Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:51, 6. 12. 2019.

| Društvo

Ministar kulture poziva na decentralizaciju, a za gradonačelnika Bulatovića Niš je Beograd juga Srbije

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Bulatović
Rekao da je Niš Beograd za jug, dok ministar poziva na decentralizaciju; foto: JV

"Ono što može Niš, možda ne mogu drugi gradovi i mesta na teritoriji juga naše zemlje, ali ovo je njihov Beograd" - poručio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović na predstavljanju drugog festivala "Teatar na raskršću", u danu u kojem je ministar kulture Vladan Vukosavljević u galeriji u Sremskoj Mitrovici pozivao na decentralizaciju. Mladen Jovanović iz NKD kaže da je ovakva izjava gradonačelnika odraz naopakog političkog miljea kome Bulatović kao funkcioner SNS pripada, a koji uništava Srbiju.

Bulatović je o kulturi govorio na konferenciji povodom najave drugog "Teatra na raskršću" - pozorišnog festivala koji će sledeće godine biti održan pod pokroviteljstvom predsednika Srbije i Srpske naprednje stranke Aleksandra Vučića.

Najavljen kao najzaslužniji što festival uopšte postoji, gradonačelnik je izašao, ali za govornicom priznao da su za to ipak najzaslužniji građani Niša.

Kultura u Nišu evidentno napreduje, smatra Bulatović, a najavio je i da će svi festivali dobiti više para iz gradske kase sledeće godine, kao i da je u planu izgradnja dvorane koju će umetnici koristiti.

Tako je došao i do centralističke izjave - Niš je Beograd za jug Srbije.

Želim da vam kažem i da grad razmišlja u pravcu zadovoljenja potreba ne samo našeg grada nego i svih potreba na celom jugu naše zemlje. Jer ono što može Niš, možda ne mogu drugi gradovi i mesta na teritoriji juga naše zemlje, ali ovo je njihov Beograd, ovo je njihov hram kulture i centar kulture i umetnosti - rekao je Bulatović.

Ovakva izjava niškog gradonačelnika stigla je u trenutku kada ministar kulture Vladan Vukosavljević u Sremskoj Mitrovici pozvao na decentralizaciju i naglasio da to mora da postane princip države.

Ova izložba u Sremskoj Mitrovici predstavlja otelotvorenje jednog principa, a to je decentralizacija srpske kulturne politike. Taj princip, o kome se mnogo govori ali nedovoljno radi, mora da postane održiv, realan i svakodnevni princip ove države - poručio je Vukosavljević.

Nedavno je u Leskovcu ministar rekao i potpuno suprotno onome što je juče izgovorio Bulatović - da svako mesto u Srbiji treba da ima kulturnu scenu i da ne treba sve da se dešava u jednom gradu.


"Zbog centralizacije i Srbija nestaje"

Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju kaže da je gradonačelnik deo političkog miljea koje nije svesno užasno štetnih efekata centralizacije i da ovom izjavom kojom na to poziva ne treba niko da se hvali.

Upravo iz tih razloga što nema dovoljno kulturnih sadržaja, što nema dovoljno bilo kakvih sadržaja u malim mestima, što nestaje zdravstveni sistem, obrazovni sistem u manjim mestima, i što kobajagi se sve nešto centralizuje u većim gradovima - zato Srbija i nestaje. Međutim, ono što gradonačelnik očigledno ne zna i to će uskoro pokazati popis, je da su ljudi iz manjih mesta sa juga prestali čak i u Niš da idu već idu pravo za Beograd i u inostranstvo - pojašnjava.

Ističe i da je takav vrednosni sistem, kome pripada i Bulatović, pogrešan, jer uništava sva manja mesta pa i celu Srbiju, te ovakvu izjavu smatra očajnom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kiselica

    20:02 // 7. 12. 2019.

    Nis je Beograd za zitelje sela Krastavce. Takva je i kultura.

  • To je to

    11:25 // 7. 12. 2019.

    Ajde, ajde sviraj gajde.

  • Badavdzija

    10:56 // 7. 12. 2019.

    Nema on pojma ni o Nisu ni o Beogradu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: