Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:53, 26. 10. 2020.

| Društvo

Niška poslanica koja je predložila da se ne objavljuju presude Evropskog suda: Amandman tehničke prirode

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
JZK
Kaže da je amandman tehničke prirode; foto: JV arhiva

Da Ministarstvo pravde više nema obavezu da objavljuje presude Evropskog suda za ljudska prava niti da prati njihovo izvršenje, predložila je Odboru za pravosuđe poslanica SNS iz Niša Jelena Žarić Kovačević. Odbor je taj amandman usvojio, a poslanica kaže da je on tehničke prirode i da nije konačan, jer će se tek naći pred poslanicima koji će odlučiti.

Srbija se na putu ka EU nalazi dugo, a u skoro svakom izveštaju se kao poglavlja koja zahtevaju napredak navode borba protiv korupcije i vladavina prava.

Na svoj način “doprinos” tome dala je narodna poslanica iz Niša koja je, kako prenosi Otvoreni parlament predložila ukidanje ustaljene prakse da svi koji imaju procese pred evropskim sudom za ljudska prava mogu da se informišu preko Ministarstva.

To je izazvalo brojne rekcije, pre svega na društvenim mrežama, gde je većina komentara sa istim zaključkom - korak nazad u vladavini prava.

Međutim, poslanica Žarić Kovačević, koja je bila i nezvanični kandidat za ministarku pravde, kaže da se amandman suštinski odnosi na program sprovođenja zaštite učesnika u krivičnom postupku, a da je ona predložila “širu formulaciju”.

Ovaj deo koji sam predložila da se briše se odnosi samo na nadležnost Ministarstva pravde. Dakle, postoje verovatno uprave i drugi resori u okviru Ministarstva koji će biti nadležni za tako nešto. Tehničke je prirode i odnosi se samo na nadležnost Ministarstva - kaže poslanica.

Pojašnjava i da građanima koji vode procese pred Evropskim sudom za ljudska prava neće biti uskraćeno da prate tok svog procesa, niti da saznaju epilog suđenja.

To nije nešto što Ministarstvo pravde neće raditi, samo prosto to nije nešto što bi trebalo da se sadrži u tom članu. Građani će uvek moći da se informišu. Sad da li će to biti preko nekog odseka u Ministarstvu pravde, to će već ostati novom ministru da odlučuje - kaže Žarić Kovačević.

O ovom amandmanu, kako kaže, tek treba da se diskutuje na današnjoj sednici parlamenta, a nakon toga će poslanici i glasati.

Za sada je usvojen na Odboru za pravosuđe, a iako su poslanici SNS predložili čak 10 amandmana na Predlog zakona o ministarstvima, Odbor je usvojio samo predlog niške SNS poslanice.

Odborom predsedava poslanik SNS-a Vladimir Đukanović, a sednici su prisustvovali i Sanja Lakić, Dejan Kesar, Vesna Krišanov, Toma Fila, Velibor Milojičić, Nenad Baroš, Đorđe Dabić, Sanja Jefić Branković, Nebojša Pavlović, Mihailo Jokić, Jelena Žarić Kovačević, Dragan M. Marković i Atila Juhas.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Зоран Васиљевић

    12:51 // 24. 11. 2020.

    Напрдњачка багра.

  • gorshe..

    19:30 // 26. 10. 2020.

    Kao nesto kobajagi rade a stalo dobijaju packe d EU u vezi poglavlja 23 i 24

  • David Štrbac

    18:17 // 26. 10. 2020.

    Naša Jeca veloki stručnjak za pravo i pravdu, nije ni postala advokat a beć narodni poslanik. Glasali ste gledajte i trpite SNSovce.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: