Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:58, 18. 9. 2017.

| Društvo

Nikolić: Kina podržala izgradnju kanala Morava-Vardar

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Bivši predsednik i potpredsednica Vlade na zajedničkom sastanku
Bivši predsednik i potpredsednica Vlade na zajedničkom sastanku; foto: mgsi.gov.rs

Plovni kanal koji bi trebalo da poveže Veliku i Južnu Moravu i Vardar do Soluna, čime bi prema ranijim najavama Vranje dobilo luku, gradiće se ako se sa idejom bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, kako je najavio, slože Makedonija i Grčka, jer je Kina podržala ovaj projekat.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić je naveo da nije odustao od ideje da se gradi kanal do grčke luke Solun, koji bi trebalo da poveže Moravu i Vardar, a proći će i kroz jug Srbije.

Bivši predsednik je na sastanku koji je danas imao sa potpredsednicom Vlade i ministarkom saobraćaja Zoranom Mihajlović rekao da za ovaj projekat ima podršku Kine, ali ako se sa njegovom idejom slože Makedonija i Grčka, jer će kanal proći i kroz ove dve zemlje.

Nikolić je najavio i da će ubuduće raditi sa zvaničnicima u Skoplju i Atini ne bi li se realizovala ova njegova ideja. Osim toga, obećao je da će vrlo brzo Mihajlovićevoj i Vladi Srbije dostaviti novu studiju izvodljivosti ovog projekta.

Podsetimo, nekadašnji ministar rudarstva Milan Bačević je još pre 4 godine najavio da će izgradnjom plovnog kanala Dunav-Morava-Vardar Vranje dobiti luku, ali do sada je sve ostalo samo na ideji.

Inače, izgradnja plovnog kanala koji će povezati Srbiju, Makedoniju i Grčku je ideja nekadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Iako je "zbog ovog predloga u prošlosti često napadan", Nikolić je krajem prošle godine rekao da je svima jasno da će kanal omogućiti višestruku korist za sve tri države kroz koje će proći, kao i za kineske investitore koji će da realizuju projekat.


Nikolić ponudio "svoje dobre kontakte" za nove projekte

Osim Nikolićeve ideje o izgradnji kanala, na sastanku je bilo reči i o drugim infrastrukturnim projektima koje Srbija ima sa kineskim i ruskim kompanijama. Ponudio je “svoje dobre kontakte” koje ima sa dve zemlje, da bi bilo još više poslova.

Mihajlovićeva je obavestila bivšeg predsednika da je Srbija izabrana za infrastrukturni centar svih projekata koji se sprovode između Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, u okviru globalnog projekta “Jedan pojas, jedan put”. Dobila je podršku Nikolića oko organizacije Samita ministara saobraćaja i infrastrukture Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, koji bi do kraja godine trebalo da se održi u Beogradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dr Miggyy

    08:14 // 19. 9. 2017.

    Nikoliću, za realizaciju projekta vodnog kanala "Dunav-Morava-Vardar-Egej" ništa nisi uradio dok si bio predsednik države, sada taj projekat ima da se načeka. Prvo tvoj naslednik mora da izgradi 1200 km autoputeva, a dotle možda prođe vreme koliko prošlo od prve ideje 1904. godine. Zatim i Bačeviću ističe mandat ambasadora u Kini, a dok se vi dogovorite, dosadićete i kinezima,

  • dokon pop i ...

    06:33 // 19. 9. 2017.

    Ma,kanal i da naprave,ali sta cemo za vodu? Gde vodu da nabavimo?

    • prof dr CVETKO prvi

      20:32 // 19. 9. 2017.

      @dokon pop i ... :
      To je najmanji problem : ima da naprave kanal NIŠ - SJENICA i sa Golije ima da dovedu vodu !

  • Ihbre

    22:58 // 18. 9. 2017.

    Beograd na vodi,Vranje na more...jedino je istina da je sa ovima Srbija u g..nima! Do guse!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: