Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 21. 1. 2019.

| Društvo

Niš nema ugovor sa ustanovom koja kontroliše kvalitet vazduha

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
vazduh
Vazduh ponovo zagađen, a Institut ne meri; foto: čitalac

Kako je do kraja 2018. godine važio ugovor sa Institutom za javno zdravlje Niš o kontroli kvaliteta vazduha, ta ustanova trenutno ne obavlja ovaj posao za Grad. Međutim, iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine navode da koncentraciju štetnih PM čestica, kojih je poslednjih dana previše u vazduhu, prate uz pomoć republičke Agencije za zaštitu životne sredine.

Merenjem koncentracije štetnih čestica i materija u vazduhu u Nišu trenutno se ne bavi niko od relevantnih institucija na lokalu. Zato iz Instituta za javno zdravlje kažu da ne mogu da komentarišu eventualno zagađenje.

Institut za javno zdravlje Niš može da tumači samo rezultate analiza kvaliteta vazduha svoje akreditovane laboratorije. S obzirom da je ugovor sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine grada Niša istekao 31.12.2018. godine, Institut za javno zdravlje Niš od 1.1.2019. ne prati kvalitet ambijentalnog vazduha za Sekretarijat - navode iz IZJZ.

Ipak, Ivana Krstić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine kaže da na dve merne stanice Agencija za zaštitu životne sredine prati koncentraciju PM čestica u NIšu, koje su ovih dana u porastu.

Ništa ne utiče da se mere PM čestice koje su trenutno jako aktuelne, to radi Agencija svakodnevno na dva merna mesta u Nišu, tako da to nema veze sa tim ugovorom sa Institutom. To što se mere PM čestice u Nišu je odnos između Instituta i Agencije. Agencija plaća Institutu i oni mere PM čestice. Kad otvorite sajt Agenciju i onu državnu mrežu vi ćete videti da u Nišu postoje merenja, bez obzira što mi nemamo ugovor - kazala je.

Krstićeva dodaje da se čeka odobrenje Ministarstva zaštite životne sredine na program kontorle vazduha, posle čega će raspisati javnu nabavku.

Mi još neka merenja stavljamo, još neke merimo okside - sumpora, azota u vazduhu. Svake godine program pre nego što ga usvoji Gradsko veće ide na saglasnost u Ministarsvo. Poslat je još početkom decembra i čekamo da nam Ministarstvo da saglasnost nakon toga ga usvaja Veće i rapisaćemo tender. Sad, da li će dobiti niški Institut ili bilo koj institut iz Srbije, ne znamo - objašnjava Krstićeva.

Toplana dimnjak Čvrsta goriva zagađuju, kao i dizel motori; Foto: JV/Lj. Jocić Međutim, kako iz Instituta za javno zdravlje tumače Zakon o zaštiti vazduha, organ jedinice lokalne samouprave obaveštava javnost o tome ako se prekorači koncentracija zagađivača.

Agencija za zaštitu životne sredine meri kvalitet ambijentalnog vazduha preko državne mreže automatskih mernih stanica. Prema članu 23. Zakona o zaštiti vazduha, obaveštavanje javnosti o prekoračenju koncentracija pojedinih zagađujućih materija o kojima se izveštava javnost vrši nadležni organ jedinice lokalne samouprave - dodaju iz Instituta.

Inače, prema rečima sekretarke za zaštitu životne sredine danas je PM čestica bilo 59 mikrograma po metru kubnom. Normalna vrednost je, kako navodi, do 50. Merna mesta inače postoje, osim na Kameničkom visu, i kod Osnovne škole "Sveti Sava" i u Institutu za javno zdravlje.


"Situacija sa vazduhom u Nišu nije alarmantna"

Sekretarka za zaštitu životne sredine kaže da situacija sa zagađenjem što se PM čestica tiče nije alarmantna, te da se kvalitet vazduha u Nišu ocenjuje tokom čitave godine, a ne na osnovu nekoliko dana. Dodaje da nivo štetnih čestica varira i u toku dana, ali da zbog toga "ne treba dizati paniku".

Iz Instituta za javno zdravlje pak navode da su višegodišnja ispitivanja kvaliteta vazduha u Nišu pokazala da su koncentracije pojedinih zagađujućih materija povišene uvek kada se loži.

Povišene vrednosti ovih parametara se mere povremeno, uglavnom u danima bez vetra odnosno danima sa temperaturnom inverzijom kada su uslovi u atmosferi takvi da onemogućavaju horizontalno i vertikalno strujanje vazduha. Osim saobraćaja i toplana i donekle industrije, grad Niš ima i veliki broj individualnih ložišta koja u velikoj meri utiču na pogoršanje kvaliteta vazduha - navode.

Zato je, kako ističe sekretarka Krstić, veoma važno da svaki pojedinac radi na energetskoj efikasnosti, kako bi se što manje energije trošilo, a samim tim i manje štetnih materija emitovalo.


Institut: Kad je vazduh zagađen što manje izlaziti

Preporuke iz IZJZ su da se u danima kada je vazduh zagađen što manje izlazi.

U danima sa povišenim vrednostima zagađujućih materija u vazduhu (posebno u jutarnjim i večernjim satima) potrebno je izbegavati ili ograničiti boravak napolju. Ovo se posebno odnosi na osetljive kategorije stanovništva kao što su deca, trudnice, starije osobe i hronični bolesnici koji boluju od pre svega respiratornih i kardiovaskularnih bolesti. Hronični bolesnici bi uz konsultaciju sa lekarom trebalo da prilagode terapiju - navode iz IZJZ.

Podsetimo, merenja su pokazala izuzetno visok nivo PM čestica u Nišu još početkom decembra. Kako se niko zvanično nije oglašavao, građani su počeli da izbaciju fotografije smoga na društvene mreže i da se pitaju zašto niko ne reaguje.

U studio Južnih vesti sutra dolazi pulmolog Goran Janković koji će govoriti o tome kakav uticaj zagađen vazduh ima na zdravlje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Profesor

    12:28 // 22. 1. 2019.

    A kakvu reakciju ocekivati kad nadleznim Sekretarijatom rukovode:
    - dip.ing sa Poljoprivrednog fakulteta-odsek ratarstvo i povrtarstvo (SEKRETAR)
    - dip.ing sa Poljoprivrednog fakulteta-odsek stocarstvo (POMOCNIK SEKRETARA)
    - dip.ekonomista (POMOCNIK SEKRETARA).

  • Talični Tom

    11:31 // 22. 1. 2019.

    Kako vi štitie životnu sredinu, za to primate platu a u stvari nam prodajete maglu,koju imamo i previše, ali nije magla problem već otrovne čestice čija koncentracija možda je danas 59 ali bila je i 324.

  • Dim dim

    08:59 // 22. 1. 2019.

    E sad će izbori... Naravno, mi pišemo komentare i ne izađemo na izbore pa nam kriv neko drugi. Gradska vlast je dovedena na izborima zar ne.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: