Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:54, 23. 10. 2022.

| Društvo

Meštani Brzog Broda osmi put protestom pokazali da neće nadzemne dalekovode

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Stop dalekovodima
Ne žele nadzemne dalekovode; foto: JV / Ljubica Jocić

"Kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost" poruka je osmog protesta žitelja Brzog Broda kod Niša koji su protiv izgradnje dalekovoda u tom naselju. Oni traže da se umesto nadzemnih grade podzemni dalekovodi zbog bezbednosti, a današnja šetnja je počela u centru naselja, nastavila se preko Bulevara cara Konstantina, uz blokadu saobraćaja, do gradilišta na kome nije bilo radnika.

Uz stare poruke “Biće kasno kad vam bude jasno” i “Stop dalekovodima”, žitelji Brzog Broda nosili su i majce na kojima piše "Kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost".

Neki građani nosili su skafandere i lica pokrili maskama Anonimusa.

Bio je ovo osmi protest, a prvi je održan 11. septembra. Žitelji su imali i performans, kada su “sahranili” dalekovod, a bilo je i više nesuglasica između njih i Elektromreže, odakle su poručili da Brzobrođani sprečavanjem radova nanose štetu Nišu i okolini, jer mogu dovesti do toga da napajanje strujom tokom zime bude neizvesno. Pre desetak dana žitelji su dežurali u šatorima kako bi sprečili radnike da postave ogradu oko gradilišta i nastave sa radovima.

Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, na koju se u vezi sa izgradnjom dalekovoda u Brzom Brodu poziva Elektromreža Srbije, ima niz nedostataka, tvrdi profesor Fakulteta zaštite na radu u Nišu Dejan Krstić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dark

    19:09 // 25. 10. 2022.

    Građani koji protestuju u ovom slučaju treba da znaju da im mobilni telefon u rukama i uz glavu njihove dece i njih višestruko ugrožava po pitanju elektromagnetnog zračenja. No, ipak ako mogu da izdejstvuju podzemni VN kabl bilo bi bolje , više zbog izgleda krajolika nego '"zračenja". Koliko ova država troši novac na gluposti mogli bi da izdvoje tih tričavih 3-4milki.

  • Jovan

    20:35 // 24. 10. 2022.

    Studija uticaja na životnu sredinu traljava, projekat traljavo napredan, revizija projekta od nezavisne institucije ne postoji, pa prema tome haos.

  • Milorad

    09:54 // 24. 10. 2022.

    Za NJIH je otpor zakon.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: