Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 28. 7. 2020.

| Društvo

NKD traži fer uslove na konkursima za mlade, jer su opet diskriminisani oni van Beograda

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
mladi
Smatraju da Ministarstvo ponovo diskriminiše i zahtevaju nova konkursna pravila i kriterijume; flickr/Mount Rainier National Park

Zbog favorizovanja udruženja mladih iz Beograda, koja su i ove godine dobila većinu miliona od Ministarstva omladine i sporta, ali i drugih neregularnosti na konkursima, Nacionalna koalicija za decentralizaciju uputila je Vladi zahteve za obezbeđivanje fer uslova. Traže nova pravila i kriterijume kako bi se obezbedila primena antikorupcijskih mera, a sa zahtevima će upoznati i međunarodnu donatorsku i diplomatsku zajednicu.

Od 153 miliona dinara koje je Ministarstvo omladine i sporta podelilo projektima za mlade, kako su naveli iz Krovne organizacije mladih, više od 100 miliona dobile su organizacije iz Beograda. Samo jedan projekat iz Vranja je podržan, a aktivistima sve to liči na namešten konkurs.

Zato je reagovala i Nacionalna koalicija za decentralizaciju, koja je i prošle godine upozoravala da mladi iz Beograda dobijaju mnogo više novca za projekte od onih sa jugoistoka. Napominju da i ove godine Ministarstvo načinom finansiranja produbljuje već dovoljno izražene regionalne razlike u Srbiji.

Budžet za ove konkurse više "puni" ostatak Srbije nego Beograd, ističu, pa su praktično ovakvi konkursi još jedan mehanizam uzimanja novca siromašnim delovima Srbije i pretakanja u prestonicu. To je, napominju, nedopustiva praksa i zato su NKD i njene članice podnele inicijativu da se pre bilo kakvog finansiranja programa i projekata uspostave jasni kriterijumi.

Kojima bi se visina projektnih sredstava određivala u odnosu na teritorijalnu pokrivenost koju predviđa projekat ili program, a da postoji obaveza da se obezbedi finansiranje projekata na celoj teritoriji Srbije kako bi se izbegla dominacija udruženja iz Beograda. Takođe, visina odobrenih sredstava mora biti u skladu sa organizacionim kapacitetima udruženja - navode u NKD.

Zahtevaju i da se za svaki konkurs formira validaciona komisija u kojoj bi bili predstavnici civilnog društva iz organizacija koje nisu aplicirale, kao i stručnjaci iz tih oblasti.

Time bi se, smatraju, obezbedila primena antikorupcijskih mera, izbegle situacije favorizacije i/ili revanšizma prema kandidatima i obezbedilo konstantno unapređenje procesa.

Validaciona komisija bi imala mandat da vrši verifikaciju svakog koraka u procesu dodeljivanja sredstava: objavljivanja konkursa, definisanja liste kandidata, objavljivanja preliminarne liste, objavljivanja konačne liste dobitnika, kao i prijema finalnih izveštaja nakon realizacije projekata. Validaciona komisija bi imala ulogu provere zakonitosti postupanja, ispunjenja kriterijuma i svrsishodnosti odluka na konkursima ministarstava, a imala bi pravo da, ukoliko se za to ispune uslovi, obustavi dalje sprovođenje konkursa - ističu.

U NKD napominju da je Ministarstvo poslednjih godina izmenilo kriterijume i način postupanja i time dovelo do toga da su udruženja potpuno izgubila poverenje, kao i da je javna tajna da postoje "crne liste" koje su politički kreirane i da se sredstvima iz budžeta finansiraju nepostojeće organizacije čije se aktivnosti dešavaju samo između dva konkursa.

Osim zahteva upućenog Ministarstvu, koje možete videti u prilogu, NKD će ovaj predlog uputiti i međunarodnoj donatorskoj i diplomatskoj zajednici, a tražiće da validacione komisije budu deo uslova za sve donacije ka Srbiji u svim oblastima u kojima je država korisnik njihovih sredstava.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Zahtev za obezbeđivanje fer uslova na konkursima NKD (preuzmi) - 84.80 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Provincijalac

    16:53 // 28. 7. 2020.

    Begam iz Niš. Pakujem i selim se u inostranstvo, u beograd.

  • Mara

    09:38 // 28. 7. 2020.

    Nažalost to je uvek bilo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: