Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:06, 19. 1. 2024.

| Društvo

NUNS: Prijava protiv novinarke "Bujanovačkih" je pritisak, pozivamo direktora da je povuče

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
NUNS N1
NUNS smatra da je reč o pritisku na "Bujanovačke"; Foto: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra da je reč o ozbiljnom pritisku na redakciju Bujanovačkih prijava koju je podneo direktor škole, nakon što su objavili tekst i fotografije urušenog plafona, kao i da je krivična prijava potpuno neosnovana. Apeluju na direktora da povuče prijavu i dozvoli novinarima da neometano rade u javnom interesu.

Redakciju Bujanovačkih juče je posetila policija, a kao razlog naveli su prijavu protiv novinarke Ivane Jovanović za neovlašćeni ulazak u Osnovnu školu "Branko Radičević" u ovoj opštini i fotografisanje plafona koji je pao tokom renoviranja koje je navodno "uznemirilo roditelje".

Iz redakcije su istakli da je samo radila svoj posao, te da ih ova prijava neće pokolebati da i dalje rade u javnom interesu.

Tim povodom reagovao je NUNS, koji smatra da je prijava direktora, koja je usledila nakon objavljenog teksta, pritisak na ovaj medij.

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje ovaj potez direktora škole. Smatramo da se radi o ozbiljanom pritisku na medije i da je krivična prijava potpuno neosnovana posebno zbog toga što je usledila nakon razgovora sa novinarkom i objavljivanja teksta. Postoji sasvim opravdana bojazan da je ideja za ovaj pritisak došla sa viših političkih instanci kojima smeta izveštavanje medija o problemima u Bujanovcu - ističu.

Zato apeluju da direktor povuče prijavu i time dozvoli novinarima da neometano obavljaju posao u interesu javnosti, a interes javnosti je da zna kako su urađeni radovi na rekonstrukciji škole.

Za roditelje ali i ostale građane je od značaja da imaju objektivnu i istinitu informaciju o tome kakvi su uslovi za rad u školi, i od suštinskog interesa je da javnost bude upoznata sa stvarnim stanjem u ovoj ustanovi. Takođe, očekujemo da policija u ovom slučaju postupa imajući u vidu da je novinarka profesionalno obavila svoj posao, predstavila se i kontaktirala direktora škole koji je naknadno, posle objavljivanja teksta, odlučio da podnese prijavu protiv nje - zaključuju.

Podsetimo, prijava protiv novinarke je usledila nakon teksta i fotografija na kojima se vidi da je otpao plafon u školskom toaletu, iako je potvrdila da u školu nije ušla neovlašćeno, već kao novinarka, te da je nakon toga i nazvala direktora koji joj je potvrdio da to nije jedini nedostatak koji je primećen tokom rekonstrukcije objekta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: