Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 3. 6. 2017.

| Društvo

Milisavljević: Posle slučaja sa radnicom “Jure” predlažem izmenu Zakona o radu

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Dušan Milisavljević
Najavio da sedeće nedelje ide za Beograd da formuliše predlog izmene Zakona; Foto: Vanja Keser

Naglašavajući da je Srbija među zemljama u kojima najviše građana oboleva od raka, narodni poslanik i niški lekar Dušan Milisavljević (DS) najavio je da pokreće inicijativu za izmenu Zakona o radu. Njegov predlog zakonodavcima biće da oni koji obole od malignog tumora ne mogu da ostanu bez posla dok su na lečenju i rehabilitaciji.

Milisavljević kaže da se na primeru Violete Petrović najbolje vidi kakav je domaći Zakon o radu, koji teško bolesnim građanima ne garantuje sigurnost.

Država i republička administracija moraju da da pruže zakonsku sigurnost svim zaposlenima da ne može niko da ih otpusti dok traje njihovo lečenje i rehabilitacija nakon operacije malignih tumora. Zato ću predložiti izmenu Zakona o radu i da kroz Violetinu situaciju više ni jedan građanin Srbije ne prolazi i ne dođe u priliku da doživi ovakvu golgotu - kazao je Milisavljević.

Ovo bi se, dodaje, odnosilo na radnike koji obole od bilo koje vrste malignih tumora - leukemije, hočkin limfoma, sarkoma, karcinoma i ostalih.

Već sledeće nedelje idem u Beograd da sa skupštinskim službama formulišemo predlog izmene Zakona - dodaje Milisavljević.

Poslednje izmene Zakona o radu, koji je usvojen 2014. odnosile su se na to da trudnice i porodilje ne mogu biti otpuštene tokom odsustva bez obzira na to što nemaju ugovor na neodređeno vreme.

Podsetimo, samohranoj majci Violeti Petrović nije produžen ugovor koji je posle 2 godine rada na određeno trebalo da potpiše “za stalno”, a kako smatra, ovo je učinjeno jer je već 8 meseci na bolovanju zbog lečenja od raka.

Iako su demantovali da Violeti nije produžen ugovor zbog njenog zdravstvenog stanja, generalni direktor “Jure” za Srbiju kazao je da je posle evaluacije radnika utvrđeno da ona “ne može da radi i da to može biti loše po kompaniju”.

Na manjkavosti zakona ukazali su i niški stanari (UPSS) koji su uputili otvoreno pismo republičkoj vlasti u kome pozivaju zakonodavce na odgovornost zbog situacije u kojoj se našla Nišlijka Violeta Petrović, jer je "zakon nehuman".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Max

    06:05 // 6. 6. 2017.

    Platiti cemo mi debelo nase ponasanje .....

  • Suzana Bulatovic

    22:48 // 4. 6. 2017.

    Dok su na lecenju i rehabilitaciji, sta to znaci da nece ostati bez posla u tom periodu, sta sa njim posle ako bude imao srecu da prezivi....Ostace na ulici...Ono sto Bog sacuva unistice ljudi...

  • Boki

    13:46 // 4. 6. 2017.

    Svaka pametna ideja treba da se podrzi. Nisam pristalica DS a, ali ovo trba podrzati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: