Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 15. 2. 2021.

| Društvo

Niš daje 69 miliona za medijske sadržaje, opet rekorder po gornjem limitu

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
pANTALEJ KAMERA KOSTA
KOnkurs za sufinansiranje medija; Ilustracija; Foto: JV

20 miliona dinara manje nego prošle godine opredeljeno je iz budžeta Niša za sufinansiranje medijskih sadržaja, a ukupna suma je 69 miliona dinara. To Niš svrstava na drugo mesto u Srbiji po novcu koji izdvaja za medijske projekte, odmah posle Beograda, ali na prvo mesto po kriterijumu za gornji limit, jer jedino u Nišu jedan projekat može da dobije celih 13 miliona dinara.

U odnosu na glavni grad koji ima znatno veći bužet, Grad Niš je za medije ove godine opredelio tek 16 miliona manje.

To je, u poređenju sa 2020. godinom, u lokalnom budžetu umanjenje za 20 miliona dinara, ali je gornji limit po projektu i dalje ostao najviši u Srbiji.

Najviši iznos koji se odobrava po projektu je 13 miliona dinara, a najmanji 150.00 dinara - piše u konkursu.

U već pomenutom Beogradu gornji limit je 7 miliona dinara, a u Novom Sadu 6 miliona. Ministarstvo kulture i informisanja je zacrtalo znatno niže limite - za televizije maksimalno 3 miliona po projektu, za štampane medije 2 miliona.

Oni koji se prijavljuju u Nišu, pored osnovnih uslova, moraće da ispunjavaju i onaj da im nijedno regulatorno telo u protekloj godini nije izreklo meru, ali i to će moći da se reši, kako piše, dokazom da su nakon izricanja mere ili kazne, preduzete sve mere da se takav prekršaj ne ponovi.

Prošle godine je suma koja je odvojena za medijske sadržaje bila znatno veća, a mnogi medijski radnici su je ocenili kao “predizbornu”. To je potvrdila i odluka komisije, jer je oko 80 % para otišlo medijima povezanim ili bliskim sa vladajućom SNS.

Cenzolovka, portal koji se bavi medijima, zaključuje da to potvrđuje i činjenica da se ove godine konkursi raspisuju kasnije, a ne u januaru kako je to bilo prošle godine.

Vojvođanske opštine lane su prednjačile po ažurnosti da podrže medijske projekte, pa je od 45 vojvođanskih lokalnih samouprava, zaključno sa 23. januarom 2020. javne pozive medijima uputilo 37 gradova i opština. Ove godine su valjda procenili da stvar i nije tako hitna, pa do 25. januara 2021. nije osvanuo nijedan javni poziv - piše Cenzolovka.

Grad Niš je ujedno pozvao i medijska udruženja da predlože članove komisije koja će odlučivati o raspodeli novca.

Rok za prijavu projekata je 15 dana od objavljivanja oglasa (5. februar), a detaljnije o konkursu i uslovima za članove komisije možete pročitati - ovde.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    19:46 // 15. 2. 2021.

    Čemu ovo bacanje narodnih para služi?. Koliko gradskih parazita Niša ima da krka u kafanu o narodnom trošku?. Koliko službenih kola potroše goriva koje narod plaća za privatne svrhe?. To mene zanima!

  • Mara

    19:45 // 15. 2. 2021.

    A odakle daje iz džepova građana

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: