Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 9. 4. 2015.

| Društvo

"Niko ne kontroliše hranu na pijačnim tezgama"

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti

Lazar Bošković u emisiji "15 minuta"

Nijedna inspekcija ne kontroliše voće i povrće sa niških pijaca tako da se ne mogu smatrati bezbednim, a biće naročito rizično ukoliko na tezge stignu proizvodi koji sada klijaju u poplavljenim naseljima pored grada, kaže Lazar Bošković iz Instituta za javno zdravlje.

Prema rečima ovog načelnika Centra za higijenu i humanu ekologiju u Institutu, za razliku od Beograda i Novog Sada, u Nišu ne postoji nikakva kontrola bezbednosti hrane na pijacama, te ni građani ne mogu da znaju da li je hrana sa tezgi bezbedna jer se ne zna da li u njoj postoje ostaci metala, pesticida, antibiotika, mikrobiološka kontaminacija.

Institut ne može sam da uzima uzorke za analizu jer nije ni zakonodavni ni izvršni organ, objašnjava on. Uzorke laboratoriji treba da šalje inspekcija, koja to "iz nekog razloga ne radi", uprkos apelima.

Najverovatnije se radi o nedostatku sredstava jer naše analize država mora da plati. Međutim, iako postoje određene preporuke za same građane, rizik po zdravlje ne može da se spreči bez adekvatne kontrole, bez zabrane iznošenja takvih proizvoda na pijace i bez akcije svih inspekcijskih službi. Ja još jednom apelujem na sanitarnu inspekciju, u čijoj je ovo nadležnosti, da povede računa o zdravlju stanovništva - kaže Bošković.

pijaca Dok se ne uključe inspekcije, na pijaci možete kupiti i otrovne namirnice (foto: wikimedia.org)Naročito će biti rizična upotreba poljoprivrednih proizvoda koji sada klijaju u atarima Međurova, Čokota, Belotinca, Novog Sela i drugih područja koja su mesecima pod vodom. Ukoliko inspekcija ne bude reagovala i izašla na pijace, ne postoji način da građani znaju da li je hrana bezbedna.

S druge strane, Bošković kaže da ne može da garantuje ni da je bezbednije kupovati hranu u prodavnicama i marketima jer Institut ni to ne kontroliše.

Ja ne znam da li inspekcije možda šalju drugim laboratorijama u Srbiji, mada bi bilo nerealno da se neka laboratorija u Vršcu stara o zdravlju Nišlija. Ali ja takvih podataka nemam. Mi kontrolišemo namirnice koje nam dolaze od strane graničnog poljoprivrednog inspektora. Iako je i to mali broj uzoraka, možemo reći da je hrana iz uvoza generalno bezbedna - kaže on.

Bošković ističe da je možda malo ciničan kada kaže da mi kao velika poljoprivredna zemlja uvozimo pasulj iz Kirgistana, peršun iz Turske, šargarepu iz Turske, beli luk iz Kine ali da nažalost ispada da je “bezbednije jesti hranu iz uvoza koja se kontroliše nego od domaćih proizvođača na pijacama koje nisu ni pod kakvim nadzorom”.

Kako građani mogu da znaju koje namirnice je kontrolisao Institut za javno zdravlje, kakva je situacija sa ugostiteljskim i objektima brze hrane, da li ćevabždinice kojih u Nišu ima na svakom ćošku neko kontroliše, zašto treba izbegavati farbe za uskršnja jaja i da li treba verovati statistici prema kojoj je hrana u našem gradu bezbednija nego pre 10 godina, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ово је немподношљиво

    09:53 // 13. 4. 2015.

    @Micko Колико ја разумем "дотични господин" је једини у целој овој причи оправдао своју плату, и једини који је показао да има савест.

  • Micko

    11:03 // 10. 4. 2015.

    Dotični gospodin da da pazi šta govori jer je on plaćen od poreza koji ti isti građani i domaći proizvođači plaćaju.

  • Marko

    10:34 // 10. 4. 2015.

    Pljeskavdžinice nam u Nišu uvaljuju crkotinu,obiđite preko puta Kalče big mama,dobio tamo trovanje mesom ,verovatno nisam usamljen slučaj ali ljudi dižu ruke a i nema kome da prijave.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: