Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 3. 11. 2020.

| Društvo

Na Svetski dan zdravog vazduha niški među najzagađenijim u Srbiji

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
Zagađenje dimnjak Niš oktobar 2020 foto Južne vesti Vanja Keser1
Niš danas četvrti grad u Srbiji po zagađenosti vazduha; foto: Vanja Keser

Niš je kao drugi po zagađenju u Srbiji dočekao Svetski dan čistog vazduha, a često "izbije" i na prvo mesto, zbog čega je ovo jedna od gorućih zimskih tema poslednjih godina. Kakav je kvalitet vazduha u Nišu, građani mogu proveriti i putem uređaja Južnih vesti koji je preporučen od AirVisual aplikacije.

U Nišu postoje tri lokacije na kojima se prati stanje vazduha - kod Osnovne škole "Sveti Sava", u Institutu za javno zdravlje, a i Južne vesti imaju svoj merač, koji se nalazi u Durlanu i koji prikazuje trenutno stanje kvaliteta vazduha, prognozu i stanje prethodnih dana.

Rezultati se mogu pratiti putem sajta IQAir, kao i aplikacije Air Visual, preko koda dgzno4jm. Oni koji bi da rezultate učitavaju preko API-a mogu da koriste link.

Merenja kažu da je Niš danas drugi grad po zagađenosti u Srbiji - iza naselja Lipe kod Smedereva. Sa indeksom 119, ocenjen je kao nezdrav za osetljive grupe. Zagađenje dimnjak Niš oktobar 2020 foto Južne vesti Vanja Keser2 Protiv zagađenja moraju zajedno građani, država i civilni sektor; foto: Vanja Keser

Zagađenje u Nišu češće ima visoke vrednosti - tako je bilo prethodnih godina, tako je bilo i pre dve nedelje, na samom početku grejne sezone najveći grad na jugu bio je najzagađeniji u Srbiji. Često je umeo visoko da se kotira i u svetskim razmerama, zbog čega se aktivisti često bune, organizuju tribine i edukacije, zahtevaju rešenje od gradske vlasti, ali do sada nikakvi konkretni koraci nisu preduzeti.

Poboljšanje kvaliteta vazduha je zajednička briga i odgovornost svih nas, javnog i civilnog sektora, svake opštine, privrede, naučno-stručne javnosti, medija i građana. Rešenja su u selektivnom korišćenju automobila, inovativnim tehnologijama, zameni energenata, ulaganju u postrojenja za prečišćavanje vazduha, u cirkularnoj ekonomiji, u zelenoj gradnji - navode u Ministarstvu ekologije.

Apeluju na građane da pomogu u očuvanju kvaliteta vazduha time što neće paliti strnjike, što će preći na ekološka goriva i povesti računa o prevozu - sa akcentom na korišćenje bicikala. Ipak, Nišlije koje bi i htele da smanje upotrebu automobila i češće s voze biciklom, nailaze na brojne poteškoće kada je reč o infrastrukturi, jer veći deo grada nema biciklističke staze. Zagađenje dimnjak Niš oktobar 2020 foto Južne vesti Vanja Keser3 Oni koji se bave ovom problematikom kažu da građani mahom nisu svesni koliko zagađenje utiče na svakog pojedinca; foto: Vanja Keser

Sem individualnih ložišta, veliki problem su i državne institucije koje se i dalje greju na ugalj ili mazut, među njima i zgrada Banovine, u kojoj je sedište Univerziteta.

Odbornik koalicije Niš, moj grad Miodrag Stanković nedavno je podneo inicijtivu za hitne i konkretne mere Grada po pitanju zagađenja, ali i izveštaja Radne grupe oformljene početkom godine. Ipak, ova inicijativa nije ušla u dnevni red jučerašnje Skupštine.

Sve o zagađenju na jugu Srbije čitajte ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ugljesa

    12:57 // 16. 11. 2020.

    Batalite me sa pricama 'predjite na biciklizam'!!!! Niti smo LA da automobili stalno defiluju niti smo Kopenhagen da imamo infrastrukturu za bicikliste! Resavajte ovo pod hitno! Posledice cemo osetiti za 10ak godina...

  • djokica

    12:08 // 4. 11. 2020.

    pusacima to zagadjenje nista ne smeta. cak manje puse cigare jer se zasite ovog vazdusnog dima.

  • Marija Djordjevic

    09:37 // 4. 11. 2020.

    Zagadjenje je samo zbog grejanja. Ceo Nis lozi. Niko se ne greje na gas. Nema to veze sa kolima i sa fabrikama. Nijedna fabrika ne radi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: