Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 21. 1. 2020.

| Društvo

Ministarstvo prosvete savetovalo ukidanje i skraćenje časova, sada preporuka da deca budu manje napolju

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
toplana dim
Zabuna Ministarstva koje je jedino reagovalo hitnom merom zbog zagađenog vazduha; foto: JV/Lj. Jocić

Ministarstvo prosvete prošle nedelje preporučilo je nadležnima u vrtićima i školama da skrate ili obustave nastavu zbog zagađenog vazduha - ali ovu preporuku prosvetari različito tumače. Časovi ni u jednoj školi nisu bili skraćeni ili ukinuti, ali se poruka Ministarstva u međuvremenu promenila - sada kažu da je preporuka bila da deca što manje vremena provode napolju.

Mediji su u četvrtak 16. januara preneli saopštenje Ministarstva prosvete - jedne od retkih institucija koja je reagovala nekom hitnom merom u trenucima velikog aerozagađenja u više gradova u Srbiji.

U njemu su preporučili predškolskim ustanovama i školama da prate merenja i rad organizuju na najbolji način u interesu očuvanja bezbednosti i zdravlja.

Portparol Ministarstva potvrdio je da je preporuka da škole mogu da skrate ili obustave nastavu.

Tako je preporuku shvatio i načelnik Školske uprave Dragan Gejo, ali kaže da do danas niko nije skratio ili odložio časove zbog zagađenog vazduha.

Niko se nije javljao da će to da uradi, niti su uradili. Dunuo je vetar u međuvremenu i grad se malo rasčistio. Nije ovakva situacija viđena odavno u celoj Srbiji i on (ministar) je jednostavno promislio tako, ne znam detalje, ali nijedna se škola nije javila da će da prekine nastavu ili je skraćivala nastavu zbog toga - kaže Gejo.

Preporuku Ministarstva nešto drugačije je razumela direktorka OŠ "Sveti Sava" u Nišu Sanela Tarana - da mogu da obustave odnosno odlože nastavu, ali ne i da skraćuju časove.

Kako sam ja shvatila - ukoliko se proceni da je kvalitet vazduha loš da deca ne dolaze u školu. Ništa ne bi značilo da skratimo časove, jer bi deca svakako morala da dođu u školu i izlaze, besmisleno je da se skrati nastava. Ja trenutno mislim da nema potrebe za obustavom nastave - dodaje Tarana.

Ono što su svi razumeli jeste preporuka da deca manje borave na otvorenom, što je savet i Instituta za javno zdravlje. To sada kažu i u Ministarstvu prosvete - da su preporučili da deca što manje budu napolju, a ne da skrate ili odlože časove.

Nije bila preporuka da se skrati nastava, nego je preporuka bila da se manje vremena provodi napolju, da se prate informacije o zagađenosti vazduha relevantnih ustanova i da rad organizuju na najbolji način u interesu očuvanja bezbednosti i zdravlja dece i učenika - kaže portparol Ministarstva.

Dodatno zbunjuje i to što je, kako je objavio CINS - Ministarstvo prosvete istog dana kada je objavljeno saopštenje demantovalo samo sebe i obavestilo ustanove da "da ne postoji potreba" da se njihova preporuka primeni.

Novinari su pitali portparola da li su mediji i šta od ovoga pogrešno razumeli, ali je jedino što su rekli da je "propisano zakonom u kojim se situacijama nastava skraćuje ili prekida". U Zakonu o osnovama sistema obrazovanja piše da to može da se učini kada je ugrožena bezbednost i zdravlje dece, učenika i zaposlenih. Ova zbunjujuća preporuka Ministarstva prosvete i dalje stoji na njihovom sajtu.

Na pitanje da li je takva preporuka i dalje na snazi načelnik Školske uprave kaže da jeste i da direktori mogu da procene sami da li će menjati način rada, ali i da se uglavnom konsultuju sa njim.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • aFRODITA

    12:50 // 21. 1. 2020.

    milicija da kontrolise broj kaucova zapaljenih kod otc centra. to moze da pomogne isto.

  • Jovan

    12:01 // 21. 1. 2020.

    To je resenje ??? Drzava ne moze da stvori uslove deci a ta ista drzava zeli veci natalitet. Drzavo !!!

  • Jonca

    10:46 // 21. 1. 2020.

    Pa cekajte,veliki vodja kaze da vazduh nije zagadjen,jer on kao srcani bolesnik bez problema seta i cak svoje dete izvodi napolju bez posledica.Ko je sad ovde lud,a ko zbunjen i ko koga...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: