Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:03, 7. 4. 2018.

| Društvo

"Ne damo niški aerodrom": Odlaganje Skupštine primer centralizacije

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
protest
Sednica odložena, ali ne i protesti građana; foto: Vanja Keser

Kao kompromitujuću i centralizovanu ocenili su u Inicijativi Ne damo niški aerodrom odluku da se odloži sednica Skupštine, na kojoj je trebalo da se glasa o poklanjanju aerodroma "Konstantin Veliki" državi. Razlog je to što je ova odluka doneta na sastanku Srpske napredne stranke u Beogradu, kako je novinarima Južnih vesti rekao povernik SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović.

Osim toga što se u Beogradu donose odluke vezane za lokal, u ovoj inicijativi skreću pažnju i na to što je u pitanju vladajuća partija.

To ukazuje ne samo na centralizaciju lokalnih procesa odlučivanja, već i na kompromitovanost te odluke, jer je na nju uticala zainteresovana strana – stranka u vlasti na republičkom nivou, koja očekuje da niški aerodrom dobije na poklon – kažu u Inicijativi.

Razlog za odlaganje, koji su kasnije naveli u Skupštini, su "dezinformacije koje u javnost iznose pojedinci i raznorazne interesne grupe". Da se slažu sa ovim, rekli su u Inicijativi, naglašavajući da su do sada dezinformacije plasirali gradonačelnik Darko Bulatović, kao i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i predsednik Aleksandar Vučić, koji su davali oprečne izjave vezane za ugovor Aerodroma "Nikola Tesla".

U potpunosti podržavamo deo saopštenja da u javnosti ima "pojedinaca i raznoraznih interesnih grupa" koje iznose dezinformacije. U interesu javnosti zahtevamo od Skupštine Grada Niša da objavi svoja saznanja koji su to pojedinci i interesne grupe, jer to inicijativa Ne damo niški aerodrom od početka želi da utvrdi – navode u niškoj inicijativi.

Oni zahtevaju da država objavi sporni ugovor između koncesionara i Srbije u vezi beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla", kako bi se "otklonila sumnja da je posao poklanjanja aerodroma u Nišu deo ostvarenja privatnog, a ne javnog interesa". Zatim, traže obelodanjivanje informacije da li postoje zainteresovani koncesionari za niški aerodrom, sa njihovim zahtevima i planovima, kao i studiju isplativosti.

Da grad Niš obezbedi izradu detaljne studije ekonomske isplativosti posla poklanjanja niškog aerodroma Republici i da javno predstavi Nišlijama i Nišlijkama podatke o ekonomskim i budžetskim posledicama ovog posla – rekli su Inicijativi.

Podsetimo, uprkos odlaganju sednice, ne odlaže se i zbor građana, koji je zakazan za utorak, 10. april od 9 sati ispred Skupštine grada. Dan ranije, 9. aprila od 18 sati, kako su najavili u Inicijativi Ne damo niški aerodrom, na nišavskom keju biće održana i protestna žurka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vila Promaja

    11:29 // 9. 4. 2018.

    ...i sada da se ukljuce sindikati prosvete...zdravstva....policije...da stane grad na kratko..malo da ih podsetimo da nismo tamo neki olos ..vec da smo jedinstveni u nameri da trazimo lokalne izbore i izaberemo ljude koji ce da vode grad na nacin na koji mu to dolikuje!!!!

  • Miloš

    23:15 // 8. 4. 2018.

    Kaže AV ako zadržimo aerodrom, nema para za Niš. OK, onda nećemo da plaćamo poreze, akcize, takse i ostale vaše namete, meni odgovara!
    Inače, pogledajte Kesićevu emisiju gde je snimak Vučića kako se žali što naš aerodrom "otima" putnike "njihovom"! Takve kao što je Vučić ne interesuje država i svi njeni građani podjednako, uvek ima "jednakijih"! Eeee, zato nosim pištaljku i izlazim na ulicu!

  • marko

    12:27 // 8. 4. 2018.

    oterajmo zlo koje se nadvilo iznad naseg neba

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: