Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:25, 13. 9. 2019.

| Društvo

Nakon kašnjenja sa izborom, Ministarstvo poništilo konkurs za direktora u Gimnaziji "9. maj"

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Gimnazija 9. maj
Ponovo će se birati direktor niške Gimnazije; foto: JV

Mesec dana čekala se odluka o tome ko će ubuduće biti direktor niške Gimnazije "9. maj", u kojoj je bilo brojnih problema, a na oglasnoj tabli konačno je osvanula odluka Ministarstva prosvete - "da bi izbor bilo kog kandidata sa liste mogao da dovede u pitanje nesmetano obavljanje delatnosti ustanove" i da zato traže od Školskog odbora da ponovo raspiše konkurs.

Burni su bili prethodni meseci u najmlađoj niškoj Gimnaziji, a isto se nastavilo i početkom školske godine. oglasna tabla Na oglasnoj tabli danas ih dočekalo iznenađenje; foto: čitalac

Iako je po zakonu novi direktor već trebalo da bude na funkciji, kandidati i zaposleni više od mesec dana čekaju da Ministarstvo prosvete odluči da li će direktor biti profesor ove škole Dragoljub Rajković Raja koji je dobio većinu glasova i Nastavničkog veća i Školskog odbora ili v. d. direktorka Ana Veljković.

Iznenadna odluka dočekala ih je danas - konkurs se poništava. Tako je odlučilo Ministarstvo prosvete još 2. septembra, kako piše u dopisu, ali je on objavljen tek danas. Nije jasno zbog čega je sa zakašnjenjem doneta ovakva odluka, ali se Ministarstvo poziva na Član 123. Zakona o osnovama sistema obrazovanja.

Ukoliko ministar utvrdi da postupak konkursa za izbor direktora nije sproveden u skladu sa zakonom, odnosno da bi izbor bilo kog kandidata sa liste iz stava 17. ovog Člana mogao da dovede u pitanje nesmetano obavljanje delatnosti ustanove, u roku od osam dana donosi rešenje o ponovnom raspisivanju konkursa za izbor direktora - piše u odluci.

ministarstvo 1 Ministarstvo odlučilo da se konkurs poništi; foto: čitalac Da ministar prosvete Mladen Šarčević donese ovakvu odluku imao je 8 dana - a taj rok je odavno istekao, jer je konkurs za izbor direktora sproveden još krajem juna. Ministar je imao i rok od 30 dana da odluči ko će od predložena dva kandidata biti direktor, ali je umesto toga odlučio da se izbor ponovi i to bez jasnog objašnjenja.

S obzirom na to da je uvidom u spise predmeta utvrdio da bi izbor kandidata sa liste mogao da dovede u pitanje nesmetano obavljanje delatnosti ustanove, ministar je na osnovu Člana 123. stav 19. Zakona, doneo rešenje o ponovnom raspisivanju konkursa za izbor direktora škole. U skladu sa navedenim, Školski odbor je u obavezi da raspiše ponovni konkurs za izbor direktora škole u skladu sa zakonom - piše u odluci koju je potpisao ministar.

Novinari su i ranije tražili od Ministarstva prosvete objašnjenje o tome zašto se kasni sa izborom direktora, a i danas su pokušali da saznaju koji su razlozi da se konkurs poništi, ali odgovora nema.


Kandidat za direktora: Konkurs obesmišljen

Kako su Južne vesti već pisale za direktora Gimnazije "9. maj" konkurisali su dugogodišnji profesor ove škole Dragoljub Rajković Raja i profesorka Gimnazije "Bora Stanković" Ana Veljković, koja se ranije borila upravo protiv toga da direktor bude neko "sa strane". ministarstvo 2 Traže da Školski odbor ponovi konkurs; foto: čitalac

Ona danas nije odgovarala na pozive i poruke novinara da prokomentariše odluku da se konkurs poništi.

Profesor Rajković pak kaže da ga je ovakva odluka pogodila, da je razočaran i u šoku, posebno što je Ministarstvo sve odlučilo sa zakašnjenjem.

Ne razumem obrazloženje ministra. Svi rokovi su probijeni, to je neverovatno. Dva meseca iščekujemo odluku ministra, a rok je bio mesec dana i onda vidimo ovo. Moram da kažem da su u šoku i svi oni koji su glasali za mene, koji su bili uz mene, pa i oni koji nisu. Postupak izbora direktora nismo mi postavili, već je Ministarstvo postavilo kako to ide. Ovime se obezvređuje i glasanje Nastavničkog veća i Školskog odbora. Ja sam bio miran, dobio sam većinu glasova i jednih i drugih, očekivao sam da u pravnoj državi, kada ispunite sve uslove konkursa da to ide svojim tokom, da to ne može tek tako neko da pobije - priča Rajković.

Ističe i da je prošle godine bio pomoćnik direktora, profesora Lekića koji je iznenada preminuo, te da je očekivao da će on biti postavljen za v. d. direktora, ali je ipak postavljen profesor koji uopšte nije radio u ovoj niškoj Gimnaziji, što Rajković smatra prvom nepravdom koja mu je učinjena.

Nisam konkurisao kao član partije, ja nemam partiju iza sebe, ja sam slobodan čovek ove zemlje. Kao slobodan čovek ove zemlje sam izabran za direktora, nisam lobirao niti bilo šta, nikoga molio i kad pogledam iz te pozicije ja ne znam da li ova vlast radi samo za sebe ili za sve ljude ove zemlje - ističe profesor.

Ističe i da odluku ministra Šarčevića ne razume, te da će se konsultovati sa advokatom šta dalje, a upitan da li je na to uticala situacija u ovoj niškoj školi prethodnih meseci kaže da ne zna, jer se za direktora prijavio kao "običan građanin".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • profesor Vujić

    17:51 // 14. 9. 2019.

    Ministar direktno ometa rad skole ne postujuci Skolski odbor koji je glasao 8:1, niti Nastavnicko vece 39:35 za svog profesora. Ponovo se trazi da clanovi kolektiva biraju novog kandidata, da se ponovo dele međusobno, da prećutno novopridošli profesori moraju da glasaju za onog ko ih je primio, a ne za kolege koje su već dokazane u radu. I eto - sledi raspad sistema - nastava i učenje su nebitni!

  • Logično

    16:41 // 14. 9. 2019.

    Logično bi bilo da budući direktor bude Prof Raja pošto je bio pomoćnik našeg DIREKTORA LEKIĆA.
    POŠTO DIREKTOR LEKIĆ JE POSTAVIO TEMELJE i te temelje treba ocuvati a ne brukati gimnaziju!!! Verujemo svi u sposobnost prof Raje.
    Do pobede profesore!!!!

  • Prosvetni radnik

    09:41 // 14. 9. 2019.

    U školi se formira komisija, obavljaju se intervjui, nastavničko veće glasa, piše se gomila izveštaja.. Čemu? Zašto nas maju? Nek ministar postavi koga želi i kraj

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: