Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:35, 28. 2. 2023.

| Društvo

Mladi treba da otkriju talente na vreme i posvete se karijeri, ali uz pomoć

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
znanjem do posla
U Nišu predstavljeni rezultati projekta; foto: Jovan Gojković

Da bi mladi na vreme otkrili svoje talente i izabrali buduće zanimanje potrebna im je pomoć, smatraju koordinatori projekta “Znanjem do posla” koji pružaju edukaciju i podršku mladima u procesu zapošljavanja. Za sada je preko 1.600 polaznika programa završilo obuku na radnom mestu, a 77 odsto njih se i zaposlilo, saopšteno je danas na predstavljanju rezultata tog projekta u Nišu.

znanjem do posla "Za pojedina zanimanja mladi su više zainteresovani, za neka i nisu"; foto: S. V. Projekat “Znanjem do posla” osmišljen je tako da pomaže mladima da se brže zaposle kroz karijerno vođenje i savetovanje, ali i kroz obuke na radnom mestu kod poslodavca. Prema rečima lidera komponente za karijerno vođenje i savetovanje Jelene Stefanović, u proteklih osam godina gotovo 21.000 mladih dobilo je savete, preko 1.600 njih je završilo obuku kod poslodavca, a 77 odsto se zaposlilo.

Na našem javnom pozivu za poslodavce najveći odjek imamo u metalskom sektoru, ali tu je i tekstilna industrija i ugostiteljstvo. Za pojedina zanimanja mladi su više zainteresovani, za neka i nisu, ali mi gledamo da uskladimo njihova interesovanja sa onim što poslodavci traže. Traženiji su zanati, ali imamo i poslodavce iz IT industrije koji traže visoko obraznovnu snagu - kaže Stefanović.

znanjem do posla "Trenutno je aktuelan IT sektor, ali i deficitarna zanimanja poput bravara, CNC operater, zubni tehničar"; foto: S. V. U okviru “Job info” centra u Nišu, karijerni praktičari pružaju mladima podršku, individualnu ili grupnu, procenjuju njihove kompetencije, organizuju sustrete sa poslodavcima, radionice za za pisanje radnih biografija i vođenja intervjua sa poslodavcem. Karijerni praktičar iz Niša Simona Milošević, ističe da je važno da mladima u prelaznim trenucima pomognu u daljem izboru.

Bitno je da mladima u prelazim trenucima, bilo da je to pri kraju osnovne ili srednje škole, kada treba da izaberu gde će dalje, da li da izađu na tržište rada ili da nastave sa školovanjem, pružimo pravu informisaciju, podršku ili savet u planiranju dalje karijere. Trenutno je aktuelan IT sektor, ali i deficitarna zanimanja poput bravara, CNC operater, zubni tehničar i mi pomažemo mladima da se povežu sa takvim poslodavcima, steknu praksu i zaposle se - kaže Milošević.

Na panelu koji je organizovan u Nišu, učesnici projekta složili su se da, uz podršku Ministarstva za rad, Ministarstva prosvete, Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalne službe za zapošljavanje, treba da nastave da pomažu mladima u razvoju karijere, naročito u manjim sredinama jer će tako pomoći i u suzbijanju nezaposlenosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: