Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:08, 13. 6. 2018.

| Društvo

Na keju ponovo bašta kafića, iako je inspekcija uklonila početkom godine

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Kafić bašta kej
Stolovi ponovo na stazi i zelenoj površini na keju; Foto: JV/V. M.

Na keju u centru Niša, na mestu sa koga je inspekcija u februaru naložila uklanjanje konstrukcije koja je služila za letnju baštu kafića, ponovo su postavljeni stolovi i stolice. Gosti kafića mogu tako da ispijaju kafu ili neko drugo piće tik uz Nišavu, iako Opština Medijana za ovo nije izdala dozvolu.

Stav niške vlasti, kako je ranije kazao gradski urbanista, jeste da na Trgu kralja Milana čije je rekonstrukcija u planu ove godine, ne treba više da budu trafike, ali ni kafić koji godinama postoji uz Tvrđavski most. Ugostitelji koji su ovaj prostor koristili za svoju delatnost, vremenom su širili baštu, te je poslednjih godina uz reku, pa i iznad vode stajala i konstrukcija sa nadstrešnicom koja je služila da na njoj budu stolovi i stolice. Bašta kafića na keju Opština nije izdala dozvolu za baštu uz reku; Foto: čitalac

Tu građevinu je u februaru vlasnik kluba koji se zvao "Lo Co", morao da ukloni po nalogu građevinske inspekcije, a tada je sekretar inspekcijskih poslova Srđan Laketić kazao da su nekoliko puta reagovali i vodoprivredni inspektori, jer se konstrukcija nalazila u zahvatu Nišave.

Međutim, građani su ovih dana svedoci da se stolovi ponovo “šire” niškim kejom, a jedan od njih je to prijavio Južnim vestima preko aplikacije “Prijavi problem”.

Da li su veze u pitanju ili nedostatak snage vlasti, ali "Lo Co" je uspeo da se vrati i zauzme ne samo ulaz na kej već i stazu za šetanje ispod toga, svakim danom se sve više širi. Taj deo keja opet postaje odsečen, iako projektom rekonstrukcije kafić treba da se skloni i bio je sklonjen i na osnovu nekoliko odluka - prijavljeno je preko aplikacije.

Iz Opštine Medijana kažu da su vlasniku kafića izdali dozvolu da postavi baštu uz Tvrđavski most, te da se očekuje da on dođe u prostorije opštine i pokupi je.

Ugostiteljska radnja ''Teodora Naisus'' uredno je podnela zahtev za zauzeće javne površine postavljanjem bašte otvorenog tipa površine 192 kvm na Keju Kola srpskih sestara. JP Zavod za urbanizam Niš doneo je urbanističko – tehničke uslove za postavljanje navedene bašte u navedenoj površini. Kod Uprave Gradske opštine Medijana u toku je postupak za donošenje rešenja o odobrenju zauzeća javne površine postavljanjem navedene bašte, obzirom da nema smetnji u vezi podnetog zahteva - navode iz Medijane.

Međutim, dodaju da oni nisu dozovolili da se postavi bašta na delu uz reku.

To je pojas koji drži Srbijavode i to je nadležnost vodoprivredne inspekcije i nas u kontroli ne interesuje taj deo. Trebalo bi od Srbijavoda da imaju neku dozvolu ili saglasnost. Od Opštine nemaju saglasnost, mi ne možemo da im izdamo za taj deo - rekao je načelnik opštinske uprave Bojan Ilić.

Novinarka je Vodoprivrednom centru Morava, koji je ogranak Srbijavoda, mejlom poslala upit da li je vlasnik kafića dobio dozvolu da postavi stolove uz reku. Rukovodilac ovog Centra Dragana Simić rekla je da će za dan ili dva poslati odgovore.


Zavod za urbanizam: Dozvola za kafić ograničena

Iz Zavoda za urbanizam, kod koga su planovi koji uređuju koji deo javne površine može da se zauzme, kažu da je dozvola za postavljanje kafića uz Tvrđavski most izdata do početka radova na rekonstrukciji Trga.

Upisali su u Urbanističko-tehničkim uslovima da se to izdaje do početka radova na uređenju Trga, a najkasnije do 1. novembra. Procenili smo u najboljem slučaju da počnu radovi oktobra-novembra, prema tome neće početi iz tog ćoška, počeće od Spomenika i njemu će da istekne dozvola - rekao je direktor Zavoda Miroljub Stanković.

Podsetimo, rekonstrukcija Trga kralja Milana, prema najavama, trebalo bi da počne na jesen. Kada je predstavljen urbanistički projekat negodovali su vlasnici trafika jer ne žele da se sklone sa lokacije na kojoj su godinama, dok je advokat vlasnika kafića “Lo Co” najavio čak i da će tužiti grad i tvrdio je da je konstrukcija za baštu legalna i da se čeka njeno ozakonjenje.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sani

    15:55 // 14. 6. 2018.

    Ta basta radi godinama,a vama sad bas smeta! Citam i ne verujem! Samo cekate priliku da blatite nekog,mesta za setnju ima,za bicikliste je biciklisticka staza i to je to. Pustite ljude da rade,i ne pricajte svakojake gluposti napamet. Vlast treba da se pozabavi mnogo gorim i strasnijim stvarima... Kakav ste bre to narod..

    • Natali

      10:14 // 15. 6. 2018.

      Ti redovi stolica i ljuljaški su ruglo uz glavni most,kao i trafike kod mosta.Očigledno svest nekih ljudi nije dostigla 21.vek.Korisno je videti svet!

  • Biserka

    09:18 // 14. 6. 2018.

    Vidim zapad svaki dan jer tamo i radim i živim JOŠ JEDNOM NISTE U PRAVU, morate da naučite da cenite to što imate, JER OVDE GDE SE JA NALAZIM NE BISTE IMALI NIKAKVO PRAVO IZJAŠNJAVANJA, ako vam se nešto ne sviđa vi ga lepo zaobiđite evo mi ovde, OD UMORA, od posla naravno imamo vremena samo da odspavamo malo a o šetnji ne mogu ni da pomislim, to je rezervisano samo kada sam na godišnjem odmoru!

    • ucitelj

      17:03 // 14. 6. 2018.

      Biserka , ako vam je toliko lose na tom "trulom " zapadu sto se ne vratite u ovu lepotu ovde, ati komentari o broju radnih sati na zapadu pricajte onima iz vaseg sela koji nikad dalje od planke nisu otisli

    • Natali

      10:16 // 15. 6. 2018.

      U kojoj toj zemlji na zapadu živiš? Zvučiš kao da se nisi baš najbolje snašao.

  • pera

    21:26 // 13. 6. 2018.

    Nije problem samo u bašti ,nego što je u pitanju noćni klub sa 0% zvučne izolacije i verovatno ima dozvolu za rad do 4 ujutru(i radnim danima),što je pakao za okolne stanare.Ja znam jer živim pored jednog takvog kafića,a u ovovm gradu niko nije nadležan dok trešte narodnjaci do ujutru,bez obzira koliko nas zove da prijavi.I nikom ništa,nema nigde ni zapisanih prijava,kao da ne postoji problem.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: