Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:53, 21. 5. 2020.

| Društvo

Ministarstvo: Procedura usvajanja dece stroga, rad Centra uvek kontroliše naš tim

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
korupcija
Iz Ministarstva kažu da u situacijama kakva je hapšenje socijalnih radnika uvek vrše nadzor nad radom po službenoj dužnosti ; ilustracija; foto: JV

Nakon što su uhapšeni socijalni radnici iz Vranja i Bujanovca osumnjičeni da su lažirali izveštaj za usvajanje i za to primili mito, a potom postupak kontrole pokrenuo i republički Zaštitnik građana, oglasilo se i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštenjem u kojem ističe da su procedure oko usvajanja dece stroge, kao i da Ministarstvo vrši nadzor u situacijama poput ove.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je, kada je reč o utvrđivanju podobnosti za usvajanje, izboru usvojitelja, zasnivanju usvojenja, nadležan isključivo Centar za socijalni rad, dok tim ministarstva pregleda i kontroliše kompletnu dokumentaciju dosijea potencijalnih usvojitelja i ukoliko je ispoštovana procedura potencijalne usvojitelje upisuje u Jedinstveni lični registar usvojenja.

U ovom postupku obavezno se formira tim stručnjaka organa starateljstva: socijalni radnik, pravnik, psiholog i pedagog. Nakon utvrđivanja opšte podobnosti deteta za usvojenje, organ starateljstva spise predmeta dostavlja nadležnom Ministarstvu za porodičnu zaštitu radi upisa u Jedinstveni lični registar potencijalnih usvojnika. Na osnovu dokumentacije dosijea, tim Ministarstva vrši kontrolu da li su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi da se kod konkretnog deteta može primeniti institut usvojenja - piše u saopštenju.

A za izbor konkretnih usvojitelja je, navode, nadležan isključivo Centar za socijalni rad i nadležni koji je utvrdio opštu podobnost deteta za usvojenje.

Ukoliko potencijalni usvojitelji žive na drugoj teritoriji, praćenje vrši Centar za socijalni rad nadležan za tu teritoriju i o toku i sadržaju adaptacionog perioda pisanim putem izveštava Centar za socijalni rad nadležan za zasnivanje usvojenja - piše u saopštenju.

Ukoliko je adaptacija bila uspešna, Centar zasniva usvojenje i o tome obaveštava Ministarstvo kako bi se to evidentiralo u Jedinstvenom ličnom registru usvojenja.

Napominju da je postupak usvojenja strogo utvrđen odredbama Porodičnog zakona, kao i da se podobnost dokazuje javnim ispravama i procenama psihologa, pedagoga, socijalnog radnika, pravnika i procenom lekara.

Inače, kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu nadležnih centara u Vranju i Bujanovcu, čija su dva socijalna radnika uhapšena, republički Zaštitnik građana je na svoju inicijativu pokrenuo postupak kontole, što je Ministarstvo ocenilo kao nepotrebno, jer kako piše u saopštenju, nadzor nad radom u takvim slučajevima vrše oni.

Podsetimo, osumnjičena D. M. iz Vranja i D. T. iz Bujanovca zloupotrebili svoja ovlašćenja kako bi u izveštaju koji je potreban za usvajanje prikazali da su uslovi ispunjeni, a u stvari nisu bili. Za takvu uslugu D. M. je od potencijalnog usvojitelja dobila na poklon mobilni telefon.

Naime, uslovi za rešenje kojim se zasniva usvajanje deteta nisu postojali zato što usvojitelj u to vreme nije bio u Srbiji.

Nakon što su saslušani pred Višim tužilaštvom u Nišu, socijalnim radnicima je određen pritvor do 30 dana.

Iz Centra za socijalni rad u Vranju do danas nisu komentarisali ovaj slučaj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miroslava Lazic

    00:33 // 23. 5. 2020.

    Nije tacno da je procedura usvajanja stroga. Stranci usvajaju nasu decu u roku od 5 dana, a sve to im je odobreno od Centara za socijalni rad. Centri "gaze preko mrtvih" da bi neko dete dali na usvajanje. Nije tacno da stranci "usvajaju decu koju niko nece" kako je rekao Dragan Vulevic. Centri sakrivaju podatke o tome da li dete ima srodnike, da li je dete sa njima u kontaktu...strasno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: