Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:04, 15. 3. 2023.

| Društvo

Ministarka Vujović “opomenula” čelnike Pčinjskog okruga da ubrzaju pripreme za proširenje vranjske deponije

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
đubre
Zamolila ih da se ubrzaju i rade odgovorno; ilustracija; foto: Lj. F.

Ministarka Irena Vujović apelovala je na sve predstavnike lokalnih samouprava u Pčinjskom okrugu “da odgovorno i ubrzano rade” na svim koracima u fazi pripreme, kako bi regionalni Centar za upravljanje čvrstim otpadom u Vranju bio što pre izgrađen, a sve deponije sanirane. Na zahtev Ministarstva zaštite životne sredine prethodnog dana je u Beogradu održan sastanak zbog rešavanja nesanitarnih deponija i gradnje regionalnog Centra.

Vujović je na sastanku podsetila prve ljude Pčinjskog okruga da je izgradnja regionalnog Centra za upravljanje čvrstim otpadom u Vranju izuzetno važan projekat i da bez njega ne može trajno da se reši problem nesanitarnih deponija.

Ministarka Irena Vujović podsetila je sve predsednike lokalnih samouprava da nijedan problem sa nesanitarnim deponijama nije prijavljen MZŽS i zamolila da ubrzano rade na operativnim koracima, poput ekspropijacije zemljišta, izmeštanja dalekovoda, odnosno, svega što je u nadležnosti lokalnih samouprava, kako bi i izgradnja Regionalnog centra za upravljenje otpadom što pre započela - saopšteno je iz Ministarstva.

Kako je najavljeno, Vujović će, po nalogu predsednika Vučića, sledeće nedelje obići Pčinjski okrug.

Prvi ljudi Pčinjskog okruga Početak radova najavljen na proleće ove godine; foto:MZŽS Osim predstavnika Ministarstva, sastanku su prisustvovali i ministar građevinarstva Goran Vesić, gradonačelnik Vranja i predsednici opština Vladičin Han, Trgovište, Bosilegrad, Surdulica, Bujanovac i Preševo.

Nakon sastanka, iz Grada su podsetili da je ukupna vrednost projekta 19,5 miliona evra, od čega KFW banka izdvaja 12 miliona evra, a ostatak Ministarstvo građevinarstva i Grad Vranje.

Projektom je planirano proširenje sadašnje deponije “Meteris” u Vranju na prostoru od 64 hektara, sa postrojenjem za sortiranje otpada iz svih opština Pčinjskog okruga.


Početak radova najavljen za proleće ove godine

Ugovor za program integrisanog upravljanja čvrstim otpadom na području Vranja, kojim se predviđa proširenje deponije “Meteris” potpisan je još septembra 2021. godine, a tada je početak radova najavljen za proleće ove godine.

Kako je tada rečeno, planirano je da nova deponija ima kapacitet od 200.000 korisnika, idejno rešenje za deponiju već postoji, a sve studije su realizovane, uključujući i studiju uticaja na ekološka i socijalna pitanja.

Početkom prošle godine je najavljeno i da se započelo sa prenosom nepokretnosti u cilju izgradnje.

Inače, sanitarna deponija komunalnog otpada “Meteris” u Vranju izgrađena je 2002. godine, a predviđeni rok trajanja bio je do 2014. godine, pa je odavno probijen.

Nakon postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, Centar za upravljanje čvrstim otpadom u Vranju je drugi projekat koji Grad realizuje u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva i “KFW” bankom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    16:11 // 15. 3. 2023.

    Neka recikliraju...ono nije djubre,nego rudnik sekundarnih sirovina;veliki%bacenog otpada je ponovo upotrebljiv!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: