Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:54, 29. 12. 2022.

| Društvo

Nema amonijaka u vazduhu kod mesta iskliznuća cisterni, počinje operacija njihovog uklanjanja

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
vatrogasci
Vatrogasci i dalje na terenu: foto: MUP

Mesto iskliznuća četiri vagon-cisterne i dalje se obezbeđuje, a na tom delu trenutno se nalaze stručne službe i pripadnici Sektora za vanredne situacije. Pripremni radovi na uklanjanju cisterni su počeli, a očekuje se da se najpre završi dislokacija cisterni koje nisu iskliznule, zatim onih izvrnutih koje nisu bile oštećene, da bi se na kraju evakuisala i cisterna iz koje je iscureo amonijak.

Na licu mesta merenja pokazuju da nema povećane koncentracije amonijaka, u sredu je za saobraćaj pušten i auto-put i alternativni put između Pirota i Bele Palanke, a trenutno su stručne ekipe na terenu.

vatrogasac Sektor za vanredne sitaucije na terenu nakon izlivanja amonijaka; foto: MUPIz Sektora za vanredne situacije kažu da njihovi pripadnici stalno dežuraju i trenutno je na licu mesta 15 vatrogasaca sa 8 vozila.

Za evakuaciju cisterni i saniranje pruge nadležno je Ministarstvo građevine i saobraćaja, ali za sada od njih nema odgovora kada će se tačno početi sa pomeranjem cisterni.

20 vagona-cisterni je bilo u teretnoj kompoziciji, iskliznule su 11, 12, 13, i 14. cisterna, a iz 13. je krenuo da curi amonijak.

Gradonačelnik Vladan Vasić kaže da će Radni tim sačinjen od predstavnika Ministarstva saobraćaja, Sektora za vanredne situacije i predstavnika Elixira voditi proces dislokacije. vatrogasci foto: MUP

Trajaće nekoliko dana, od trenutka kad krenu. Vagoni usmereni ka Nišu, od 1 do 11 će se lokomotivom izmestiti ka Staničenju, pa će se videti stanje pruge i šina, da se to popravi. Od 15. do 20. se izmeštaju ka Pirotu, a nakon toga dolazi vučni voz sa velikom dizalicom iz Niša koja će dizati prevrnute cisterne - rekao je Vasić.

Potencijalna opasnost je dizanje prevrnutih cisterni i tada će se takođe ukinuti saobraćaj na auto-putu i alternativnom putu.

Dok se i poslednja cisterna ne izmesti, u Pirotu će i dalje na snazi biti vanredna situacija.

Situacija je pod kontrolom, ali opasnost nije prošla - rekao je Vasić.

Podsetimo, izvrtanje cisterni dogodilo se u nedelju, 24. decembra i za sada su potvrđene dve smrti, ali se rezultati obdukcije koji bi trebalo da pokažu da li su umrli od posledica trovanjem tim gasom i dalje čekaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ko laze?

    21:56 // 29. 12. 2022.

    Profesorka kaže da je normalno da su zabrinuti, ali da je u ovom trenutku najbitnije da se pridržavaju mera koje dobijaju od Štaba za vanredne situacije, a i sama daje neke preporuke.Dobro je da što manje borave na otvorenom, možda eto stavljati i vlažne tkanine na prozore, vrata, spolja, kako bi se smanjio prodor amonijaka iz spoljašnjeg ambijentalnog vazduha unutar prostorija.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: