Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:28, 20. 11. 2023.

| Društvo

Nekada zajedno u ratu, danas u borbi za egzistenciju - humanitarna svirka za porodicu iz Niša

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
stevanovic-matic-nisDSC_1958_resize
Ratni veterani na ivici egzistencije; foto: Srbi za Srbe

Ratni veterani Biljana i Milan zajedno sa svoje petoro dece žive u neuslovnoj kući i na ivici egzistencije, a kako bi im omogućili bolje uslove za život, organizacija Srbi za Srbe organizuje humanitarnu svirku u sredu, 22. novembra u restoranu "Vedrik" i sav prohod od hrane i pića biće preusmeren na renoviranje i dogradnju kuće.

Na samom obodu Niša, u blizini Spomen-parka Bubanj nalazi se nedovršeni objekat koji jedva da podseća na kuću, a koji porodica Stevanović Matić smatra svojim domom. stevanovic-matic-nisDSC_2181_resize Porodica živi u neuslovnoj kući; foto: Srbi za Srbe

Stigao je poziv mom pokojnom ocu pa sam išla da obavestim ljude u vojnom odseku da više nije živ. Kada sam videla kakva je situacija, odlučila sam da postanem dobrovoljac i sa nepunih 20 godina otišla sam u rat na Kosovo i Metohiju. Suprug je bio na Majevici još kao maloletan, da bi kasnije prošao sva ratišta i na kraju postao pripadnik 63. padobranske brigade - tako svoju priču započinje Biljana Stevanović.

Roditelji ratni veterani ne samo da su zaboravljeni od države, već Milanu Matiću 2010. godine nije produžen ugovor u 63. padobranskoj brigadi i od tada radi za dnevnicu na gradilištu i nema sigurna primanja.

Napukli zidovi, propala stolarija, nedovršene prostorije podstakli su humanitarnu organizaciju Srbi za Srbe da pokuša da pomogne porodici. stevanovic-matic-nisDSC_2222_resize Pomoć za renoviranje kuće; foto: Srbi za Srbe

Ono što ovu porodicu čini posebnom su i njihova deca. Iako žive u ovakvim uslovima, trude se da pomažu drugima, što su pokazali u toku korone volontirajući u nekoliko različitih organizacija kako bi pomogli starijim sugrađanima i onima koji su bili pogođeni pandemijom. Ognjen i Teodora imaju po šest medalja u šahu, Lazar govori tri jezika i bavi se poezijom, dok Marija svira gitaru i ima talenat za crtanje - navode organizatori.

Sav novac biće preusmeren za dogradnju prostorije koju su započeli, renoviranje, sanaciju soba i krova, a oni koji nisu u prilici da se odazovu pozivu, svoj prilog mogu da uplate i preko žiro računa koji su dostupni na sajtu organizacije.

Rezervaciju za humanitarnu svirku moguće je ostavite pute broja telefona 066/29-07-50.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš

    00:14 // 21. 11. 2023.

    Hajde, ljudi, da uplatimo novac! Mora da se pomogne!

  • strašno ali to ne dotiče vlast

    19:18 // 20. 11. 2023.

    velika sramota za državu

  • Jonca

    18:30 // 20. 11. 2023.

    Bilo bi lepo da su svirku organizovali na stadionu Lagator u Loznici ili u Zajecaru, pa da i jednu svirku poklone predsedniku uz hor povika gradjana koji su u Zajecaru uzvikivali Vucicu odlazi. E narode, pa dokle vise, da vas pravi budalama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: