Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:29, 4. 6. 2018.

| Društvo

Niš obeležio gradsku slavu

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
liturgija2-gradskaslava-foto-gradnis
Litugija u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene; foto: Grad Niš

Liturgijom, litijom, izložbom, svečanom akademijom i pratećim programima Grad Niš je proteklog vikenda proslavio slavu Sveti car Konstantin i carica Jelena.

svecana-akademija-slava2018-foto-gradnis Akademija održana u Oficirskom domu; foto: Grad NišPrvi put je za gradsku slavu, kažu u Gradu, održana svečana akademija u čast građana i gostiju. U Oficirskom domu su akademiju svojim obraćanjima otvorili vladika niški Arsenije i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Potom je nastupila vokalna grupa Konstantin, a prikazan je i film Niš Timelaps Video, autora Davorina Dinića.

O ustanovljenju Svetog cara Konstantina i carice Jelene kao gradske slave govorio je istoričar Nebojša Ozimić, pisac ili koautor nekoliko knjiga o caru Konstantinu, kao i „Kratke istorije Niša“ - navode iz Grada Niša.

Prikazani su i fimovi Niš se budi, koji predstavlja retropsektivu onoga što se u gradu radilo u protekle dve godine, kao i film Kratki film reditelja Bobana Rajkovića koji predstavlja Niš u najlepšem mogućem svetlu.

Nastupio je i Niški kamerni hor, pod rukovodstvom dirigentkinje Ivane Milošević.

svecana-akademija2-slava2018-foto-gradnis Gradonačelnik Bulatović otvorio obraćanjem akademiju; foto: Grad NišNa gradsku slavu je u hramu Svetog cara Konstanina i carice Jelene vladika Arsenije služio i arhijersku liturgiju. Liturgiji su pored velikog broja vernika pristustvovali i predstavnici Grada, kao i gosti iz grčke bratske Opštine Seres.


I zvanično potpisan ugovor o bratimljenju sa Seresom

Nakon što je nedavno potpisan sporazum o bratimljenju Grada Niša i Opštine Seres na severu Grčke, po dogovoru potpisnika, sporazum je verifikovan i u Nišu, pred gradskim zvaničnicima. ugovor-bratimljenje-seres-foto-gradnis Paraf na bratimljenje pred niškim funkcionerima; foto: Grad Niš

Srbija i Grčka već 150 godina imaju, ne samo prijateljske, već i istinske bratske odnose i naša dva naroda su uvek bili saveznici, na istoj strani istorije. Grčka je i danas, iskreni prijatelj i partner Srbije na evropskom putu. Dobri odnosi se ne podrazumevaju, dobri odnosi moraju da se neguju, da se grade, da se jačaju i današnje potpisivanje Protokola o saradnji između Opštine Seres i Grada Niša je potvrda želje da učvrstimo i unapredimo sve što nas je do sada vezivalo - poručio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Petros Agelidis, gradonačelnik Seresa, istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je sa svojim saradnicima u Nišu, u vreme Dana svetog cara Konstantina i carice Jelene i što se upravo u ovom momentu verifikuju bratski odnosi dva naroda i dva grada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Јесте ли се неосуђено причестили?

    17:53 // 4. 6. 2018.

    Ваше преосвештенство, каква је то Ваша пастирска мисија да забраните да се ни у једном храму у Нишу, осим храма на булевару служи литургија!?! Јесте ли Ви дошли овде да ударите катанце на црквена врата? Мислите ли да су сви у могућности да путују више километара до цркве а да не причамо о томе да архијерејске литургије па још на храмовну славу трају 3 сата!? Где су ту деца, старци, болесни...!?

    • Nisu oni

      19:05 // 4. 6. 2018.

      razmišljali o vama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: