Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:41, 16. 9. 2015.

| Društvo

Nagrada novinarki "Južnih vesti" za tekstove o sivoj ekonomiji

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Južne vesti
Marija Vučić je o sivoj ekonomiji objavila više od 20 tekstova; foto: Stefan Đaković

Serijom tekstova o sivoj ekonomiji u kojima je ukazivala na njene raznovrsne oblike, novinarka "Južnih vesti" Marija Vučić je na konkursu niškog "Media & Reform centra" - "I ja kažem NE ilegalnoj trgovini" osvojila prvu nagradu. Druga i treća pripale novinarkama TV Vojvodine i RTS.

Tročlani žiri, koji su činili novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Anđela Milivojević, Ivan Radak iz NALED-a i Ljubica Maksimović iz Centra za razvoj liderstva, odabrao je 6 pobednika pri čemu je Marija Vučić, koja je oblast sive ekonomije i ilegalne trgovine istraživala 5 meseci, prva na rang listi.

Zahvaljujući tome što je o ovoj temi objavila više od 20 tekstova, čitaoci "Južnih vesti" saznali su da nekim postupcima i država sama podstiče sivu ekonomiju pored toga što od nje gubi, da je ilegalna trgovina, osim po budžet, opasna i po zdravlje, kao i da njen razvoj olakšavaju nove tehnologije.

Građani nisu svesni koliko novca svakodnevno gube zbog sive ekonomije koja se kod nas nedovoljno suzbija, tako da novinari imaju zadatak da pomognu u borbi da se smanji obim sive zone. Dakle, nije u pitanju samo ilegalna trgovina, odnosno šverc robe, već generalno siva ekonomija, pre svega utaja poreza i rad na crno - kaže Vučićeva.

Vučićeva dodaje da je zadatak novinara i da osvesti ljude da kupovanje robe bez dokaza o poreklu može biti opasno po njihovo zdravlje, ali i da svaki put kad ne uzmu fiskalni račun pomažu privatniku da utaji PDV i gube mogućnost da ostvare svoja prava kao potrošači.

Kriterijumi kojima se vodio žiri konkursa su kontinuiranost u izveštavanju, posvećenost temi, tehnička opremljenosti i vidljivost sadržaja, raznovrsnost i jasnost poruke u širenju svesti.

Ostali nagrađeni novinari su Dijana Subotički Miletić sa Televizije VK iz Kikinde i RTV, Tamara Tankosić sa RTS-a, Bratislav Ilić sa B92, Marko Smiljković, novinar portala "Građanin" i Marko Lopušina iz "Večernjih novosti".

Konkurs „I ja kažem NE ilegalnoj trgovini” pokazao je da novinari na lokalnom nivou mogu da daju veliki doprinos informišući javnost o posledicama i šireći svest građana da je plaćanje i trgovanje u sivoj zoni zapravo produbljenje problema i dodatna degradacija ukupne ekonomske situacije - kažu u "Media & Reform centru".

Konkurs je organizovan u okviru programa "Pokreni se za budućnost" uz finansijsku podršku Kompanije "Filip Moris".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slavica

    21:41 // 16. 9. 2015.

    Bravo za nasu Mariju, nasu Nisliku! Nazalost u Nisu je imala puno materijala za ovu temu i ona je to umela da kvalitetno obradi, sto ova nagrada i potvrdjuje! Cestitke Marija, od sveg srca!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: