Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:27, 19. 11. 2020.

| Društvo

Nepovoljna situacija u Pirotu, u poslednje dve nedelje 125 novozaraženih

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
pirot znak
Vasić kaže da za sada nema potrebe za uvođenjem vanredne situacije ; foto: Lj. F.

Epidemiološka situacija u Pirotu je nepovoljna sa tendencijom prelaska u vanrednu, saopštavaju iz lokalnog Štaba za vanredne situacije. Kako kažu, primetan je nagli porast pozitivnih, kao i povećan broj prijema u kovid ambulanti, a na roditelje apeluju da decu ne dovode u vrtić. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da, za sada, nema razloga za uvođenjem vanredne situacije.

U poslednje dve nedelje registrovano je 125 pozitivnih iz Pirota, podaci su Zavoda za javno zdravlje, a Vasić kaže da se situacija prati i da postoji mogućnost i da se uvede vanredna situacija ukoliko se broj novozaraženih ne smanji.

Pratimo situaciju zajedno sa Zavodom za javno zdravlje. Za sada nema razloga za uvođenjem vanredne situacije, ali smo spremni da reagujemo, Razmatramo mere koje bismo tada dodatno uveli - kaže Vasić.

Zaključak Štaba je da je virus aktivan u populaciji, ali da nema registrovanih žarišta u kolektivima.

Primetan je nagli porast obolelih, a evidentan i rastući trend pozitivnih pacijenata, kao i povećan broj prijema u kovid ambulanti Doma zdravlja. Analizirana je situacija u predškolskoj ustanovi, kao i pirotskim školama, i još jednom se apeluje na roditelje, od kojih je jedan od njih nezaposlen, da ne dovode decu u vrtić. Kod pojave akutnih respiratornih infekcija kod zapošljenih apeluje se da poslodavci organizuju rad istih od kuće, a isti ne dolaze na posao. Povodom predstojećih slava, apeluje se na građane da slave obeležavaju isključivo u krugu porodice i njenih članova - saopštavaju iz Štaba.

Dodaju još i da će se u narednom periodu konstantno vršiti inspekcijska kontrola poštovanja propisanih mera i sankcionisati nepoštovanje istih.

Prema podacima pirotskog Zavoda za javno zdravlje, prethodnog dana je registrovano 14 pozitivnih od 28 uzoraka i to 10 novozaraženih iz Pirota, 3 iz Dimitrovgrada i 1 iz Bele Palanke.

Za poslednje dve nedelje, od 02. do 17. novembra 2020. god. uzorkovana su 458 briseva od kojih je 232 pozitivno - 125 iz Pirota, 73 iz Dimitrovgrada, 30 iz Bele Palanke, 2 iz Niša i 2 iz Babušnice, što predstavlja nagli porast broja obolelih. U poređenju sa drugim talasom kada je registrovano 210 laboratorijski potvrđenih u okrugu, u trećem epidemijskom talasu beleži se nagli porast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu. Oboleli su svih uzrastnih grupa i zapošljeni u ustanovama, firmama, javnim preduzećima - saopštavaju iz Zavoda.

Podsetimo, vanredna situacija je na snazi u dve opštine Pirotskog okruga - u Beloj Palanci je uvedena pre dva dana, a u Dimitrovgradu 2. novembra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: