Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:14, 15. 12. 2022.

| Društvo

"Ne davimo Niš" dao primedbe na Generalni urbanistički plan pred sutrašnju raspravu

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
Niš
Da li će Niš konačno početi da se razvija po meri građana? foto: NKD

Istekao je rok građanima da daju sugestije i predloge na Nacrt generalnog urbanističkog plana, jednog od najvažnijih dokumenata koji treba da pokaže kako vlast planira da se grad razvija, jer je za petak, 16. decembar zakazana javna rasprava. Primedbe su uputili aktivisti okupljeni oko "Ne davimo Niš", zeleno-leve političke stranke u nastajanju, koji smatraju da posebna pažnja treba da se posveti zaštiti arhitektonskog nasleđa i životne sredine Niša.

Pre mesec dana je objavljen Nacrt odluke o izradi Generalnog urbanističkog plana Niša, a do danas su svi zainteresovani građani, nevladine organizacije i stručnjaci mogli da šalju svoje predloge, mišljenja i sugestije, jer će sutra o njima raspravljati nadležni u Oficirskom domu od 11 sati.

Svoje primedbe na Nacrt GUP-a imali su aktivisti okupljeni oko "Ne davimo Niš", koji smatraju da ovaj dokument treba da obuhvati i rubna naselja Niša i omogući ravnopravan razvoj svih delova grada.

Takođe ističu da posebna pažnja treba da se posveti zaštiti arhitektonskog nasleđa i životne sredine Niša.

Usled velike ugroženosti gradskih zelenih površina i generalno životne sredine, kao i kulturno-istorijskog i arhitektonskog nasleđa našeg grada, neophodno je pri izradi Generalnog urbanističkog plana definisati jasne i primenljive principe za zaštitu životne sredine i urbanog biodiverziteta, kao i zaštitu postojećeg izgrađenog nasleđa grada - pojašnjava Ivan Jovanović, poverenik zeleno-leve političke stranke u nastajanju.

Imaju i nekoliko zahteva za one koji donose odluke o izradi GUP-a - da rani javni uvid mora trajati minimum 30 dana, a zatim sledeći javni uvid barem 40 dana.

Smatraju i da je neophodno da se i u Nacrtu odluke uvrste različiti modeli participacije građana, poput javnih rasprava, tribina, radionica, anketa.

Istovremeno, neophodno je da se u sastav Komisije za planove uključe i predstavnici strukovnih udruženja, udruženja civilnog društva, ekoloških udruženja i autentičnih lokalnih građanskih Inicijativa Niša - dodaju.

Aktivistkinja Marija Peternel ističe da je ovo dokument koji će odrediti kvalitet života građana Niša, te da je zato neophodno da rasprava o njemu traje znatno duže i da se omogući da se čuju glasovi struke, lokalnih građanskih inicijativa, ekoloških udruženja i svih Nišlija i Nišlijki.

Aktivisti zeleno-leve političke stranke u nastajanju su pozvali građane da se uključe u proces izrade Generalnog urbanističkog plana Niša, a najavili su da će i sami pokušati da mobilišu Nišlije da se izbore da grad napokon počne da se razvija po meri građana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    17:46 // 16. 12. 2022.

    U sistem javnog gradskog i prigradskog prevoza inkorporisati prigradsko-gradsku zel.,a brze i teretne vozove eliminisati izngrada!

  • Sotir Bulatovoc

    11:54 // 16. 12. 2022.

    Davno je u Nisu istekao rok gradjanima.

  • Pera

    10:28 // 16. 12. 2022.

    U taj urbanistički plan treba da uđe i zabrana konjskih zaprega u gradu Nišu. Mada to je i sada zabranjeno, ali da se potvrdi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: