Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:20, 13. 7. 2021.

| Društvo

Meštani i aktivisti održali drugi protest protiv gradnje mini-hidroelektrane u Bosilegradu

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
MHE Bosilegrad
Ovo neće biti poslednji protest, kažu meštani; foto: Josanica Obrenović Samokovka

Ekološkim protestima širom Srbije pridružili su se i Bosilegrađani po drugi put, jer se, uprkos prvom održanom protestu sredinom maja i tome što, kako kažu aktivisti, građevinska dozvola za izgradnju mini-hidroelektrane u koritu Musuljske reke više ne važi, radovi se nastavljaju.

Na teritoriji Bosilegrada predviđena je izgradnja 22 mini-hidroelektrane. Dok su neke izgrađene i već rade, pre svega u južnom delu opštine, početak izgradnje jednog ovakvog energetskog objekta u istočnom delu je ujedinilo meštane sela Musulj, Barje, Gornje i Donje Ljubate i druge aktiviste da stanu na put gradnji.

Okupili smo se da odbranimo Musuljsku reku i njene pritoke, da odbranimo živi svet i ljude koji žive ovde. Uprkos tome što građevinska dozvola za izgradnju MHE ne važi, uprkos održanom prvom protestu izgradnja se nastavila. Zbog ovakvih aktivnosti od opštinskih vlasti zahtevamo da zabrani nove MHE na Dragovištici i da se ispita da li su investitori na već izgrađenim imali zakonite dozvole. Nedopustivo je da nam povlašćeni proizvođači uništavaju biljni i životinjski svet, a da ljudi koji ovde žive nemaju nikakvu korist od toga. Okupili smo se da ukažemo da rudnik Grot skoro 50 godina uništava živi svet u Bosilegradu, Vranjskoj Banji, Surdulici, Vladičinom Hanu i Vlasotincu - kaže aktivista Branko Mitov.

Meštani apeluju i na Vladu Srbije da donese hitnu odluku o zatvarnju rudnika “Grot” jer, kažu, rudarske aktivnosti nemaju procenu uticaja na životnu sredinu.

Ovo neće biti poslednji protest, sledeći protest je kada stignu analize Hemijskog instituta iz Beograda koji je uzeo uzorke svih reka kod nas, rudnika, Lisinskog jezera, Vlasinskog jezera. Prezentacija će biti avgusta u Bosilegradu. Građani će videti kako ih truju - kaže Mitov.

Podsetimo, Bosilegrađani su prvi protest na mestu izgradnje mašinske zgrade za MHE “Orniče” održali sredinom maja ove godine.

Građevinska dozvola za gradnju ove mini-hidroelektrane u podnožju Besne Kobile izdata je 18. septembra 2017. godine Predragu Trajkovu, inače direktoru jednog od lokalnih javnih preduzeća, da bi onda ona bila izmenjena 21. marta naredne godine jer je projekat, pa samim tim i dozvola, prodata vranjanskoj firmi IG Sistem.

Prijava radova usvojena je 3. avgusta 2018. godine, a radovi na izgradnji, kako svedoče meštani krenuli su tek početkom maja.

Kako je prošlo više od 2 godine koliko je rok, prema lokacijskim uslovima, da krenu radovi, aktivisti smatraju da je ona postala nevažeća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bugarin

    12:19 // 14. 7. 2021.

    Grade na tudjoj teritoriji,zanimljivo.

    • Ouzo

      16:36 // 14. 7. 2021.

      Jeste li je na pirotske popke doneli ? Samo ste znali noz u ledja da udarate, niko vas ne sljivi na svetu!

  • zoran

    08:54 // 14. 7. 2021.

    1 000 000 nepravilnosti. Lokalni serif misli da je jaci ot naroda. Sukob interesa, ucene, i jos mnogo mnogo sto dozvoljava lokalna vlast. I nije problem samo MHE ima mnogo mnogo veci problemi. Besna Kobila se rusi. Nemoj da dobijete skijaski centar u Vranjsku banju. Cijanid iz rudnika Blagodat lako stize do vlasine a zatim i do Morave...

  • Stanko

    23:48 // 13. 7. 2021.

    A mi ne damo nasu struju! Vratite se u srednji vek, nije nas briga.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: