinari razgovarali, kažu da su zbog korona virusa svakako uplašene, ali da su dodatno uznemirene nakon odlaska u niški Dom zdravlja. Rečeno im je da među zaraženima ima ginekologa, te da nije bezbedno da dolaze na pregled, ali ni da idu privatno, jer više ginekologa kod kojih je potvrđen virus radi u obe ustanove. IMG_20200312_120925

Od prošle nedelje dobijaju različite informacije od svojih lekara, najčešće da ginekologija trenutno nije bezbedno mesto za njih, ali su pojedine ipak išle na pregled. Međutim, tvrde da im je danas rečeno da ne dolaze ni ako moraju.

Rekli su mi da su svi pregledi otkazani do daljeg, da je trudnicama ulaz zabranjen.

Ne primaju više trudnice uopšte, rekli su da neko umesto mene dođe po doznake koje će biti na pultu dole i da se ne penju gore uopšte.

Ja sam u 9. mesecu i rekli su mi preko telefona da ni CTG ne mogu da uradim što je sada obavezno.

Ovako pišu trudnice koje su se javile Južnim vestima. One koje su otišle na ranije zakazane preglede u Dom zdravlja kažu da su tek tamo zaista doživele neprijatnu situaciju, jer su naišle na uplašene lekare, na zaposlene koji uprkos želji da ih zaštite nisu znali gde da ih upute, pa su neke prošle kroz više ordinacija, kancelarija ili pregledane u prostorijama gde na vratima piše "za sve osim za trudnice".

Trudnice koje su se javile redakciji apeluju i da neko obrati pažnju i utvrdi i procedure za njih, jer se sada osećaju kao da o njima ne brine niko. Ne znaju gde će raditi analize koje su neophodne u trudnoći, jer im je sugerisano da nije bezbedno da ih bilo gde rade. ginekologija Iz GAK-a poručuju da trudnice ne treba da brinu; ilustracija; foto: J. C.

Pričaju nam da je slično i u Kliničkom centru, da ni tamo ne idemo, da je više lekara sa virusom, a mnogo njih u izolaciji jer su bili u kontaktu, a ne preporučuju nam ni privatne klinike, jer su ti lekari i tamo radili. I gde ćemo onda? Uplašene smo zbog cele situacije, mislim da se o trudnicama najmanje brine i da smo potpuno nezaštićene, a time se samo povećava strah, što nikako ne bi smelo da se događa u trudnoći - pričaju trudnice.

Da među zaraženima koronom ima i lekara iz Kliničkog centra i Doma zdravlja u Nišu, nedavno je potvrdio i epidemiolog Branislav Tiodorović, koji je tada rekao da ih ima 9, ali nije govorio sa kojih su klinika i koliko je ginekologa.

Ipak, da ni žene koje uskoro očekuje porođaj ne bi trebalo da brinu, kaže direktor Ginekološko-akušerske klinike Bojan Lukić.

KC radi u smanjenom kapacitetu, samo hitne stvari, a sve vezano za trudnoću, porođaj i komplikacije tokom trudnoće se smatra hitnim stanjem i sve se to zbrinjava bez ikakve zadrške. Trudnice nemaju razloga da brinu - kaže Lukić.


DZ Niš: Jedan ginekolog ima koronu, trudnice da ne dolaze ako nije hitno

Iz Doma zdravlja Niš kažu da jedan lekar specijalista ginekologije ima korona virus i da je pod zdravstvenim nadzorom i u izolaciji duže od 14 dana. Koliko je drugih u kućnoj izolaciji nisu naveli, ali tvrde da ginekolozi koji sada rade nisu bili u kontaktu sa obolelim. dom zdravlja korona

Dom zdravlja Niš je preduzeo sve neophodne mere i aktivnosti u skladu sa merama i preporukama Instituta za javno zdravlje. Lekari, specijalisti ginekologije koji su trenutno na rasporedu da rade sa trudnicama nisu bili u kontaktu sa obolelim lekarom - kažu u Domu zdravlja.

Poručuju da zdrave trudnice maksimalno treba da smanje posete ginekologu, a one koje moraju da dođu treba da budu same, dok sa pratiocem mogu da budu samo one kojima je to zbog zdravstvenog stanja neophodno.

Prošle nedelje je zbog vanrednog stanja promenjena organizacija službi u ovoj zdravstvenoj ustanovi, pa kažu da je i dalje ulaz br. 5, od 10 do 15 sati, isključivo namenjen trudnicama i da će one biti pregledane na prvom spratu u ordinaciji broj 69.

Ipak, umesto dolaska u Dom zdravlja trudnicama preporučuju i da sve što mogu obave pozivom ili mejlom na [email protected].

Radi izdavanja doznaka mogu se javiti putem telefona, SMS porukom ili na mejl, ostaviti neophodne podatke, a nakon toga doznake će im biti napisane i iste mogu preuzeti na infopultu Doma zdravlja. Obaveštenje za sve osobe koje treba da se jave na lekarsku komisiju: nema upućivanja na lekarsku komisiju, već se bolovanja automatski produžavaju na 30 dana kod već započetih komisijskih bolovanja - dodaju u Domu zdravlja.

Otvoren je i poseban kontakt namenjen porodiljama - 0628044390 i kažu da tu mogu da dobiju sve potrebne informacije, ali i savete lekara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasar

    17:33 // 25. 3. 2020.

    A zasto se ne odvoji trenutno dok je ovakva situacija neko odelenje za trudnice prosto moraju da prate trudnoci i da daju krv i sta treba a ne da nam savetuju kako da ne dolazimo alo ljudi trudnice!!!! Jel neko ima ideju da resi problem ili mi nepismeni da vas savetujemo??!

  • Rade

    10:15 // 25. 3. 2020.

    Prvo da se ispita kako su se zarazili.
    Nisu se zarazili svakako kod nas po ordinacijama vec po putovanjima koje dobijaju od sponzora. I onda dosli i ponasali se najnormalnije kao njih nece da zahvati da nebih slucajno izgubili koju dnevnicu u privatnim klinikama( sve na crno).
    Velikaje steta za bilo koji gubitakj ali oni koji nas lece i pozivaju na odgovornost
    ponasaju se najgore.

  • Laza i paralaza

    07:46 // 25. 3. 2020.

    Gradjani Nisa treba da traze hitnu smenu dva najveca nesposobnjakovica u gradu!Bulatovic koji nije sprecio avio letove iz Bergama u Nis cime je omogucio nevidjeni zarazu Grada Nisa.Cutao da bi sakupljao potpise za sns. Radovanovica koji nije obezbedio zastitnu opremu za osoblje i sada imamo na desetine obolelih.Cuti, da javnost ne sazna.Krivicna odgovornost za obojicu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: