Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:16, 4. 6. 2018.

| Društvo

Nepoznate letelice nadletale jug Srbije, u vojsci kažu sve pod kontrolom

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
dron
Ko nas gleda?; Foto: CC

Jedinice Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije, registrovale su letelice više puta u prethodnom periodu, potvrđuju iz Ministarstva odbrane. Međutim, protivvazdušna odbrana nije reagovala jer, kako kažu, u pitanju su dronovi koji nisu predstavljali opasnost po bezbednost Srbije i po imovinu građana.

Vojska objašnjava da su ove letelice pogodne za špijuniranje i za šverc. Naime, dronove povezuju s ilegalnim prebacivanjem migranata od strane organizovanih kriminalnih grupa preko državne granice sa Makedonijom i preko administrativne linije prema Kosovu, kao i sa švercom robe i narkotika.

Zbog karakteristika, niske cene i jednostavne upotrebe, navedene letelice povoljne su za upotrebu od strane kriminalnih grupa i pojedinaca koji ih koriste za eventualno prikupljanje podataka o prisustvu snaga bezbednosti Republike Srbije na pravcima na kojima se preduzimaju ilegalne aktivnosti - saopštavaju iz Ministarstva odbrane.

rakete printskrin Vojska Srbije Iz Vojske kažu nije bilo potrebe da deluje PVO; Foto: Printskrin vs.rs Ipak, "vatrene" reakcije Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije nije bilo. "Čuvari neba" Srbije objašnjavaju da su ispunjene sve procedure i da pouzdano kontrolišu vazdušni prostor i štite suverenitet Srbije.

Imajući u vidu činjenicu da navedene letelice nisu uočavane u neposrednoj blizini vojnih objekata, da imaju vrlo skromne mogućnosti s aspekta izviđanja i da nemaju mogućnost prenosa ubojnih sredstava, one nisu predstavljale opasnost po bezbednost zemlje, iako se svaki slučaj analizira detaljno s puno pažnje i sa svih aspekata - navode iz Ministarstva.

Inače, pojavu dronova nad jugom Srbije potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, pre 2 nedelje, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije.

Podsetimo, u Kopnenoj zoni bezbednosti, koja se prostire kroz rubna područja Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga, ima nekoliko baza Vojske Srbije iz kojih se štiti teritorija na administrativnoj liniji sa Kosovom, a koje su tu podizane od 2000. godine na ovamo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasar

    23:34 // 4. 6. 2018.

    Cirkus na ulaz u Nis da se stavi tabla lele odosmo u coravu stranu...

  • Hmm

    21:24 // 4. 6. 2018.

    Avaks!

  • Dragan, Niš

    17:57 // 4. 6. 2018.

    Nije mi jasna izjava u smislu znamo mi zbog čega nas nadleću ali nema potrebe za dejstvom na njih.Valjd postoje zakoni o upotrebi i najavi letova bilo koje letelice a pogotovu bi trebalo reagovati na ove nelegalne i neregistrovane.Zašto se ne angažuju neki ometači ,pa da se zarobi neki dron da se vidi čiji su šta snimaju a ne da se nagađa.Ka budemo iznenađeni onda je kasno!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: