Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 17. 10. 2018.

| Društvo

Niška škola obeležila Dan demokratije, deca i nastavnici predstavili narode i nacije

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
OŠ
U OŠ "Radoje Domanović" rade na prevenciji nasilja, inkluziji i toleranciji; Foto: JV/V. Milić

Kako se vrednosti demokratije neguju i šire među učenicima i nastavnicima Osnovne škole "Radoje Domanović", pokazali su đaci maskiravši se u folklornu nošnju različitih država i naroda. Ova škola je deo projekta Saveta Evrope, zahvaljujući čemu su protekle godine radili na prevenciji nasilja, inkluziji i toleranciji.

U duhu vrednosti koje kolektivno zastupaju, obeležili su Dan demokratije u samoj školi. Postavili su štandove na kojima su promovisali kulturu i hranu različitih nacija, a đaci nižih razreda su nosili odeću specifičnu za razne svetske narode. Pevajući o različitosti, poslali su poruku tolerancije. Priredba "Radoje Domanović" Priredili program koji poručuje da treba širiti toleranciju i razumevanje za različitost; Foto: JV/V. Milić

Direktorka škole Dušica Tričković objasnila je da je škola deo projekta koga finansira EU, a u kome je i niška Škola Mode i lepote. Dodaje da su posle prvog treninga promenili razvojni plan škole i njime obuhvatili razne aktivnosti koje odgovaraju potrebama đaka i rešavaju njihove najvažnije probleme, među kojima je i nasilje.

Imamo svoj vršnjački tim koji se bavi vršnjačkom medijacijom i edukacijom učenika kako bi na nenasilan način rešavali sukobe među decom, ali i radiili preventivno. Promenio se pristup i način rešavanja problema kada je nasilje u pitanju, ali i to što smo više bacili akcenat na preventivu. Naša israživanja pokazuju da je manje nasilja nego prethodnih godina jer je pojačana preventiva i rad sa decom i sa roditeljima - objašnjava Tričkovićeva.

Kroz časove medijacije prošla je i učenica šestog razreda Staša Titin, koja kaže da je bilo mnogo primera rešavanja problema koji se zasnivaju na vrednostima demokratskim.

Pričali smo o demokratiji na časovima medijacije, o raznim temama što se tiče tih demokratskih vrednosti. Poštuju se različitosti u školi, zona je bez mobilnih telefona i po meni je to super jer mnoga deca više vremena provode na telefonu nego sa prijateljima i školskim obavezama - rekla je ova učenica.

Za njenu vršnjakinju Anđu Vučković demokratija je reč koja objašnjava borbu protiv nečega što nam smeta i da u to treba da se uključi što više dece i roditelja.

Provokacije se svakodnevno sreću, ali nije bilo težih sukoba. Više u smislu šala koje nasmeju odeljenje, ali ništa što bi nekoga moglo da ugrozi. Zato mi idemo na medijaciju gde pričamo sa psihologom škole kako i šta treba da radimo ako dođe do toga, treba da otkrijemo uzrok sukoba i pokušamo sami da rešimo - složile su se ove učenice.

Direktorka škole dodaje da će nastaviti aktivnosti na projektu.

Posle svake nove edukacija izađemo jači osnaženiji da se borimo sa problemima nasilja, inkluzije i diskriminacije. Edukacija trenera će nam doneti stručnost da edukujemo sve zaposlene, da pomognemo i lokalnoj zajednici kada je to potrebno, a i učenicima i roditeljima u rešavanju problema na temu diskriminacije, inkluzije i poštovanja različitosti - navodi direktorka.

Inače, ova škola je prva u Nišu uvela uniforme i to za nastavnike, a od početka ove godine su i "zona bez telefona"


Šta podrazumeva projekat Saveta Evrope

Program OŠ "Radoje Domanović" Škola će nastaviti aktivnosti na projektu Saveta Evrope; Foto: JV/V. MilićInače, Savet Evrope zajedno sa Ministarstvom prosvete realizuje projekat "Podsticaj demokratske kulture u školama", koga finansira EU. Kako objašnjava koordinator projekta Kristijan Rajković cilj je podsticanje demokratske kulture u školama na osnovu novog okvira kompetencija demokratske kulture koje je razvio Savet Evrope.

Imamo određeni broj kompetencija koje omogućavaju deci da razviju ono što im je potrebno, veštine za 21. vek. Polazimo od tolerancije, empatije, ali i razvoja određenih kompetencija koje podstiču preduzetništvo, svest o svetu oko sebe i kritičko razmišljanje - objašnjava Rajković.

Škole koje učestvuju u projektu su se obavezale da izmene svoj plan i program i nastavnu praksu na času i u vannastavnim aktivnostima, objašnjava, tako što će da implementira te kompetencije.

Na primer ako se na času srpskog jezika radi o priči Dva druga, kroz tu priču se obrađuje na primer kompetencija empatije. Ne uče samo o književnosti - objašnjava Rajković.

U projektu, dodaje, učestvuje 20 škola u Srbiji, od kojih su dve u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nisliski mohikanac

    23:20 // 17. 10. 2018.

    bravo za sve sto rade I preduzimaju,ta skola je za primer

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: