Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:42, 30. 7. 2020.

| Društvo

Nadležni tvrde da je Niš bolji u drugom piku korone i da će spremniji dočekati drugi talas

Autor:N. Mitić, J. AdamovićIzvor:Južne vesti
korona
Mirnija situacija očekuje se u avgustu, ali samo uz potpunu disciplinu, poštovanje zaštitnih mera, solidarnosti, samozaštite i samosvesti; foto: Vanja Keser

Da je epidemiološka situacija u Nišu u ovom, kako su ga nazvali drugom piku prvog talasa, bolja nego nego u prvom, slažu se epidemiolog Branislav Tiodorović i premijerka Ana Brnabić. Zdravstveni sistem je uzeo vazduha, ali je virus korona i dalje tu i treba poštovati sve mere, poručuju, a ako građani i dalje budu disciplinovani bićemo spremniji za novi talas na jesen.

Niš je od početka epidemije korone prolazio kroz različite faze - bilo je nedelja kada su lekari upozoravali da je zdravstveni sistem pred pucanjem, ali i dana kada nije bilo novoobolelih. Medicinari su posle skoro 5 meseci već "istrenirani" za borbu sa koronom, ali i umorniji, jer i dalje Klinički centar na lečenju ima građane iz čitavog regiona.

Brnabić Premijerka i epidemiolog se slažu da je u Nišu bolje nego u prvom piku epidemije; foto: Vanja Keser Zaključak nadležnih je da je Niš u ovom drugom piku prvog talasa epidemije mnogo bolje prošao nego u prvom. Premijerka Ana Brnabić kaže da to znači da su građani disciplinovaniji i da ćemo zato spremniji dočekati jesen.

Sa takvom ocenom slaže se i epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Juče smo imali od 386 testiranih imali 72 pozitivna, pri tom je to rezultat ciljanog testiranja onih koji imaju tegobe i koji su bolesni. Testiranje zdravih i onih koji nemaju tegobe pomaže da se nađu kontakti - kaže Tiodorović.

Situacija je bolja i u Kliničkom centru, gde ima 200 slobodnih postelja koje odmah mogu biti na raspolaganju, kaže Tiodorović, a ukoliko bude potrebno taj broj može i da se udvostruči.

Tiodorović kaže da zdravstveni sistem jeste “uzeo vazduha”, ali da to ne znači da i dalje ne radi pod teškim uslovima i pod velikim opterećenjem.

Mirnija situacija očekuje se u avgustu, ali pojašnjava da je to moguće samo uz potpunu disciplinu, poštovanje zaštitnih mera, solidarnosti, samozaštite i samosvesti.

Sve to je potrebno i da budemo spremniji za drugi talas epidemije koji se očekuje na jesen, a rešenje za to na polju zdravstva je, kako kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar, adaptacija bolnice koja već postoji u Knez Selu.

Odrađen je projekat i u ponedeljak, utorak će biti predat Vladi, da nađemo sredstva za to i da se pod hitno krene sa radovima, jer već postoji objekat i potrebna je adaptacija kako bismo bili spremni za jesen i zimu koji nam dolaze. Doneta je odluka da bude spremno između 400 i 500 kreveta na raspolaganju i da to bude završeno do kraja godine, do novembra-decembra - kaže Lončar.

Da se situacija sa virusom korona stabilizuje u celoj Srbiji rekla je i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, ali uz napomenu da će opšte mere poput nošenja maske i držanja distance biti naša svakodnevica.

Podsetimo, u Nišu je danas otvorena laboratorija "Vatreno oko" u kojoj će dnevno moći da se testira i do 1.000 uzoraka na virus korona.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    20:55 // 31. 7. 2020.

    A koliko će talasa to biti

  • slavko

    16:25 // 31. 7. 2020.

    Gospodjo Brnabic to znaci da se u startu pola Nislija razbolelo,i da su vam brojke i tada i sada bile lazne.E to,to znaci!

  • Čudesni dribling

    08:30 // 31. 7. 2020.

    Urnebesna TRAGEDIJA!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: