Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:57, 25. 11. 2021.

| Društvo

Načelnica Pirotskog okruga glasala da se oprosti dug "Tigru" u čijem je Nadzornom odboru

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
tončić
Poverenica SNS-a, odbornica i članica nadzornog odbora u državnom preduzeću i Zavodu za javno zdravlje; foto: Pirotski upravni okrug

Kada je kao odbornica lokalne Skupštine Dragana Tončić, koja je istovremeno i članica Nadzornog odbora Tigra AD, sredinom oktobra glasala da Grad Pirot konvertuje dugovanje Tigra u akcije, ona je bila u sukobu interesa, kažu u Agenciji za sprečavanje korupcije. Tončićeva, koja je i načelnica Pirotskog okruga​​​, tvrde iz Agencije, nije od njih tražila saglasnost da uz ovu funkciju bude i odbornica, dok ona kaže da je saglasnost dobila.

Preko 200 miliona dinara duga državnog Tigra AD i njegove ćerke firme Tigar obezbeđenje prema lokalnoj samoupravi u Pirotu, a sve to prema preporuci Vlade Srbije, odlukom odbornika Skupštine konvertovalo se u akcije koje će u tom državnom preduzeću ubuduće imati Grad Pirot.

Odluka na Skupštini Grada doneta je na sednici 11. oktobra glasovima većine odbornika, među kojima je bila i aktuelna načelnica Okruga, ovog puta u svojstvu odbornice vladajuće Srpske napredne stranke, čija je i poverenica za Pirot.

Da je tada bila u sukobu interesa, objašnjavaju u Agenciji za sprečavanje korupcije na pitanja novinara Južnih vesti.

Ukoliko bi imenovana, kao odbornik Skupštine grada Pirota,, učestvovala u donošenju odluka u vezi sa pravima i obavezama tog privrednog društva (Tigar AD, prim. nov.), u kojem istovremeno obavlja dužnost člana Nadzornog odbora, na taj način postupila bi suprotno odredbama čl. 40. Zakona o sprečavanju korupcije - kažu u Agenciji.

Pomenuti član govori o sukobu interesa, gde stoji da je javni funkcioner dužan da javni interes ne podredi privatnom, da se pridržava propisa koji uređuju njegova prava i obaveze i stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije.

Javni funkcioner ne sme biti zavisan od lica koja bi mogla da utiču na njegovu nepristrasnost, niti da koristi javnu funkciju zarad sticanja bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice - stoji u Zakonu.

Povezano lice je u ovom slučaju Tigar AD u kome je Tončićeva članica Nadzornog odbora, a gde je pre funkcije načelnice Okruga radila 17 godina na poslovima finansija.

Novim Zakonom o sprečavanju korupcije, članstvo u nadzornim odborima nije više javna funkcija, pa je Agencija dala saglasnost Dragani Tončić da uz javnu fukciju načelnika Pirotskog upravnog okruga može istovremeno da vrši i javnu funkciju člana Nadzornog odbora AD "Tigar" Pirot.

Ipak, nakon pitanja novinara Južnih vesti, iz Agencije za sprečavanje korupcije kažu da su proverom službene evidencije utvrdili je da Tončićeva nije tražila saglasnost za istovremeno bude i odbornica Skupštine grada Pirota.

Agencija će pokrenuti prethodni postupak provere ispunjenosti uslova za pokretanje postupka protiv imenovane zbog povrede odredaba Zakona o sprečavanju korupcije - kažu u Agenciji.


Tončićeva: Nisam u sukobu interesa, dobila sam saglasnost Agencije

Iako u Agenciji za sprečavanje korupcije nedvosmisleno tumače njen sukob interesa prilikom glasanja da se preduzeću u kome je ona član Nadzornog odbora otpišu dugovanja i konvertuju u akcije, Tončićeva to negira.

Imala sam moralnu obavezu da kompaniju kao Tigar sa više od 1.000 zaposlenih ne pošaljemo u stečaj - kaže Tončićeva.

Tvrdi i da je dobila saglasnost za vršenje javne funkcije odbornika, iako su iz Agencije novinaru Južnih vesti krajem oktobra odgovorili drugačije.

Dobila sam saglasnost i na odborničko mesto, kao i na članstvo u Nadzornom odboru, što naravno imam kao dokument sa njihove strane. Upravo sam saglasnost od gore navedene agencije dobila. Saglasnost za odbornika je starijeg datuma, pa onda i za Nadzorni odbor. Moraće bolje da pogledaju, uvek poštujem zakon - kaže načelnica.

U Agenciji za sprečavanje korupcije pojašnjavaju da je 2. februara ove godine dobila saglasnost da uz funkciju načelnice okruga može da bude članica Nadzornog odbora Tigra, ali da do 29. oktobra nije tražila odobrenje i za vršenje funkcije odbornika u Gradskoj skupštini.


Sve javne i stranačke funkcije i zarade Tončićeve

Dragana Tončev je od marta 2016. godine na funkciji načelnice Pirotskog upravnog okruga za šta, prema zvaničnom izveštaju, dobija platu od 58.000 dinara.

Pre toga je 17 godina provela u Tigru kao zaposlena, a od kraja 2020. godine, za članstvo u Nadzornom odboru tog preduzeća koje ima velike dugove zbog čega im je odobren UPPR, dobija mesečno 90.000 dinara.

Tončićeva je i članica Upravnog odbora Zavoda za javno zdravlje Pirot, gde prima 7.000 mesečno od 2014. godine, a od prošle godine je i odbornica u lokalnoj skupštini.

Svaka sednica se plaća 4.000 bez obzira na njihov broj u toku meseca, a Tončićeva je i predsednica Komisije za administrativna pitanja, što se takođe plaća po sednici.

Sve skupa mesečno, najmanje 155.000 dinara.

Od kraja 2020. godine poverenica je pirotskog odbora Srpske napredne stranke, a uz to je i od 2018. godine i registrovana medijatorka, upisana u registar Ministarstva pravde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Piroćanac

    07:32 // 7. 1. 2022.

    Vladan Vasić i nedavno smenjeni Jajčar iz zone,već 10-ak godina pljačkaju okolne firme oko zone,uništavaju ih i progone njihove direktore(atp,progres,feroks,dragoš,1 maj,mlekaru) pripajaju u zonu i spremaju istu za kupovinu.Taj dvojac je sve pokrao što im je palo do ruke,enormno se obogatio i ostavio preko 10 hiljada radnika bez posla.Pokriće su pravili uglavnom preko glasova odbornika.

  • Milos Jovanovic

    12:59 // 27. 11. 2021.

    Spremaju stari Tigar za prodaju svoj drugaru parties bratija Prvo su otvorili UPPR pa otpisali sve sto mogu drzavne obaveze a sada lokalne.
    Inace taj Tigar je vecinski vlasnik Slobodne bescarinske zone Pirot koja je masina za pravljenje para.Znaci pljacka u najavi

  • АВ лоповчине

    16:36 // 25. 11. 2021.

    Опрашта ли држава дугове својим грађанима или само страним фирмама,тајкунима?

    • bivsi tigrovac

      22:00 // 25. 11. 2021.

      Tigar AD je domaci,Tigar Tyres je Michelinov.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: