Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 24. 8. 2021.

| Društvo

Nadležni tvrde da višespratnice na periferiji Niša neće loše uticati na život građana

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
novi nis
Sotirovski kaže da će novi blokovi na periferiji rasteretiti centar grada; foto: T. T.

Da će soliteri, čija se izgradnja prema novim izmenama generalnog urbanističkog plana Niša planira na 41 lokaciji u gradu i na oko 100 hektara, biti građeni samo na periferiji, tvrde iz Zavoda za urbanizam i dodaju da oni neće loše uticati na život građana. Gradonačelnica Dragana Sotirovski ističe da će višespratnice biti simboli grada i da će nova naselja rasteretiti centar grada.

Kako navodi direktor Zavoda za urbanizam Miroljub Stanković, na periferiji i površinama gde nema već izgrađenih zgrada u blizini biće zidani soliteri i praviće se manja ili veća naselja, a tvrdi da to neće uticati na postojeću strukturu.

Želimo da se to dešava isključivo na periferiji, na neizgrađenim površinama, koje u susedstvu nemaju stambene zgrade, što znači da ovim planskim aktivnostima ne ugrožavamo postojeću strukturu, a želimo da urbano područje proširimo, da to budu mala ili veća satelitska naselja, koja bi imala sve one sadržaje koje treba jedno naselje da ima - objašnjava Stanković.

Glavni urbanista Niša Tanja Obradović kaže da je izmena urbanističkog plana pogrešno shvaćena u javnosti, te da on ne podrazumeva da se postojeće zgrade povećavaju, već da se grade novi blokovi.

U tim budućim blokovima možemo predvideti javne objekte, jer je Zakon o planiranju i izgradnji dao mogućnost da se objekti javne namene predvide i na ostalom zemljištu, ne samo javnom - ističe Obradović.

Dok iz Zavoda za urbanizam poručuju da će na sednici Komisije za planove Grada Niša 1. septembra stručnim argumentima odgovoriti na primedbe u vezi sa ovim izmenama, gradonačelnica Sotirovski kaže da će ove višespratnice možda biti i simboli Niša i da bi događaji iz centra grada mogli biti premešteni u nova naselja.

Želimo da Niš bude moderan grad i da ime višespratnice, koje će biti simboli grada, zašto da ne. Sutradan ćemo otvoriti mogućnost da sa investitorima razgovaramo o tome šta bi oni u okviru svojih naselja mogli da ponude građanstvu, koji su to javni sadržaji koje Niš nema, a ta naselja bi mogla da imaju, kako bismo mnoge događaje iz centra grada mogli proširiti na periferiju, da na taj način rasteretimo sam centar - navodi Sotirovski.

Podsetimo, iz niškog ogranka Dveri i Nacionalne koalicije za decentralizaciju ukazivali su na to da se trećim izmenama generalnog urbanističkog plana štite interesi investitora, a ne građana i da će soliteri biti problematični zbog stare i loše vodovodne i kanalizacione mreže, te da je dokument rađen bez procene uticaja na životnu sredinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    12:00 // 25. 8. 2021.

    Da, da baš tako. Rastereti e centar grada. Ma možete da delite i džabe te stanove, ako u tom bloku zgrada nema par trgovina, vrtica, zdravstvenog centra hvala vam to je ne uslovno za osnovni život.
    Isto kao i naselje stevan sindjelic,. Ima li toga svega nema...

  • Borjanka Djordjevic

    17:13 // 24. 8. 2021.

    Znamo da nema nikakvih visespratnica kao ni radnih mesta ovo je zamajavanje gradjana

    • Niks

      19:26 // 24. 8. 2021.

      Radnih mesta nece biti, ali višespratnica nažalost hoće - jer su sve to privatne parcele i investitori samo čekaju da se ovo ozvaniči. Nema grad veze sa tim osim što su pojedinci uzeli debele pare da se ovo progura.

      Jer umesto da prave zgrade sa 6 spratova koje se koliko toliko uklapaju u okruženje ( kao što sada rade ), moći će na istoj parceli da idu do 15 spratova.
      Uradite matematiku sami.

  • Niks

    17:08 // 24. 8. 2021.

    Inace, izgleda da i Bulevar upada u periferiju, jer postoje dve zone gde će biti izgrađeni soliteri: između novog Lidla i toplane, i iza škole Sveti Sava na mestu onih teniskih terena.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: