Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 20. 11. 2021.

| Društvo

"Mobing" centar: Uzbunjivači u zdravstvu bez zaštite, rukovodstva bez kazne

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
uzbunjivači
Mobing i tortura najveći problemi sa kojima se suočavaju uzbunjivači; foto: T. T.

Pretnje, opomene, izbegavanje od strane kolega, otkaz, tortura - da se sa ovim suočavaju zaposleni u zdravstvu nakon što rukovodstvu ukažu na nepravilnosti u radu koje utiču i na lečenje pacijenata rekli su lekari iz Niša i Bora na konferenciji "Uzbunjivači u zdravstvu - cena ljudskog života ili opstanak na funkciji". Iako postoji Zakon o zaštiti uzbunjivača, učesnici su zaključili i da se oni često suočavaju sa progonom institucija koje su formalno zadužene da ih štite.

Doktor Miodrag Branković koji je zbog svedočenja o stanju u Hitnoj pomoći Niš dobio disciplinske prijave, kao i tri upozorenja pred otkaz kaže da on i supruga, koja takođe radi u Hitnoj pomoći u Nišu, prolaze kroz torturu od kada je počeo da ukazuje na nepravilnosti u radu.

Da li to izaziva strah kod mene? U današnje vreme izgubiti posao u svakom slučaju izaziva strah, ali ne nameravam da stanem. To sam svima jasno stavio do znanja, jer ja nisam izašao u javnost i tražio nešto za sebe lično, ja sam izašao u javnost i rekao sam - mi nemamo dovoljan broj izvršilaca i ekipa koje ovoliki grad treba da ima - kaže Branković.

Da problemi postoje i u Zavodu za hitnu pomoć u Boru svedoči Vesna Plešić, koja je radila na određeno do pre nekoliko nedelja. Kaže da je od početka pandemije radila sa kovid pacijentima, a pored ispunjenog radno vremena morala je da bude i u pripravnosti. Kaže da je mobing počeo kada su joj nametnuli i posao mrtvozornika, za koji nije dobila platu, ni rešenje, već joj je javljeno Viber porukom. Hitna sanitet Problemi uzbunjivača iz Hitne; Ilustracija; foto: A. Kostić

Imala sam pripravnost, bila sam vezana za grad, u mnogim situacijama mi je bilo teško, bila sam mnogo iscrpljena, nisam mogla ni roditelje da obiđem, ipak mi je bila čast da dopirnesem poslu. Nisam imala iskustva za posao mrtvozornika, nisam imala ni slobodno vreme, počela sam da se bunim da to nije u skaldu sa zakonom, tada je počela tortura prema meni, preživljavala sam strašan mobing - priseća se Plešićeva.

Dva dana pre isteka radnog odnosa kaže da je dobila upozorenje o nepoštovanju procedura u situaciji kada je jedan pacijent preminuo. Smatra da su rukovodioci iskoristili da je uplaše da se ne bavi više tim poslom i da ne konkuriše.

Zbog situacije koju je prošla, a koju naziva torturom, obratila se Regionalnog centra "Mobing" iz Niša koji je i organizovao konferenciju.


Barton: Uzbunjivači bez zaštite

Da uzbunjivači u Srbiji prolaze težak put jer su često umesto da budu podrška državnim institucijama izloženi progonu državnih institucija koje su formalno zadužene da ih zaštite, istakla je Aleksandra Barton iz centra Mobing.

Kaže da su retki primeri da se sudski postupci okončaju po prijavi uzbunjivača kada ukazuju na nepravilnosti u radu nadležnih organa, kao i da izostaju posledice po rukovodstvo.

Uzubunjivači koji su tražili zaštitu od suda, odbačena im je tužba ili zahtev. Zbog nepravilnosti u radu kada je reč o Hitnoj pomoći šta god da se prijavi uzbunjivač bude mobingovan, šikaniran i dobijaju otkaze, profesionalna degradacija – to nije ohrabrajuća poruka za one koji žele da prijave nešto - kaže Barton.

Još jedan od problema je, kako je rekao Dejan Zejnula iz beogradskog pokreta Meri-pravo na život, što u Srbiji ne postoji zakon o prehospitalnom zbrinjavanju.

Mi nemamo jasno definisane procedure u Srbiji. Iako Crna Gora ima zakon, iako Hrvatska i Bosna imaju uredbu, kao i zemlje u okruženju. Mi smo jedina zemlja koja nema zakon, niti bilo kakvu zakonsku regulativu koja reguliše prehospitalno zbrinjavanja - ističe Zejnula.

Zaključili su da je uzbunjivačima potrebna podrška institucija, okoline, ali i medija.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nada

    17:37 // 20. 11. 2021.

    Lekari rade u katastrofalnim uslovima vec godinama ovo sad je jos vise pokazalo do koje mere ide bahatost. Ljudi da se trgnu jer nece biti ko da nas leci.

  • Boža

    16:05 // 20. 11. 2021.

    Podrška lekarima! Gde to ima da je pola zdravstva zapošljeno na određeno?

    • Zoki

      08:04 // 21. 11. 2021.

      U pravu ste,i da dodam,gde to ima, da druga polovina zaposlenih u državnim zdravstvenim ustanovaa radi u privatnim klinikama i to mahom neprijavljeno?

  • Zoran

    11:10 // 20. 11. 2021.

    Ja imam lose iskustvo sa Aleksandrom Barton kada sam joj se obratio za pomoc dok sam radio u Merkatoru.

    • Dragutin

      13:06 // 20. 11. 2021.

      Naprotiv, ja sam imao jako dobru saradnju sa njom

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: