Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 20. 10. 2023.

| Društvo

Niška škola dobila učionicu budućnosti za kreiranje inovativnih ideja

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Milijana Nikolić, Mejkers lab Niš - foto Miloš Živojinović
Među opremom je i 3D štampač; foto: Miloš Živojinović

"Mejkers lab" - inovativni i multidisciplinarni prostor koji podstiče eksperimentisanje i preduzimljivost kod učenika, a koji je opremljen 3D štampačima, robotima, opremom za virtuelnu stvarnost i Arduino kompletima, otvoren je u Elektrotehničkoj školi „Mija Stanimirović“ u Nišu.

Kako objašnjavaju iz škole, ovaj prostor je urađen po modelu učionice budućnosti, a nastavnicima omogućava da na inovativan način pristupe nastavi povezujući STEAME oblasti - nauka, tehnologija, inženjerstvo, umetnost, matematika i preduzetništvo.

Mejkers lab Niš 3 - foto Miloš Živojinović Prostor za kreativno razmišljanje i sticanje prakse; foto: Miloš ŽivojinovićUčenica Miljana Nikolić kaže da nju interesuje 3D modelovanje i dizajn, pa da je raduje što sada ima 3D štampač u školi kojim može izradi svoje radove.

Drago mi se što sada imam mogućnost da svoje 3D modele dovedem u pravi svet - kaže Miljana.

Na samom otvaranju "Mejkers laba" učenici su prikazali neke od svojih projekata i proizvoda kao što su rukavice za prevođenje znakovnog jezika, robote, unapređeni sistem zaštite prostora, rampa za automatsko očitavanje tablice i edukativne igrice.

Nastavnica stručnih predmeta Jelena Rajković kaže da su učenici koji su radili na projektima inspiracija za svoje vršnjake, ponos škole i profesora koji im predaju. Mejkers lab Niš 6 - foto Miloš Živojinović Rukavica za prevođenje znakovnog jezika proslavila đake ove škole; foto: Miloš Živojinović

Svaki učenik je priča za sebe, treba da ga usmeriš i vidiš šta je ono što ga interesuje. I ono što ga najviše interesuje, tu će se najbolje i pokazati - kaže Rajković.

Ona napominje da je otvaranje "Mejkers laba" mnogo znači profesorima, ali pre svega đacima koji će moći da steknu praktična znanja.

(/slika4)Rukavica za prevođenje znakovnog jezika koju su osmislili i napravili učenici ove škole uz podršku svojih nastavnika, obeležila je prethodnu godinu kao najnagrađivaniji učenički projekat i bila glavni promoter škole i njenih učenika.

Ovu školu pohađa 780 učenika raspoređenih u 28 odeljenja, koji se školuju za pet četvorogodišnjih zanimanja u elektro području rada: administrator
računarskih mreža, tehničar multimedija, elektrotehničar informacionih tehnologija, tehničar telekomunikacionih tehnologija i elektrotehničar za elektroniku na vozilima.

Od industrijske škole koja je obrazovala kadrove za potrebe Elektronske industrije Niš u predhodnih 75 godina rada, ETŠ Mija Stanimirović je prerasla u modernu obrazovnu ustanovu koja danas nudi savremena zanimanja i svojim učenicima daje kavalitetna znanja koja su spremni da odmahi primene u praksi. Raduje me, što iz naših klupa, danas izlaze stručni kadrovi koji su traženi i imaju budućnost. Očekujemo da u Mejkers labu zajedno pokrenemo mlade ljude i probudimo u njima želju za učenjem i stvaranjem - istakao je Aleksandar Stevanović, direktor škole.

"Mejkers lab" je otvorila Grupa za obrazovanje - Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih i Nordeus fondacija, a Elektrotehnička škola “Mija Stanimirović” je deseta po redu škola u Srbiji koja dobija inovativan prostor za učenike i nastavnike. Kako najavljuju iz ove grupe, do kraja godine planirano je da ovakve prostore dobije još pet škola i to u: Bujanovcu, Kragujevcu, Vrnjačkoj Banji, Kraljevu i Beogradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Seljak

    13:46 // 21. 10. 2023.

    Sme li se znati od koga je dobila(novo ili polovno) i pod kojim uslovima.

  • Penzionerkap

    11:01 // 21. 10. 2023.

    Beograd i beogradkske skole dobiju sta zele, a mi se hvalimo jednom ucionicom.Pa, dokle vise? Imaju li deca van Beograda pravo na normalne uslove u skolama?

  • A lopta?

    10:00 // 21. 10. 2023.

    Ima li lopta?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: