Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:24, 9. 6. 2022.

| Društvo

Niš dobija spomenik nenasilju

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Park Svetog Save, Niš
Spomenik bi trebalo da bude napravljen u parku Svetog Save; foto: JV / Ljubica Jocić

Na inicijativu majke Vuka Stoiljkovića, ubijenog 2014. godine u parku Svetog Save, Gradsko veće je usvojilo predlog da u ovom parku bude izgrađen spomenik nenasilju koji treba da bude posvećen svim mladim žrtvama verbalnog ili fizičkog nasilja. Ako ovaj predlog usvoje odbornici na sednici Skupštine Grada, Kancelarija za lokalni razvoj će raspisati konkurs za idejno rešenje spomenika.

Nesreća koja je pre 8 godina na protestima okupljala hiljade građana koji su protestima protiv nasilja pružali podršku porodici i prijateljima ubijenog studenta Vuka Stoiljkovića (22). Spomenik koji treba da opominje i podseća na mlade žrtve nasilja, trebalo bi da bude napravljen u parku Svetog Save, rekla je Adriana Anastasov, gradska većnica.

Ova tema izaziva velike emocije i kod nas, članova Veća, gradonačelnice, ali i kod građana Niša. Radi se o spomenik nenasilju koji će se realizovati u parku na Bulevaru. Spomenik će biti upućen svim tragično preminulim mladim osobama stradilim od verbalnog i fizičkog nasilja. Inicijator izrade spomenika je majka Vuka Stoiljkovića - rekla je Anastasov.

Ovaj predlog će biti na narednoj sednici Skupštine i ako ga odbornici usvoje, KLER će raspisati konkurs za idejno rešenje spomenika.

Znate koliko je taj događaj izazvao emocija kod građana. Grad je odlučio da podrži inicijativu i da ovom opomenom mladima ukažemo da treba da budu prisiljeni da sagledavaju posledice onih dela koji ih dovode do tragično preminulih mladih ljudi. Ima toliko lepih stvari u životu, više tolerancije, razgovora, komunikacije, bez tuča i sukoba - dodaje Adriana Anastasov.

Podsetimo, pravosnažnom presudom niški Apelacioni sud presudio je da je Viši pogrešno procenio olakšavajuće i otežavajuće okolnosti za ubicu, pa je kaznu sa 12 godina i 6 meseci - smanjo na 12 godina zatvora.

Kako piše u optužnici u koju su novinari "Južnih vesti" imali uvid, Dimitrije Stevanović je 10. februara 2014. godine uveče ispred kafića "Petar" nekoliko puta nožem ubo Vuka Stoiljkovića(22), a zatim pobegao.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ime i prezime

    16:19 // 10. 6. 2022.

    Spomenik nenasilju i sve što je odbornica rekla je lepo, ali samo u teoriji. Ovo je samo proforme kao i sve što se radi u gradu, niko ne razmišlja dublje i ne rešava suštinski problem. Podićiće se spomenik, gradonačelnica će reći svoje i? To je to nažalost. Treba da se ovo sagleda kao jedan veliki društveni problem grada i države i da se ozbiljno radi na širenju svesti, ovo je samo jeftina šminka.

  • Don Kihot

    08:42 // 10. 6. 2022.

    Lep gest, nema šta. Ali mislim da bi bilo bolje da se otkrije počinilac nasilja nego spomenik nenasilju.

  • Zeljko

    16:24 // 9. 6. 2022.

    Napravite spomenik Caru Konstantinu, nesto po cemu ce Nis biti prepoznatljiv u svetu i zanimljiv. Zavrsite Medijanu. Privucite turiste i pare. Dosta vise s beskorisnim glupostima. Dajte onda i spomenik siromasnima, bednima i nezaposlenima jer grad ih je pun a bice ih sve vise. Mozda jos neku crkvu sazidajte, npr u dvoristu nekog fakulteta kad moze u bolnici

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: